MarketingMNK Gorovo
Turizam

Korisne informacije za strane i domaće goste

TIMOTEJ LIDO OPATIJA
foto: instagram.com/timotej

U Hrvatskoj se trenutno nalazi oko 389.000 gostiju

Potražnja za ljetnim odmorom u Hrvatskom u srpnju je dodatno porasla pa je u prvih 7 dana mjesečni indeks noćenja u Hrvatskoj premašio 50 posto u odnosu na prošlu godinu, što je nadmašilo očekivanja i konkurenciju na Mediteranu.

Prvog vikenda u srpnju u Hrvatsku je stiglo nešto više od 213.000 novih gostiju, a ukupno je od 3. do 5. srpnja registrirano 1,19 milijuna noćenja, što je najveći priljev turista od početka godine. U Hrvatskoj se trenutno nalazi oko 389.000 gostiju, a od početka tjedna ih u prosjeku dolazi preko 61.000 dnevno. Najviše inozemnih gostiju iz Njemačke, nakon toga iz Slovenije, Češke, Poljske i Austrije.

Broj prijava stranih turista za ulazak u zemlju preko službenog sustava https://entercroatia.mup.hr/ dosegnuo je 1,16 milijuna. Turisti su najviše noćenja ostvarili u objektima u domaćinstvu, više od 3,5 milijuna noćenja, zatim u kampovima, 1,87 milijuna noćenja i u hotelima 1,78 milijuna noćenja

Informacije o granicama

Hrvatska je dodatno ubrzala dolazak u zemlju uvođenjem posebnih traka na graničnim prijelazima za sve putnike koji su se prijavili za ulazak u zemlju putem službenog sustava https://entercroatia.mup.hr/. Posebne trake uvedene su na najfrekventnijim graničnim prijelazima – Bregana, Macelj, Rupa i Plovanija, kako bi se izbjegle gužve i dodatno povećala razina sigurnosti svih turista koji ulaze u zemlju.

Unatoč svrstavanju Hrvatske na žutu listu zemalja od strane Republike Slovenije, ništa se nije promijenilo za sve goste-turiste koji dolaze u Hrvatsku iz zemalja EU preko Slovenije ili se preko nje vraćaju, kao ni za goste iz Slovenije koji dolaze na odmor u Hrvatsku. Svi gosti-turisti koji dolaze u Hrvatsku te na povratku iz Hrvatske samo prolaze kroz Sloveniju mogu se svojim kućama vratiti bez ikakvih ograničenja.

Svi građani Republike Slovenije koji odlaze u Hrvatsku mogu se vratiti kući bez ikakvih problema uz dokaz boravka u Hrvatskoj, a to mogu učiniti ako pokažu potvrdu o smještaju, dokaz o vlasništvu nekretnine ili plovila, kao i dokaz o plaćanju naknade za parkiranje.

Hrvatska je u koordinaciji s ostalim članicama Europske unije otvorila granice te omogućila slobodan ulazak u zemlju za sve državljane EU, državljane zemalja koje su u schengenskom prostoru, državljane zemalja koje su pridružene schengenskom prostoru te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem u tim državama.

Dodatno, za treće zemlje Hrvatska omogućuje ulazak uz potvrdu razloga, i to za zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, diplomate, policijske službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga; dodatno, osobe koje nemaju riješen dugotrajni boravak u EU. Svi oni mogu provjeriti ispunjavaju li uvjete za ulazak ovdje .

Prethodno ispunjavanje najave štedi vrijeme

Radi skraćenja procedure na graničnom prijelazu svima koji ulaze u Hrvatsku savjetuje se prethodno ispunjavanje najaveIspunjavanje je moguće na https://entercroatia.mup.hr/ . Na digitalnoj informativnoj platformi Europske komisije „Re-open EU” možete na jednom mjestu i u realnom vremenu vidjeti detaljne informacije važne za putovanja i planiranje odmora ove sezone. Zajednička EU platforma pokazala je kako je Hrvatska, zahvaljujući kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji, jedna od najotvorenijih zemalja u EU

Marketing

Putne informacije

Za posjetitelje su otvorene sve destinacije i zanimljivosti diljem zemlje, od nacionalnih parkova, preko kulturnih znamenitosti, do kina i kazališta. Osim pridržavanja osobnog razmaka i dezinfekcije, ne postoje dodatna ograničenja za posjetitelje.  Trgovine, ugostiteljski objekti i sve uslužne djelatnosti rade u normalnom radnom vremenu, kao prije epidemije. Jedina razlika je što trgovine ne rade državnim praznicima.

Avio promet prema Hrvatskoj

Avio promet se normalizira i sve je više letova koji spajaju hrvatske i europske gradove, a aviokompanije revidiraju svoje planove letenja prema hrvatskim destinacijama svakodnevno, u pravilu povećavajući broj letova od prvotno planiranih. Promet u zračnim lukama se povećava. Primjerice iz zračne luke Split se već sada može putovati direktnim letovima prema gotovo 30 gradova.

Španjolska aviokompanija Vueling od 7. srpnja uspostavlja promet prema Hrvatskoj prema Splitu i Dubrovniku.

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines od sredine srpnja uvodi još dvije linije iz Zagreba, prema Ateni i Skoplju.

Kompanija će od 11. srpnja ponovno letjeti na sezonskoj liniji između Splita i Lyona, od kraja srpnja na liniji Dubrovnik – Pariz, od 18. srpnja na liniji Dubrovnik – Rim, a od 24. srpnja na liniji Dubrovnik-Munchen.

Dubrovačka i splitska zračna luka bilježe još najava aviokompanija za srpanj. Letove su najavili iz Iberie koja od 3. srpnja uvodi liniju Dubrovnik – Madrid, ukrajinska kompanija Windrose od 5. srpnja uvodi liniju Kijev – Split, a finski Finnair od 27. srpnja uvodi linije Helsinki – Dubrovnik i Helsinki – Split.

Nakon odluke o ukidanju obavezne 14-dnevne samoizolacije po dolasku u Veliku Britaniju iz Hrvatske, britanska aviokompanija Jet2 je potvrdila pokretanje svojih sezonskih linija kojima brojni britanski turisti dolaze na odmor u Hrvatsku. Jet2 će od sredine srpnja pokrenuti čak 12 direktnih linija iz Velike Britanije prema Dubrovniku, Splitu i Puli. Za Dubrovnik se uvode linije iz Birminghama, Londona, Manchestera, Newcastlea. Za Split se uvode linije iz Birminghama, East Midlandsa, Leedsa, Londona i Manchestera.

Za Pulu se uvode linije iz Birminghama, Leedsa, Manchestera.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top