MarketingMNK Gorovo
Kultura

Mnogi uživali na Marunadi u Dobreću

rn_slika
Lovranski marun

Mnogobrojni posjetitelji uživali u marunu, zabavnim i rekreativnim programima

Prvi dan Marunade na Dobreću protekao je u sunčanom vremenu u kojem su uživali posjetitelji svih generacija, koji su već od jutra pristizali u velikom broju. Ponuda maruna kojeg ove godine ne nedostaje, autohtonih proizvoda i slastica od maruna te ugostiteljska ponuda, uz zanimljive sadržaje, svakako su dobitni recept ovogodišnje Marunade.

Sve je započelo već u jutarnjim satima kada su se okupili brojni sudionici nordijske šetnje stazama maruna. Posebno veseli što su u veseloj povorci sudjelovale i cijele obitelji, pa su tako tu bila kako djeca vrtićke dobi tako i oni najstariji, dok su dvosatnu poučnu šetnju predvodili domaćin Gordan Filinić i Dalibor Korenić iz KŠR Gorovo, Opatija. Nakon šetnje, tijekom koje su sudionici doznali puno o marunu i samom Dobreću, hodače je dočekala okrijepa i uživanje u dobrećkoj Marunadi.

Nastavak programa uslijedio je zanimljivom radionicom “Upoznaj marun” koju su održali bacc.ing.agr. Patricia Rumac, uzgajivač maruna Franjo Bašan, a moderirala dr.sc. Lorena Bašan, članica MO Dobreć. Na radionici se moglo doznati sve o uzgoju, cijepljenju i vrstama maruna i to iz stručne, kao i iz one praktične perspektive autohtonog dobrećkog uzgajivača maruna koji se time bavi desetljećima. Na radionici se publika mogla uživo i uvjeriti u razlike između maruna, kostanja i talijanskog kestena.

Kako je dan odmicao u predvečernje sate, tako je Dobreć pohodio sve veći broj posjetitelja, a posebno veseli veliki broj turista koji su pristizali organizirano ili u vlastitom aranžmanu pa se na glavnom trgu mogao čuti njemački, talijanski, engleski i mađarski jezik, a posjetitelja je bilo iz raznih krajeva Hrvatske. U posjet Marunadi na Dobreću stigla je i grupa turista iz prijateljskog mađarskog grada Balatonfureda, koje je na Dobreć doveo počasni građanin Opatije gospodin Miklos Takacs. Ondje ih je dočekao zamjenik gradonačelnika Opatije dr.sc. Emil Priskić.

MarketingMariner keramika

Večer je obilježio zabavni program u kojem su brojnu publiku raspjevali i rasplesali Trio Cukar i kafe te popularna klapa Rišpet. Zabava je potrajala do dugo u noć.

Danas, već od ranih jutarnjih sati, nastavlja se bogat program u kojem treba istaknuti posjete autohtonim dobrećkim konobama uz degustacije maruna, vina i slastica od maruna te proizvoda domaćih OPG-ova od 13:00 do 17:00 h. Nedjeljni program otvaraju u 11:00 h Opatijske mažoretkinje, a od 12:00 do 15:00 h organiziran je program za najmlađe: dječje radionice, zabavne igre, potraga za blagom i nastup malih čakavaca OŠ Viktora Cara Emina Lovran – područne škole Dobreć. U 14:30 h započinje svečano rezanje i podjela 10 m duge rolade od maruna. U zabavnom programu nastupit će Klapa Baladur, Škola arumunike Nika Polesa, KUD Zvir Jelenje, a u večernjem terminu Grooversi.

Kako doznajemo iz Grada Opatija, manifestacija Marunada Dobreć financirana je u okviru projekta Riviera4Seasons2 iz Programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska kojeg Grad Opatija i Turistička zajednica Opatija realiziraju s partnerima Općinom Piran, Turističkom zajednicom Portorož, Fakultetom turističkih studija – Turistica (Portorož) i Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (Opatija).

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top