Marketing
Matulji

Matuljski HDZ: Suficitom protiv povećanja cijene vrtića 

Matulji

Priopćenje matuljskog HDZ-a:

Nakon što se ova tema ponovno vraća na dnevni red Vijeća Općine Matulji, HDZ Matulji neće podržati odluku o učešću roditelja u cijeni smještaja djece u DV Matulji odnosno odluku o povećanju cijene vrtića koja bi i ovog puta trebala pasti na teret građana odnosno roditelja

U Općini Matulji u prethodnoj je godini već došlo do znatnih poskupljenja, od komunalne naknade, komunalnog boda, komunalnih doprinosa, prireza…smatramo da bilo koje novo poskupljenje jednostavno nije dopustivo i kako bi se općinske vlasti trebale pobrinuti kako popuniti proračun bez novih zaduženja građana.

Dok se u javnosti stvara slika kako su Matulji u 2017 g. bili među najuspješnijim općinama, tu uspješnost najbolje osjete građani na svojim izdvajanjima i računima. Sporni prijedlog o povećanju cijene vrtića prezentiran je kao potreba za povećanjem plaća zaposlenicima na kojem sami zaposlenici- tete inzistiraju što je daleko od istine.

Povećanje traži načelnik i upravno vijeće DV u kojem sjede članovi SDP-a, IDS-a i PGS-a. Kako objašnjavaju povećanje ako vidimo da je ekonomska cijena vrtića manja u odnosu na cijenu od prije 10 godina, a i ta cijena posljednjih godina je vrlo upitna s obzirom da je tada bilo gotovo 50% manje djelatnika nego danas.

Imajući na umu da je 2010. g. Općina uzela 6% kriznog poreza od plaća djelatnika DV Matulji koji nakon opetovanih zamolbi nikad nije vraćen, a Odlukom Vlade RH od 1.1.2019. o povećanju plaća u državnom i javnom sektoru za 3% od kada su se plaće zaposlenika trebale regulirati sa Zakonom, ukupno dolazimo do povećanja od 9% koje je Općina dužna osigurati djelatnicima vrtića. Ne građani i ne roditelji nego Općina koja kao osnivač više od 10 godina ne plaća punu ekonomsku cijenu koju je dužna plaćati.

Marketing

Načelnik se nedavno pohvalio proračunskim viškom od preko 2 milijuna kuna sa kojim bi se primjerice mogao osigurati dio vezan za regulaciju plaća. Uskoro ćemo vidjeti kamo će isti biti preusmjeren.

Stanje je takvo jer se Općina opetovano zadužuje i bavi nekim drugim prioritetima. Odavno već postavljamo pitanje zašto nikad nije napravljena Demografska studija razvoja Općine koja bi jasno precizirala kretanja stanovništva pa time i broja djece?

Dok se načelnik i njegov tim hvale izvrsnim rezultatima i projektima koje Općina ostvaruje, a ustvari tonemo u sve veća zaduženja, u konačnici te rezultate plaćaju oni u čijoj službi bi Općina trebala i biti a to su građani- napominju vijećnici Matuljskog HDZ-a sa predsjednicom Ivom Letina.HDZ

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top