MarketingMariner keramika
Kultura

Lovran Coffeehouse Debates

IMG_0608

Predavanje: Etika umjetnosti i moral umjetnika – cenzura u domeni umjetničkih praksi

Nakon ljetne stanke projekt popularizacije znanosti Coffeehouse Debates, koji se od 2014. godine provodi u Opatiji, a od početka ove godine i u Lovranu, započinje s novim aktivnostima u lovranskoj Galeriji Laurus. Jesenje razdoblje tako će ovog petka, 24. rujna s početkom u 19 sati, otvoriti predavanje “Etika umjetnosti i moral umjetnika – cenzura u domeni umjetničkih praksi” koje će održati docentica Iris Vidmar Jovanović.

Prije nekoliko godina jedna je utjecajna udruga zahtijevala isključivanje Flaubertove Gospođe Bovary s popisa školske literature, ističući kako se radi o djelu moralno problematična sadržaja koje može biti potencijalno štetno za učenike. Početkom ove godine u Chicagu je započela kompleksna rasprava o moralnom statusu četrdesetak svjetski poznatih skulptura, uključujući i skulpturu The Bowman and the Spearman našega Ivana Meštrovića. Paralelno s ovim raspravama, pratili smo rastući broj optužbi za razne oblike seksualnog zlostavljanja koje su navodno počinili velikani svjetske filmske, kazališne i modne industrije, poput Kevina Spaceya i Placida Dominga, koji su doveli do isključivanja ovih umjetnika i njihovih djela iz javne domene. Svaki od ovih slučajeva predstavlja poseban skup izazova za filozofiju umjetnosti, od pitanja toga je li umjetnost podložna etičkim procjenama i da li one uključuju i karakter umjetnika, do pitanja o tome na koji način uopće regulirati umjetničke prakse u našem javnom, kulturnom i obrazovnom prostoru. U ovom ću se izlaganju osvrnuti na neka od ovih pitanja, s nastojanjem da pronađem ravnotežu između pretjerane cenzure s jedne, i preopuštenog nemoralizma s druge strane.

IMG_0832

MarketingMariner keramika

Iris Vidmar Jovanović docentica je na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci i predstojnica Katedre za estetiku. Primarno se bavi filozofijom umjetnosti, posebno pitanjem kognitivnih i etičkih aspekata narativnih umjetničkih djela te ulogom i vrijednosti umjetnosti u javnoj domeni, kulturi i obrazovanju.

Organizatori iz Udruge “Kulturni front” pozivaju sve zainteresirane da navrate na ovo zanimljivo predavanje, sudjeluju u diskusiji, te uživaju u nastupu melodičnog dua Sunshine koji će svirati prije i poslije predavanja. Prema preporuci Galerije, događanje je otvoreno za sve zainteresirane sudionike (neovisno o EU digitalnim COVID potvrdama), ali će se provoditi uz propisane epidemiološke mjere, uključujući obvezu korištenja zaštitnih maski te ograničenje maksimalnog broja posjetitelja. Također, za sve zainteresirane koji ne mogu doći organizirat će se i amaterski live streaming putem društvenih mreža.

55555
Marketing

Zadnje novosti

To Top