MarketingMariner keramika
Vijesti

Komadina: Unatoč korona krizi PGŽ nastavlja s investicijskim aktivnostima

pgž župan

Na redovitoj konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina osvrnuo se na funkcioniranje zdravstvenog sustava županije u uvjetima korone, odnosno posljedicama na poslovanje ustanova. „Jako je dobra suradnja između županijskog zdravstva, prije svega Doma zdravlja kroz primarnu zdravstvenu zaštitu i koncesionare, Zavod za hitnu medicinsku pomoć i NZZJZ kao stožerne institucije koja se bavi testiranjem građana i gostiju. U KBC Rijeka djeluje trijažni centar pri hitnom prijemu na Sušaku gdje se evidentiraju oboljeli. Ponovno je uspostavljen respiratorni centar u prostorijama neurologije. Kapacitetima smo spremni za jesenju sezonu korone“, rekao je župan te istaknuo da su prihodi zdravstvenih ustanova bitno manji nego što je to bilo u redovno vrijeme zbog nemogućnosti obavljanja redovne djelatnosti. „Thalassotherapije nisu mogle djelovati na tržištu, a jedno vrijeme u lockdownu nisu mogle obavljati niti redovnu djelatnost. Smanjen je prihod hitne medicine u turističkoj sezoni jer su izostali prihodi s tog osnova. Stoga je dobro da smo u prvom rebalansu proračuna planirali  sredstva za interventno pokriće gubitaka. Najakutnija je situacija u Thalassotherapiji Crikvenica i na Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Intervenirat ćemo s 3 milijuna kuna, a onda ćemo rebalansom drugog proračuna osigurati još drugi dio. Naravno i same ustanove su tu da rebalansom svog poslovanja osiguraju uvjete za daljnju djelatnost.“ zaključio je Komadina te podsjetio da, unatoč korona krizi, PGŽ je i dalje u investicijskim aktivnostima u zdravstvu te se nastavlja s tri investicije  – na Rabu, Lošinju i Novom Vinodolskom ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna.

Voditelj epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević rekao je kako je na području PGŽ danas jedna novooboljela osoba, dok ih je 17 ozdravilo. Kroz vikend je napravljeno preko 550 testiranja: „U PGŽ  je situacija još uvijek relativno stabilna, iako imamo par slučajeva kad netko od oboljelih dođe u različite ustanove, institucije i kolektive, međutim brzim prepoznavanjem, intervencijom i epidemiološkom obradom broj osoba koje se u takvim okolnostima zaraze je još uvijek mali ili gotovo nikakav. I dalje nam je glavni cilj zadržati epidemiološku situaciju kontroliranom koliko je to moguće, kako bi se smanjio pritisak na bolnički sustav. Svjedoci smo porasta broja pacijenata koji trebaju bolničku skrb, a njihov broj u bolnici ovisi i o našoj učinkovitosti u sprečavanju širenja epidemije izvan bolnice. Kao jedinstveni sustav koji je u početku predvodila epidemiološka služba i bolnica, sve više se zajedničkim snagama pridružuje i primarna zdravstvena zaštita što nam je na određeni način garancija da ćemo i dalje biti učinkoviti“, rekao je Rončević.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić izvijestio je kako je u KBC-u hospitalizirano 18 Covid pozitivnih bolesnika, od toga je njih 15 na Klinici za infektivne bolesti sa srednje teškim simptomima, dok su 3 bolesnika u respiratornom centru. Ravnatelj je pozvao bolesnike da dolaze na svoje redovne zakazane preglede te dodao kako se ukupna zdravstvena djelatnost odvija bez ikakvih zastoja: „Unutarnjim reorganizacijskim postupcima postigli smo najviši stupanj sigurnosti zdravstvenog sustava kako bi se u KBC-u pružanje svih usluga odvijalo neometano. Također, vrlo usko surađujemo sa svim nadležnim tijelima na razini županije, od primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći do NZZJZ PGŽ“.

MarketingMariner keramika

Prema riječima pročelnice UO za zdravstvo Đulije Malatestinić posljedice koje danas imamo na zdravstveni sustav od proglašenja epidemije su još uvijek relativno dobre, u smislu kontrolirane epidemiološke situacije: “No, imamo i znatne financijske gubitke kao posljedice posebnog rada za vrijeme trajanja epidemije. Nisu se mogle izvršavati ugovorne obveze sa HZZO-om, imali smo znatne izdatke za zaštitnu opremu, koji još uvijek traju. Projekti u sustavu zdravstva koji su bili započeti kao strateški projekti nastavljaju se zahvaljujući ranije osiguranim sredstvima, to su prvenstveno projekt revitalizacije Lječilišnog centra Veli Lošinj, sada sa trećom fazom projekta – park 2 i aneks kuhinje, dobivena je uporabna dozvola za novi Dom zdravlja u Novom Vinodolskom, gdje kreće useljenje, isto tako i Psihijatrijska bolnica Rab nastavlja uspješnu 6. fazu projekta obnove dva paviljona, a također je dobivena i  uporabna dozvola“. Pročelnica je dodala kako je prema uputi ministra Božinovića, donesena i nova odluka o ponovnoj pojačanoj mjeri kontrole provedbe protuepidemijskih mjera u ustanovama socijalne skrbi te su formirani novi timovi kako bi se u što kraćem roku ponovno napravio uvid na teren u provedbi protuepidemijskih mjera u ustanovama socijalne skrbi obzirom na najranjiviju populaciju koja je tamo smještena: „Novina je da u timovima nema epidemiologa već su oni koordinatori provođenja cjelokupne kontrole protuepidemijskih mjera i nema ni policije, ali uvijek imamo njihov support“.

55555
MarketingNovax"

Zadnje novosti

To Top