MarketingMNK Gorovo
Na kafe

Mohorovičić: “Nastavit ćemo dobar rad s djecom i Gorovo će igrati prvu ligu”

Dominik Mohorovičić

…ako to financije dopuste.

Početkom lipnja na čelu jednog od brojnih sportskih klubova došao je jedan mladi i perspektivni sportski djelatnik. Iako su mu tek 23. godine, Dominik Mohorovičić je izabran za predsjednika Malonogometnog kluba Gorovo. U klubu je od djetinjstva. Prošao je pionirski, kadetski i juniorski uzrast, a u seniorima nije nastupio samo zato što je klub odustao od natjecanja u toj kategoriji. Četiri godine radio je kao nogometni trener, ali je shvatio da je za njega – menadžment. U slobodno vrijeme bavi se politikom u svojoj Općini Lovran. Predsjednik je Vijeća mjesnog odbora Lovranšćina i Foruma mladih SDP-a Općine Lovran. No, o politici nije htio razgovarati. Rekao nam je da je tema ovog intervjua ipak sport i rad s mladima.

Za početak, predstavi se u par riječi…

Osoba sam širokih interesa, student sam Pravnog fakulteta u Rijeci te igram amaterski veliki nogomet u klubu svoje mladosti NK Lovran, dok mi je velika želja da se ostvarim u profesionalnom smislu u sportskom menadžmentu, trenutno kroz futsal. Bavim se novinarstvom, politikom i siguran sam da sve moje hobije mogu uspješno uskladiti.

Zašto baš futsal? Kako si se odlučio za dvoranski sport pored velikog nogometa?

Od svoje 15 godine igram futsal, čim sam zakoračio u ondašnji dom Gorova u balonu zaljubio sam se u taj sport. Igrao sam za Gorovo kadetski i juniorski uzrast, čak smo se i plasirali kao kadeti na državnu završnicu. Htio sam zaigrati za seniore, ali u to vrijeme klub je raspustio tu kategoriju te sam se posvetio igranju za NK Lovran u Prvoj županijskoj ligi. Danas kad mi god to prilike dopuste rado zaigram sve turnire malog nogometa koje mogu. Ostao sam kao trener i suradnik u klubu. Početkom godine došao je  poziv prijatelja Domagoja Tramontane da se angažiram u upravi kluba. Nisam ni razmišljao već sam objeručke prihvatio ponudu. Početkom lipnja preuzeo sam funkciju predsjednika kluba i nadam se dobrim rezultatima u bliskoj budućnosti-

Svi znamo da nova uprava obično dolazi s programom rada. Gdje vidiš klub u idućem četverogodišnjem razdoblju?

Kratkoročno i dugoročno treba odmah razdvojiti da se ne dopusti upad u megalomanske projekte. Tako da kratkoročno želim stabilizirati klub, omogućiti djeci rad u izvrsnim uvjetima na koje su navikli. Poticati izvrsnost kvalitetnim radom i individualnom pristupu svakom djetetu. Ne mislim samo na sportski dio, već cjelokupni odgojno-obrazovni pristup koji uvelike doprinosi razvoju djeteta.

Volio bi se usredotočit na futsal razinu, no u našoj regiji futsal nije na razini kao u nekim drugim krajevima. Kako želimo nekakav iskorak došli smo na ideju na naše najmlađe uzraste pridružimo Zagrebačkoj ligi. Također ove godine trebali bi imati generaciju kadeta i juniora od kojih s pravom uz dobre pripreme možemo očekivati i borbu za državnu završnicu.

Dugoročno želim vratiti seniore kroz jedno dvije najviše tri godine, planiramo se osloniti na lokalne dečke koji bi se družili i na terenu i van njega. Kada nam financije to dopuste htio bi i klub uvesti u 1. HMNL. To je neka moja misao vodilja i cilj. Tako da želim pozvati sve ljubitelje futsala da nam se pridruže i pomognu u našem zajedničkom poduhvatu.

Za tako ambiciozne projekte moraš imati i dobar tim. Kakva je situacija sa stručnim kadrovima?

Dečki iz kluba su me upoznali sa stanjem u kojem se nalazi klub i vjerujem da zajedno možemo puno postići. Bivši predsjednik Domagoj Tramontana odlučio se povući nakon 13 godina u klubu, ali nadam se da će ostati prisutan barem s pokojim savjetom. Kako bi se održao kontinuitet rada, sa mnom je i tajnik Igor Mirić koji vodi klupske projekte.

Imamo tu mlade ambiciozne trenere, Ivana Šegotu riječkog futsal majstora koji je zadužen za morčiće. U klubu je i Sven Pobar mladi i perspektivni trene iz Opatije  koji je trenutno zadužen za naše pionire na posudbi u NK Lovranu budući ne postoji u Hrvatskoj futsal liga za taj uzrast. Imamo i jednu djevojku u stručnom stožeru, to je naša Sara Jakšić koja je zadužena za univerzalnu sportsku školu  i naš najvažniji projekt Malu nogometnu igraonicu.

Došao si do teme igraonice. Svi znamo kako Gorovo je oduvijek bilo poznato po radu s djecom. Kakvi su planovi u tome smjeru?

Marketing

Nas je ova epidemija koronavirusa najviše pogodila jer smo momčadski dvoranski sport, a od polovice ožujka nemamo mogućnosti treniranja bez rizika. Odlučili smo nastaviti tek od rujna jer prije svega trebamo ostati odgovorni i paziti na zdravlje. Kroz srpanj i kolovoz planiramo uložiti malo vremena u marketing, koliko nam to ova Covid 19 situacija dozvoli. Ovim putem također pozivamo svu djecu da nam se pridruže, već od četvrte godine nadalje. Zabavu, učenje i nova prijateljstva garantiramo. I nadam se da na jesen krećemo s treninzima.

Kad smo kod korone da se malo odmaknemo od futsala. Kako je ova epidemija djelovala na sport općenito?

Trenutno stanje u sportu nije baš bajno. Živimo u svijetu gdje je čovjek podčinio prirodu sebi i gdje je njegov nagon prema napretku doveo do ovih situacija, te sad priroda uzvraća udarac. Mi se moramo prilagoditi situaciji, kako u profesionalnom tako i amaterskom sportu. Nije lako ali trudimo se, dosta je teško djeci objasniti da moraju držati distancu, ali moramo se i tim novim izazovima i shvatiti da je to Novo normalno.

Dolazi nam ljeto, pa da zamijenimo podloge, parket pijeskom, što misliš o nogometu na pijesku?

Odlučili smo se u klubu promovirat sve oblike alternativnog nogometa, tako da smo promjenama statuta uveli mogućnost i nogometa na pijesku. Prošle godine klub je organizirao turnir u Ičićima uz pomoć MO Ičići, bilo je desetak ekipa. U planu je i drugi turnir te svakako rezervirajte termin u kolovozu za malo hakla na pijesku te vas ovim putem i pozivam na isti. Atraktivno je ne samo za igrače već i gledatelje.

Zanima te i sportski menadžment. Vidiš li se u tom poslu?

Pa razmišljao sam okušati se u tom svijetu. Budući da studiram pravo, shvatio sam da mogu spojiti svoje buduće zanimanje sa sportskim menadžmentom. Taj moj poduzetnički duh ne da mi mira. Pred neko vrijeme pretraživao sam jednu internet tražilicu i naišao na novoosnovanu udrugu Hrvatsku asocijaciju za sportski menadžment i odlučio sam pristupiti udruzi. Ostvarili smo jedan kontakt, ljudi su pristupačni, ambiciozni i mladi, našli smo se na sportskom planu. Pišem kolumne za njih, odgovaram na pitanja čitatelja.

Što te ponukalo odnosno kako se dogodio taj klik da shvatiš kako želiš biti sportski djelatnik ,a ne trener?

Nije lako biti trener. Za trenerski posao moraš biti 100 posto unutra, ako si 99 posto već nije dobro. Na raspolaganju si djeci, roditeljima i upravi 24 sata na dan. Znam to iz prve ruke jer sam odmah po punoljetnosti krenuo raditi trenerski posao. Vidim to i po našim trenerima tako da svaka im čast na svemu što ulažu sebe za boljitak ne samo kluba već i djece koju treniraju.

Bliže mi je ta upravljačka strana, možda i zbog fakulteta koji pohađam. Kao mlad bio sam solidan igrač, možda sam napravio neke greške i mogućnosti koje nisam iskoristio pa sad kroz ove menadžerske vode da mu na to ukažem i da on ne ponavlja moje greške.

Osim što si vrlo dobar student, baviš se novinarstvom, politikom, sportom…Što bi izdvojio kao tvoj fach?

Pa sve što ste naveli je dio mog života, ali ako nešto moram izabrati to je sport. Volim i politiku, pravo mi je struka, ali sport na prvom mjestu. Na ovom našem području ima velikog potencijala za razvoj sporta te svakako treba ulagati u taj sektor. Treba ići pomalo, korak po korak i sve će biti ostvarivo.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top