MarketingMariner keramika
Opatija

Kirigin: Protekli mjeseci pokazali su da se turizam i gospodarstvo u Opatiji oporavljaju

Foto Luigi Opatija, SDP Opatija, Tiskovna sep2021

Vijećnici SDP-a, “pojačani” gradonačelnikom Fernandom Kiriginom i zamjenicom Kristinom Đukić prokomentirali su na današnjoj tiskovnoj konferenciji ključne točke sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.

– Protekli mjeseci pokazali su da se turizam i gospodarstvo u Opatiji oporavljaju, što su svakako dobre vijesti. Drago mi je da je i Grad Opatija tome dao svoj doprinos, značajnom pomoći poduzetnicima, koja iznosi oko 10 milijuna kuna tijekom pandemije. Među mjerama koje smo uveli su i rekordno visoke potpore za poticaj poduzetništva, koje je izglasalo Gradsko vijeće na moj prijedlog kao tadašnjeg predsjednika. Vidjeli smo da postoji značajni interes gospodarstvenika za ovu mjeru, zbog čega ćemo je dodatno pojačati i u rebalansu proračuna osigurati još milijun kuna, kazao je Kirigin, naglasivši da dodatne dobre vijesti za građane donose i promjene Općih parkiurnih uvjeta kojima se sada osigurava 1042 sata parkiranja za svega 120,00 kn godišnje.

Član Nadzornog odbora tvrtke Opatija 21 d.o.o. Ivan Vidaković istaknuo je kako se ovim izmjenama rješavaju problemi koji su godinama stajali iako su postojali svi uvjeti za njihovo otklanjanje.

  • Prije svega, to se odnosi na smanjenje cijene parkinga za 2 kune u zonama 0A i 0B, u blizini garaže Slatina. Iako je period na koji su više cijene ugovorene s investitorom u garažu istekao pred dvije godine, ništa se nije promijenilo do sada, kada nam je to bila prva odluka u ovom mandatu. Izjave bivšeg predsjednika NO Vladimira Brnečića, a današnjeg vijećnika pokazuju kako tijekom četiri godine nije shvatio niti osnove zakonskih propisa koje reguliraju poslovanje tvrtke koje je trebao nadzirati. Četiri godine ignorirali su upozorenja poreznih savjetnika o poreznom prekršaju zbog kojeg bi tvrtka mogla platiti milijune kuna kazni, a bivši članovi NO i bivši gradonačelnik Ivo Dujmić “zaraditi” kaznene prijave. Naime, zakon ne dozvoljava besplatnu uslugu parkinga (besplatni sat), odnosno i na takvu uslugu morao bi se platiti PDV i porez na dobit. Ako znamo da se radi o otprilike 4,5 milijuna sati godišnje u novom režimu, jasna je magnituda problema. Bivši članovi NO Opatija 21 d.o.o. jednoglasno su glasali (najvjerojatnije na nagovor bivšeg gradonačelnika) protiv implementacije dokumenta Elaborat transfernih cijena, a kojeg su predlagali porezni savjetnici u cilju usklađenja sa zakonom. Za razliku od njih, aktualni NO ne želi tjerati Upravu u prekršaje. Zbog toga je bilo nužno staviti minimalnu cijenu usluge, što je praksa kakva postoji u svim gradovima, no nigdje građani za tako simboličan iznos od 120 kuna godišnje (10 kuna mjesečno) ne mogu dobiti toliku vrijednost usluge – čak 1.042 besplatna sata parkinga, kazao je Vidaković.

Gradska vijećnica Đeni Hrvatin osvrnula se na komentare vijećnice Zorice Sergo o proračunu. Naime, Sergo je navela kako prijedlog rebalansa, ali i povećanje poticaja za zapošljavanje, pokazuje da je neistina kako je prošla garnitura ostavila proračun u lošem stanju ali zaboravlja da uz ovu još i u sljedećoj proračunskoj godini moramo vraćati dug od 6 milijuna kuna koji nam je bivša vlast ostavila.

– Vijećnica Sergo sudjelovala je u izglasavanju četiri proračuna i brojnih rebalansa u proteklom mandatu, ali očito i dalje ne razumije niti temeljne pojmove. Vjerojatno je to posljedica činjenice da o tome kako će glasovati nije morala razmišljati, već samo poslušno slušati svoje nadređene. Ali, stvar je vrlo jednostavna – u odnosu na proračun koji je na prijedlog gradonačelnika Ive Dujmića izglasalo Vijeće u prošlom mandatu, rebalansom se proračun smanjuje za 13 milijuna kuna. Osim toga, za čak 16 milijuna kuna smanjuje se očekivani prihod od komunalnog doprinosa. Ako je to vijećnici Sergo dokaz da je “prošla vlast dobro znala voditi gradsku blagajnu”, onda građani Opatije mogu biti sigurni da su ispravnom odlukom na prošlim izborima spasili grad od financijske katastrofe. A u takvim uvjetima “izvući” milijun kuna za poticaje gospodarstvu razlog je za pohvalu, umjesto čega vijećnica Sergo nudi jeftini cinizam, kazala je Hrvatin, dodavši da je jedno od prvih ostvarenih obećanja nove vlasti bilo uvođenje transparentnog proračuna, pa sada svaki Opatijac može vidjeti tko je u pravu.

MarketingMariner keramika

Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić Istaknula je i kako je čudi takav arogantan nastup vijećnice Sergo u situaciji u kojoj je njena nepažnja gradski proračun stajala desetke tisuća kuna.

  • Radovi na Domu Veprinac toliko su loše izvedeni da smo za sanaciju i popravke nakon završetka morali angažirati nove izvođače koji su popravili greške prethodnika. Pitam se što je radila i u što gledala Zorica Sergo koja je u ime gradonačelnika dolazila na koordinacije s izvođačem radova i figurirala kao nadzor u ime Grada Opatije. Za izgradnju Doma Veprinac je potrošeno 3 milijuna kuna i to bez namještaja, a već smo morali vršiti popravke i sanacije iako Dom, za koji bivša vlast nije u proračunu osigurala sredstva za kupnju namještaja, nije ni otvoren, poručila je Đukić.

Vijećnik Kristian Tončić se osvrnuo se komentare vijećnice i bivše zamjenice gradonačelnika Vere Aničić da se u izvještaju o prvih sto dana nove vlasti spominju samo pokrenuti projekti i rješavanje imovinsko-pravne problematike.

– Vidim da je gospođa Aničić nestrpljiva da mi ostvarimo sve ono što oni u četiri godine nisu uspjeli. Da podsjetim, na predizbornom letku iz 2017. godine obećali su garaže Črnikovica i Gorovo, uređenje kupališta Slatina i Pančera, gradski trg na Tržnici, novi Vatrogani dom, uređenje nogometnog igrališta i nove zelene površine. Jedino što smo dobili su privatni apartmanski betonski mastodonti. I sada, kada je prvi puta nakon četiri godine rad na tim projektima krenuo, kada je napravljen konkretan napredak, bivša zamjenica gradonačelnika ima obraza reći da to nije dovoljno brzo. Kamo sreće da su novog gradonačelnika dočekali gotovi projekti koje je potrebno realizirati. Umjesto toga, naslijedio je neprovedive vizualizacije i neriješene imovinsko-pravne odnose na zemljištima na kojima bi ti projekti trebali biti realizirani. Očito je da se bivša zamjenica držala one ideje koju je navela u svojoj objavi dan prije izbora – da je funkcija zamjenika gradonačelnika “lagan posao bez obaveza i uz veliku plaću”, pa se sada probudila nakon četiri prospavane godine, zaključio je Tončić.

55555
Marketing

Zadnje novosti

To Top