MarketingMuzej turizma
Zabava

Koncert “Samo jednom se ljubi” uz sjajnu svirku i vokalnu interpretaciju pjesama Ive Robića

proba

Ovogodišnji „Glazbeni dani HRT-a“ započeli su koncertom Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom šefa dirigenta Mirona Hausera. A razgovarali smo i s mezzosopranisticom Ivanom Srbljan

Koncert je bio posvećen legendranom Ivi Robiću pjevaču koji je ostavio neizbrisiv trag kako na pozornici tako i u dikografiji naše zabavne glazbe. Nekada Jugoton, a danas njegov nasljednik Croatia Records posjeduje iznimno bogatu arihvu sa snimkama nezbaoravnog Robića.

Koliko je Robić bio veliki pjevač svjedoči i činjenica da je nakon što bi cijelu  noć proveo pjevajući na u to vrijeme popularnim plesnjacima, ujutro bi došao u studio tadašnjeg Radio Zagreba gdje bi nastavio pjevati, tako su nastale prve snimke.

Ivo Robić živio je u Opatiji i volio je, unatoč tome u Opatiji još dan danas nema ulice posvećene njemu, krajnje je vrijeme da se ta kriva Drina izravna. Centar Gervais bio je domaćin prve večeri „Glazbenih dana HRT-a“, na posebno prilagođenoj pozornici koja je odisala duhom Ive Robića uz Jazz orkestar HRT-a nastupili su brojni vokalni solisti: Goran Karan, Ana Opačak, Boris Štok, Ivana Srbljan, Marko Tolja, Matija Cvek, Nika Turković, Gina Damjanović, Klara Srok, Gelatto Sisters i  Jacques Houdek. Jazz orkestar HRT-a bio je pojačan gudačkom sekcijom koja mu je dala karakter revijskog orkestra, moramo pohvaliti vrlo izražajnu i agogički iznijansiranu svirku orkestra i sugestivno – prštavu gestu mo. Hausera. Posebne čestitke tehničarima HRT-a koji u akustičkom smislu ništa nisu prepustili slučaju.

Pjevači koji su pjevali Robićeve pjesme većinom su izgradili svoje interpretacije koje će sigurno naći svoj put do publike, što posjetitelja u dvorani, što gledatelja pred malim  ekranima. Početak koncerta obilježio je instrumental pjesme “Morgen”, a čuli smo još i „Ta tvoja ruka mala“ pokojnog Ljube Kuntarića koji je život proveo u Voloskom. Bile su tu još „Tiho plove moje čežnje“, „Sedamnestogodišnja“, „Serenada Opatiji“, Golubovi, „Jabuke i trešnje“, „Samo jednom se ljubi“ i druge. Posebno moramo pohvaliti djevojčicu Klaru Srok koja je bila mala djevojčica u istoimenoj pjesmi, te se sjajno snašla među svojim starijim kolegama. Slušajući malu Klaru imali smo asocijaciju na predivan dječji glas iz pjesme „Tata vozi polako“ pokojnog Tomislava Ivčića.

Spomenimo i to da su u publici bili mnogi suradnici Ive Robića koji su s njim stvarali glazbu. Bili su tu: Dubravko Majnarić, Miro Ungar, Dušan Paro, itd. Dubravko Majnarić bio je član prvog pratećeg orkestra sine nomina koji je Robića pratio na plesnjacima.

MarketingMariner keramika

I za kraj Ivana Srbljan, mezzosopranistica, solistica riječke opere u kojoj je ostvarila sjajne kreacije poput Carmen ili Lotte u Wertheru, ovom prilikom našla se u neopernom repertoaru i dala nam izjavu o takvim glazbenim izletima, jer ovo nije prvi: „ Meni se ovaj nastup u neopernom repertoaru dogodio sasvim slučajno. Nisam planirala razvijati karijeru u pop muzici, ali dogodili su se  pozivi. Nastupala sam već u A – strani, eto dogodilo se. Drago mi je da sam nasupala i na večerašnjem koncertu i da mogu pjesme predstaviti na jedan drugačiji, belakntističkiji način, kombinacijom stilova kako bi operni modus pjevanja približila široj publici. Trenutno pjevam u operi Tristan i Izolda Richarda Wagnera u HNK Ivana pl. Zajca i to je moj prvi susret s Wagnerom, voljela bih, u budućnosti pjevati još Wagnerovih rola.“

Danas je pred nama Dora 2020. o kojoj ćemo vrijedno izvještavati.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top