MarketingMariner keramika
Lovran

Lovranski SDP na lokalnim izborima podržava Bojana Simoniča?

Lovran Smiljan Pripć
Foto: arhiva

Božićni i novogodišnji praznici rijetko kada donesu pokoji novitet na političkoj sceni, a kada se tome pridodaju krizne situacije poput potresa i pandemije koronavirusa, slobodno možemo reći da je u tijeku zimska sezona kiselih krastavaca. Na Opatijskoj rivijeri svojevrsni je silentio stampa nositelja političkih funkcija. Brojni političari kriju svoje ambicije, a gotovo nitko do sada nije u javnost izašao s kandidaturom za gradonačelnike ili načelnike. Tek Fernando Kirigin, SDP-ova vedeta u Opatiji objavio je da će ponovno pokušati u pohodu na mjesto opatijskog gradonačelnika. Dujmić se pak još nije oglasio.

No, sve su glasnije špekulacije da će opatijski gradonačelnik ući u još jednu izbornu utrku. Tako da bi u Opatiji trebala biti repriza izbornog dvoboja otprije četiri godine. Matuljci još čekaju odluku Maria Ćikovića hoće li još jednom pred birače. Za očekivati je da će još jedan mandat od građana zatražiti bard iz Mošćeničke Drage Riccardo Staraj i najmlađi gradonačelnik u regiji Matej Mostarac iz Kastva. Zanimljivosti neće nedostajati ni u Lovranu gdje je prema svemu sudeći sigurna kandidatura dosadašnjeg načelnika Bojana Simoniča, a njega bi u utrci mogao podržati donedavni „ljuti“ oponent – lovranski SDP.

Na izborima 2017. Simonič je kao kandidat Akcije mladih, HNS-a i LIST-a snage odmjerio upravo s kandidatom SDP-a Božidarom Spasojevićem. U prvom krugu, lovranski „mladci“ Simonič i Spasojević izbacili su iz utrke dvojicu nekadašnjih načelnika, veterane Šobota i Primožića da bi u drugom krugu međusobno odmjerili snage. Simonič je za svega 88 glasova (664-576) odnio pobjedu i postao načelnik Općine Lovran.

Koalicijom s SDP-om, Simonič „ubija dvije muhe jednim udarcem“

Iako će Simonič sasvim sigurno sudjelovati na predstojećim lokalnim izborima i braniti svoju načelničku poziciju, nije još poznato ispred koje će opcije stati pred birače. Tu valja ponajprije spomenuti njegovu matičnu stranku Akciju mladih, ali i neke druge opcije. Prošle su godine mediji u javnost plasirali izvadak iz registra političkih stranaka u kojemu stoji da je Bojan Simonič tajnik stranke pod nazivom Alternativa 101 čiji je predsjednik nekada poznati TV voditelj Hamed Bangoura.

Prema pouzdanim izvorima bliskim i Simoniču i SDP-u, na pomolu je svojevrsno iznenađenje. Lovranski SDP ozbiljno razmišlja da na predstojećim izborima podrži aktualnog lovranskog načelnika. To je neizravno spomenula i najpoznatija novinarka Novog Lista Tihana Tomičić u članku 17. prosinca 2020., a u Lovranu se sve glasnije o tome diskutira. „Nismo ništa još odlučili niti se ozbiljno o tome razgovara u stranci“, rekli su nam viđeniji lovranski SDP-ovci ne htjevši nam ništa više o tome reći.

MarketingMariner keramika

Suradnju Akcije mladih i SDP-a na djelu se mogla vidjeti u opatijskoj gradskoj vijećnici protekle četiri godine te ovakva koalicija u Lovranu ne bi bila presedan. Simonič bi s podrškom SDP-a imao značajno lakši put prema drugom mandatu. Eventualnom predizbornom koalicijom s SDP-om osigurao bi podršku njihova biračkog tijela, što bi jednostavnom matematikom bilo dovoljno za pobjedu u prvom krugu. Također, osiguravši si podršku SDP-a riješio se najozbiljnijeg političkog protivnika jer je Lovran oduvijek bio SDP-ova utvrda na parlamentarnim izborima kao i izborima za župana i županijsku skupštinu. S SDP-ovim brandom i stranačkom podrškom Simonič će samim sklapanjem predizborne koalicije ostvariti pobjedu.

Savezništvo Simoniča i SDP-a uzburkat će duhove i probuditi ambicije ostalih lovranskih političara

No, postavlja se pitanje što time dobiva SDP? Najsnažnija stranka u Lovranu s podrškom od preko 50 % na parlamentarnim izborima prema svim bi pravilima trebala istaknuti svog kandidata. Štoviše, njihov kandidat bi bio u najmanju ruku dostojan izazivač aktualnom načelniku, ako ne i kandidat s najviše izgleda za pobjedu. Zanimljivih imena u lovranskom SDP-u ne nedostaje. Predsjednik općinske organizacije Domijan Kršanac figurira kao kandidat koji bi zasigurno mogao do mjesta načelnika. Prema izvorima iz lovrasnkog SDP-a njega to previše i ne zanima. Interes nije pokazao niti najpoznatiji lovranski SDP-ovac Ingo Kamenar koji bi također imao otvoren put do čelnog mjesta općine. Predsjednik Vijeća mjesnog odbora „Lovranšćina“ Dominik Mohorovičić još je premlad, a nitko drugi nije dovoljno prepoznatljiv. Upravo zato odluka o davanju podrške nekome drugome ima smisla. Lovranski SDP će zasigurno tražiti mjesto predsjednika općinskog vijeća što bi moglo uzburkati duhove nešto ambicioznijih čelnika manjih stranaka i viđenijih političara.

U slučaju savezništva Simonič – SDP postavlja se pitanje kako će se postaviti dosadašnji zamjenik načelnika Toni Družeta koji je posljednjih godinu dana vrlo aktivan kao načelnik Stožera civilne zaštite Općine Lovran. S obzirom na najave o ukidanju pozicije zamjenika načelnika, teško je vjerovati da će Družeta iduće izbore provesti kao promatrač.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top