MarketingMNK Gorovo
Kultura

Mnogi uživali na Marunadi u Dobreću

rn_slika
Lovranski marun

Mnogobrojni posjetitelji uživali u marunu, zabavnim i rekreativnim programima

Prvi dan Marunade na Dobreću protekao je u sunčanom vremenu u kojem su uživali posjetitelji svih generacija, koji su već od jutra pristizali u velikom broju. Ponuda maruna kojeg ove godine ne nedostaje, autohtonih proizvoda i slastica od maruna te ugostiteljska ponuda, uz zanimljive sadržaje, svakako su dobitni recept ovogodišnje Marunade.

Sve je započelo već u jutarnjim satima kada su se okupili brojni sudionici nordijske šetnje stazama maruna. Posebno veseli što su u veseloj povorci sudjelovale i cijele obitelji, pa su tako tu bila kako djeca vrtićke dobi tako i oni najstariji, dok su dvosatnu poučnu šetnju predvodili domaćin Gordan Filinić i Dalibor Korenić iz KŠR Gorovo, Opatija. Nakon šetnje, tijekom koje su sudionici doznali puno o marunu i samom Dobreću, hodače je dočekala okrijepa i uživanje u dobrećkoj Marunadi.

Nastavak programa uslijedio je zanimljivom radionicom “Upoznaj marun” koju su održali bacc.ing.agr. Patricia Rumac, uzgajivač maruna Franjo Bašan, a moderirala dr.sc. Lorena Bašan, članica MO Dobreć. Na radionici se moglo doznati sve o uzgoju, cijepljenju i vrstama maruna i to iz stručne, kao i iz one praktične perspektive autohtonog dobrećkog uzgajivača maruna koji se time bavi desetljećima. Na radionici se publika mogla uživo i uvjeriti u razlike između maruna, kostanja i talijanskog kestena.

Kako je dan odmicao u predvečernje sate, tako je Dobreć pohodio sve veći broj posjetitelja, a posebno veseli veliki broj turista koji su pristizali organizirano ili u vlastitom aranžmanu pa se na glavnom trgu mogao čuti njemački, talijanski, engleski i mađarski jezik, a posjetitelja je bilo iz raznih krajeva Hrvatske. U posjet Marunadi na Dobreću stigla je i grupa turista iz prijateljskog mađarskog grada Balatonfureda, koje je na Dobreć doveo počasni građanin Opatije gospodin Miklos Takacs. Ondje ih je dočekao zamjenik gradonačelnika Opatije dr.sc. Emil Priskić.

MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Večer je obilježio zabavni program u kojem su brojnu publiku raspjevali i rasplesali Trio Cukar i kafe te popularna klapa Rišpet. Zabava je potrajala do dugo u noć.

Danas, već od ranih jutarnjih sati, nastavlja se bogat program u kojem treba istaknuti posjete autohtonim dobrećkim konobama uz degustacije maruna, vina i slastica od maruna te proizvoda domaćih OPG-ova od 13:00 do 17:00 h. Nedjeljni program otvaraju u 11:00 h Opatijske mažoretkinje, a od 12:00 do 15:00 h organiziran je program za najmlađe: dječje radionice, zabavne igre, potraga za blagom i nastup malih čakavaca OŠ Viktora Cara Emina Lovran – područne škole Dobreć. U 14:30 h započinje svečano rezanje i podjela 10 m duge rolade od maruna. U zabavnom programu nastupit će Klapa Baladur, Škola arumunike Nika Polesa, KUD Zvir Jelenje, a u večernjem terminu Grooversi.

Kako doznajemo iz Grada Opatija, manifestacija Marunada Dobreć financirana je u okviru projekta Riviera4Seasons2 iz Programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska kojeg Grad Opatija i Turistička zajednica Opatija realiziraju s partnerima Općinom Piran, Turističkom zajednicom Portorož, Fakultetom turističkih studija – Turistica (Portorož) i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (Opatija).

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top