Marketing
Opatija

Konferenciji o razvoju otoka u organizaciji Novog lista

_DSC0007
izvor :www.opatija.hr

U opatijskom hotelu Milenij održana je Konferenciji o razvoju otoka u organizaciji Novog lista. Hrvatska je mala zemlja ali ima bogatstvo, 1244 otoka. Od toga broja njih 50 je naseljeno. Površina svih otoka zajedno čini 5,8 posto državnog teritorija. Pozitivna je činjenica da se broj stanovnika na otocima u posljednjih dvadeset godina povećava te danas na njima živi nešto više od 132 tisuće stanovnika. O budućnosti hrvatskih otoka danas se raspravljalo a cilj konferencije je dati naglasak na nužnost razvoja hrvatskih otoka, ali ujedno i očuvanje njihovih jedinstvenih ekoloških sustava. Ohrabrujući demografski podaci s otoka u prvom su redu takvi zahvaljujući turizmu. Podaci Ministarstva turizma govore da se 18 posto hotela, odnosno 28 posto privatnog smještaja nalazi na otocima, a čak 82 posto turista koji na njima ljetuju inozemni su gosti. U prvih osam mjeseci ove godine otočne turističke statistike govore o 3 milijuna dolazaka i 23,2 milijuna noćenja, što je rast od 4 posto u odnosu na lani. Stoga se u otoke isplati ulagati, ponajprije u izgradnju pristaništa, porezna i prijevozna rasterećenja, zapošljavanje, bolju i bržu zdravstvenu skrb, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli, i sam dugogodišnji bivši gradonačelnik Malog Lošinja.
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavila je ukratko novi Zakon o otocima koji bi početkom iduće godine trebao stupiti na snagu. Hrvatska je, uz Finsku, jedina članica EU koja ima takav zakon. Osnovu prijedloga zakona čine upravljanje otocima, dostupnost usluga, demografska i gospodarska revitalizacija te stvaranje takozvanih “pametnih“, odnosno energetski samoodrživih otoka.
Uslijedile su dvije panel rasprave koje je moderirao Mislav Togonal.
Doznajemo od domaćina, Grada Opatije, gradonačelnik Ivo Dujmić istaknuo je iznimno dobru suradnju sa svojim kolegama s kvarnerskih otoka te važnost dobrih prometnih veza i gospodarske suradnje otoka i kopna, odnosno otočkih gradova i općina s matičnim županijama.
izvor: www.opatija.hr

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top