MarketingVISIT OPATIJA
Na kafe

Mihaela Šarunić: Želim pokazati da se kuhanjem može dobro zabaviti

New Project (1)

Mihaela Šarunić iz Ičića odlučila se na sve češći korak kojega mladi ljudi iz Hrvatske učine. Nakon završene srednje škole, otišla je na studij u inozemstvo. No, ono što nas je oduševilo jest da je odlučila studirati – nutricionizam. I to u samom srcu Engleske, drugom najvećem gradu Velike Britanije – Birminghamu. Osim toga spojila je svoje stručne interese i svoje hobije u jedno i sada piše blog o zdravoj prehrani. Evo već smo pogriješili. Ne smijemo pisati „zdrava prehrana“. Pročitajte što Mihaela kaže o tome.

Otkud ti ideja za odlazak na studij baš u Birmingham?

„Još od srednje škole sam znala da želim otići studirati izvan Hrvatske te prva želja mi je oduvijek bila Amerika. No, s godinama se taj izbor promijenio na Veliku Britaniju. Moj odlazak u Veliku Britaniju  nije bio “bježanje” iz Hrvatske zbog ekonomskih razloga kao u većine mladih ljudi. Osoba sam  otvorenog uma i imam tendenciju probavati nove stvari, mijenjati okolinu i upoznavati nove ljude, a  to mi je život u Velikoj Britaniji pružao. Nisam osoba koja će “blatiti” Hrvatsku jer mislim da kao država imamo dosta potencijala. Uostalom, svaka država ima svoje prednosti i mane. Svatko ima drugačiji personality , a studiranje i život u inozemstvu nije za svakoga. Mislim da morate biti jako hrabri te imati taj drive za takvo nešto. Osobno bih to preporučila svima tko želi izaći iz svoje comfort zone i osamostaliti se. Tek sada primjećujem koliko sam počela koristiti engleske fraze u svakodnevnom govoru“, kroz smijeh će Mihaela.

Kako je krenula tvoja priča? Na kojoj si godini?

Trenutno sam završila drugu godinu te ulazim u zadnju godinu fakulteta. Stjecajem okolnosti nastalih zbog pandemije COVID-a vratila sam se u Hrvatsku te sam drugi semestar druge godine završila online.

Što se tiče procesa prijave na fakultetu. Pripremati sam se počela godinu dana prije početka fakulteta 2017.  Morala sam polagati prijamni ispit, napisati motivacijsko pismo, pribaviti pisma preporuke te poslati ocjene završnog rada po završetku srednje škole. Kada je cijeli proces bio gotov, krajem ljeta 2018.  sam saznala da sam primljena na željeni smjer Nutricionizam (BSc Hons Food and Nutrition) na University College Birmingham. Tada je još samo trebalo kupiti kartu u jednom smjeru za Birmingham.

IMG-5366

Kakav je Birmingham grad? Jesi li se brzo snašla?

Birmingham je 2. najveći grad u Velikoj Britaniji s oko milijun stanovnika te se nalazi u samom srcu Velike Britanije (West Midlands). Sam grad je vrlo multikulturan, što govori da u njemu žive pripadnici različitih nacionalnosti iz cijelog svijeta. Također je jedan od najvećih poslovnih središta u Velikoj Britaniji.

Dan odlaska u Birmingham je bio ludnica.  Sve je bilo kao u akcijskom filmu: dogovaranje smještaja, vožnja do aerodroma u Veneciji, skupljanje svih potrebnih dokumenata. No, najteži je bio trenutak odvajanja od obitelji na aerodromu. Činjenica da ih neću vidjeti minimalno 4 mjeseca je bila teška za prihvatiti. Ali ipak je sve lakše ako imaš prijatelje uz sebe. Sa mnom su otišle još dvije cure koje sam već poznavala.  Naravno, sigurnost kad imaš nekoga uz sebe je napravila cijeli taj proces lakšim i naravno zabavnijim.

Je li mladim studentima iz Hrvatske teško snaći se u inozemstvu i tako velikom gradu?

MarketingKarneval Opatija

Po prirodi sam samostalna i  snaći ću se u svakoj situaciji. U prvih par mjeseci sam se već uz studiranje i zaposlila. Uz obaveze na fakultetu imala sam još dovoljno vremena da paralelno i nešto radim te sam si na taj način omogućila samostalno financiranje bez problema. Prvi studentski posao bio je u ugostiteljstvu u Brazilskom Rodiziu. Tu sam stekla ne samo radnog iskustva nego i prijatelje iz cijelog svijeta, ponajviše iz Brazila i Portugala. Fakultet imam tri do četiri puta tjedno, a ostatak tjedna radim većinu vremena te pripremam seminare koje tada imam.

IMG-8914

Što se tiče fakulteta, koliko se razlikuje studiranje u Velikoj Britaniji u odnosu na studiranje u Hrvatskoj?

Teško mi je uspoređivati jer sam odmah nakon završetka srednje škole otišla u inozemstvo i nisam studirala u Hrvatskoj. Mogu reći samo da je organizacija fakulteta i studija stvarno vrhunska ovdje.. Nakon Induction Week-a (upoznavanje s profesorima, zgradama fakulteta, izrade student ID-a) uslijedila je nastava. Bila sam oduševljena kako su predmeti bili posloženi i prezentirani studentima. Nastava moga smjera nutricionizma je mješavina prakse i teorije. Praktični dio nastave odrađujemo u laboratoriju gdje većinu vremena testiramo određene proizvode, u kuhinji gdje razrađujemo vještine potrebne za pripremu hrane i osmišljavanje nove recepture. Zatim imamo teoretski dio  koji obuhvaća sektor o znanosti hrane, lancu hrane, socijalni i psihološki pristup hrani, javno zdravstvo, politika te manufaktura hrane. Bitno je također spomenuti da je smjer strukturiran po crtama Britanske Asocijacije Nutricionizma (AfN). Sve u svemu jako sam zadovoljna sadržajem predavanja te kako su oni strukturirani. Fakultet je baziran na seminarima, prezentacijama i ispitima, no većina zadataka jest pisanje seminara po zadanim temama. Po semestru imamo od tri do šest seminara uz prezentaciju ili ispit u kuhinji te pisani ispit.

D381BCC4-B5DB-47E1-A5F8-506A41C56708

Fakultetske obveze su završile i uživaš u ljetnim praznicima u svojim Ičićima. Čime se baviš sada kada nemaš obveza?

Trenutno sam trenutno fokusirana na svoju “novopečenu” blog stranicu EatWellbyMiha te instagram stranicu @eatwellbymiha  gdje možete pronaći recepte ponajviše zdravijih verzija slastica.

Ideju i želju za pisanjem bloga dobila sam iznenada. Cilj mi je ljudima približiti kuhinjske izazove. Kuhanje se bazira je na raznolikosti recepata iz vise svjetskih kuhinja te svaki od njih sadrži opciju zamjene klasičnih sastojaka svojom alternativnom odnosno „zdravijom“ varijantom. Takva opcija omogućuje svakome prostor za igru u kuhinji te da pronađu ono sto njihovom ukusu najbolje paše. Blog se ne bazira niti promovira određenu prehranu već mi je cilj educirati ljude i naučiti ih kuhati koristeći „zdravije“ namirnice i pokazati da „zdrav“ obrok ne košta puno i ne zahtijeva ogromnu količinu vremena za pripremu. Studirajući nutricionizam naučila sam da se hrana ne bi trebala kategorizirati te označavati sa zdrava i nezdrava te je to razlog korištenja navodnika na iste riječi u tekstu.

55555
MarketingMariner

Zadnje novosti

To Top