MarketingJadran
Opatija

Lovor zaražen patogenom gljivom koja ima tendenciju brzog širenja

unnamed

Prvi simptomi sušenja lovora uočeni su prije dvije godine

Iz opatijskih Parkova obavještavaju kako je u posljednje vrijeme uočeno pojačano sušenje lovora na području Opatije.

Stručnjaci zagrebačkog Agronomskog fakulteta ustanovili su da je riječ o patogenim gljivama iz roda Pestalotiopsis. Bolest se manifestira kroz potpuno osušene, žute i spaljene listove, a u poprečnom presjeku grane uočavaju se posmeđenja unutar drva, što često dovodi do potpunog sušenja stabla.

Potrebno je orezati sve osušene grane biljaka 20-tak centimetara ispod posmeđenja unutar drva i zajedno s otpalim i osušenim lišćem na prikladan način zbrinuti. Nije preporučljivo izvoditi rezidbu po vlažnom, kišnom vremenu jer se tada infekcija lakše širi. Za dezinfekciju se nakon orezivanja preporuča premazivanje rana sredstvima na bazi bakra – bakrenim oksikloridom.

Dovoljno je u poljoprivrednim apotekama zatražiti od ovlaštene osobe takva sredstva koja se javljaju u prodaji pod raznim nazivima. Koriste se preporučene doze otopina zaštitnog sredstva i vode. Ako je zaraza tek započela, orezuju se bolesne grane i biljke tretiraju prskanjem navedenim sredstvima.

MarketingJadran

Gdje god je moguće potrebno je prorijediti gusti lovor radi prozračivanja i osunčanosti čime se smanjuje moguća infekcija.

Primijećeno je da se bolest širi i na ostale biljne vrste poput velecvjetne magnolije i lovor višnje. Ova patogena gljiva ima tendenciju brzog širenja i visoku sposobnost prezimljavanja, stoga svakako sugeriramo građanima da saniraju nastalu štetu, poručili su stručnjaci opatijskih Parkova d.o.o.Capture

55555
MarketingMALONOGOMETNA IGRAONICA

Zadnje novosti

To Top