MarketingMNK Gorovo
Politika

Liburnijski SDP kolateralna žrtva unutarstranačkih borbi

sdp opatija

Proteklog vikenda održali su se unutarstranački izbori u SDP-u, pobjednik u prvom krugu nije odlučen pa će se ove subote održati drugi krug u koji su ušli Peđa Grbin i Željko Kolar. Istovremeno održani su izbori za Predsjedništvo i Glavni odbor stranke

S područja Liburnije za mjesto u Glavnom odboru natjecala se Eni Šebalj koja nije uspjela ući u to tijelo, dok su za mjesto Predsjedništvu konkurirali Matej Mostarac i Sandra Krpan. Rezultati izbora za predsjedništvo bit će objavljeni tek nakon drugog kruga zbog određenih nepravilnosti. Međutim, prema do sada dostupnim informacijama Niti Matej Mostarac niti Sandra Krpan nisu uspjeli ući u Predsjedništvo, Mostarac se tim povodom oglasio na društvenim mrežama:

„Jučer je bio dug dan za SDP, i brojalo se i brojalo se i brojalo, oko 2600 glasova koje sam dobio iznenadilo je mnoge, ali nije bilo dovoljno da uđem u Predsjedništvo, ostao sam prvi ispod crte u tim nekim našim ludim pravilima. Ali to je nešto što je i obilježilo SDP u prošlim vremenima, prekomjerne procedure, pravila, restrikcije. Sada kreće novo doba. Rezultati prvog kruga i izabrano vodstvo pokazuju pomak. Nastavimo tim smjerom! Vjerujem da smo i u Primorsko goranskoj županiji pokazali da postoji puno novih ljudi na koje se može računati. Ja ću u svome Kastvu i svojoj PGŽ nastaviti i truditi se ostvariti sve ono što može biti putokaz našoj Hrvatskoj. Hvala svima koji su mi dali glas i onima koji su mi čestitali na uspjehu. Još veće čestitke svima koji su izabrani!
Najveća odgovornost je na njima da okrenu SDP tamo gdje ga Hrvatska treba i tamo gdje ga građani žele!“

Nakon svih informacija koje imamo iznad glave nam se pojavila gomila većih i manjih upitnika. Kao prvo gotovo je nevjerojatno da nitko s područja Liburnije nije ušao u neko od središnjih stranačkih tijela SDP-a. Naš kraj je godinama utvrda SDP-a koji ovdje uvjerljivo pobjeđuje u izbornim ciklusima s visokim postocima, a onda na unutarstranačkim izborima ostanu kao ribe na suhom.

Istini za volju jedina kandidatkinja s Kvarnera bila je Eni Šebalj, Matej Mostarac je iz Kastva, a to po stranačkoj koordinaciji ne spada pod Kvarner. Činjenica da je bila samo jedna kandidatkinja nije opravdanje jer su kvarnerski sdpovci trebali pokazati malo više ambicije i dovitljivosti, a oni su svi skupa zapeli u Facebook obračunima i uvjerenjima kako odlično odrađuju posao.

Kao i uvijek računaju na penzionerske glasove koji su dominantno biračko tijelo tradicionalno naklonjeno SDP-u. Sve je to lijepo i dobro, ali ne bi bilo loše da shvate da se vremena ipak mijenjaju i da dolaze neke nove političke paradigme u kojima sitne ideološke prepirke više ne pale, te da osmisle nove progresivne političke ideje i programe koje će ići u korak s vremenom.

Činjenica koju nitko u SDP-u ne razumije ili ju ne želi razumjeti je ta da socijaldemokracija kao koncept polako odumire, naime, pojavile su se nove dominantne lijeve ideje koje uključuju ekologiju, održivi razvoj itd., SDP-u je krajnje vrijeme da se ukrca na taj vlak i izvuče svoju tromu zadnjicu iz 1945-te.

Marketing

Najizgledniji novi predsjednik SDP-a je Peđa Grbin, to ne daje razloga za naročiti optimizam jer se radi o kadru koji isto tako duboko ne razumije gibanja na političkoj sceni kako RH tako i cijele Europe. Na zadnjem sučeljavanju s protukandidatom Željkom Kolarom na N1 televiziji Grbin je mrtav hladan ispalio da se nikada neće pokloniti na gobu Franji Tuđmanu, to je čista ideološka iskra usmjerena nekom valjda radikalno lijevom krilu SDP-a.

Kao dugogodišnjem političaru Grbinu bi trebalo biti jasno da je Franjo Tuđman, bez obzira na sve mane kojih je naravno imao, čovjek koji je stvorio suvremenu Republiku Hrvatsku i kao takav zaslužuje poštovanje, ne to nije pitanje ideologije nego civilizacijskog dosega.

Ovo je samo jedan od primjera reliktnog ideološkog pristupa koji je nažalost dominatno prisutan u SDP-u. Za Hrvatsku političku scenu bilo bi jako dobro da se SDP trgne i postane prava progresivna lijeva stranka ideološki neopterećenih kadrova.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top