MarketingMNK Gorovo
Opatija

Michelinova zvijezdica stigla u Lovransku Dragu

New Project
foto: Draga di Lovrana

U novom izdanju Michelina za Hrvatsku 2019. dva su nova restorana dobila zvjezdicu

Popis za Hrvatsku objavljen je na  stranicama Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane. Zagrebački restoran Noel i restoran Draga di Lovrana dobili su jednu Michelinovu zvijezdicu. Šibenski Pelegrini, rovinjski Monte i dubrovački 360 zadržali su zvjezdice. Hrvatska sada tako ima pet restorana s Michelinovom zvjezdicom, a lista Bib Gourmand broji osam restorana, dvostruko više nego lani.

Chef Deni Srdoč i njegov nesporni talent doveo je restoran Draga di Lovrana na zasluženo mjesto, u Michelinov vodič. Srdoč je iskustvo stekao od njegovog mentora, dobro poznatog Chefa Zdravka Tomšića. To je rezultiralo novim tanjurima koji su spoj tradicionalnog i mediteranskog okusa sa utjecajem talijanske i francuske kuhinje.

Kako na njihovim službenim stranicama stoji, dolazak u Draga di Lovrana vrijedno je svakog zavoja. Jer osim izvrsne gourmet kuhinje bazirane na tradicionalnim okusima, nude i pogled na cijeli Kvarner te smještaj u profinjenom i ugodnom ambijentu.

Kada su braća Andre i Edouard Michelin osnovali u Clermont-Ferrandu u središnjoj Francuskoj 1889. godine svoju istoimenu tvrtku za gume nisu ni sanjali da će se osim kao sinonim za gume, njihovo prezime koristiti i za gourmet kuhinju.

Kako bi pomogli tadašnjim vozačima, braća Michelin napisala su mali vodič sa korisnim informacijama za putnike kao što su karte, informacije o tome kako promijeniti gumu, gdje natočiti benzin, gdje predahnuti od putovanja. Bio je tu i popis mjesta na kojima se može jesti ili prenoćiti uz cestu.

MarketingMNK Gorovo

Braća Michelin uvidjeli su potencijal svog vodiča za putnike pa su regrutirali ljude kojima je zadatak bio da anonimno obilaze restorane i testiraju hranu i pritom ih ocjenjuju. Tako je 1926 uveden sustav ocjena- zvijezda za ugostiteljske objekte. Kasnije je razvijena hijerarhija nula, jedna, dvije i tri zvijezde, a 1936. objavljeni su kriteriji za rangiranje zvjezdicama. Michelinovi anonimni kušači imaju najbolji posao na svijetu, posjećuju restorane i ostale objekte ocjenjuju prema točno određenom kriteriju.

Kako bi ostali nepristrani moraju poštivati neka pravila a jedno je da uvijek kušaju hranu anonimno i plaćaju obroke a naknadno ocjenjuju svoje iskustvo prema pet javno priznatih kriterija procjene. Ocjenjuje se kvaliteta proizvoda, ovladavanje okusom i tehnikama kuhanja, osobnost kuhara u njegovoj kuhinji, odnos cijene i kvalitete i dosljednost između posjeta.Izuzetno nas veseli što Hrvatska sada ima čak pet restorana s prestižnom MICHELINOVOM zvjezdicom. Nakon Rovinja, Dubrovnika i Šibenika, zvjezdice zasluženo dobivaju Kvarner i Zagreb. Nove zvjezdice i preporuke hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete, ali i da smo u svijetu sve više prepoznati po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi. Ovo nam je ujedno snažan poticaj za daljnji razvoj i promociju ovog segmenta ponude te sam siguran kako će destinacije i izabrani restorani znati iskoristiti priznanja i preporuke u svom daljnjem pozicioniranju na tržištu“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Ovim putem čestitam svim odabranim restoranima na velikom priznanju za uporan rad, umijeće i želju za razvijanjem te predstavljanjem onog najboljeg što Hrvatska nudi. Čak 93 posto turista tijekom svog putovanja doživi „posebno iskustvo vezano uz hranu i piće“ što ukazuje da je eno-gastronomija sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani. Vjerujem da će ovo biti dodatan motiv svima da se nastave unaprjeđivati te povezivati s lokalnim proizvođačima kako bi postali prepoznatljivija eno-gastro ikona Europe“, poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

Čestitamo chefu Deniju Srdoču i vlasnicima boutique hotela sa četiri zvjezdice u sklopu kojeg djeluje restaurant sa jednom Michelinovom zvjezdicom, obitelji Nikolac.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top