MarketingMariner keramika
Vijesti

Kirigin: Ne smijemo zaboraviti na potrebe naših sugrađana

Foto 07.01.2021.

Opatija i njeni građani dali su velik doprinos obnovi potresom pogođenih područja. Iz gradskog proračuna i sredstava gradskih tvrtki izdvojili smo 300 tisuća kuna, a o trošku naših građana će se još dodijeliti deset stipendija za petrinjske učenike i studente. Još je značajnije odricanje građana koji su donirali novac i potrepštine i dopremili ih u Crveni križ ili čak u Sisak, Petrinju, Glinu i druga mjesta razrušena nedavnom kastastrofom. A posebice se to odnosi na naše vatrogasce, djelatnike i volontere Crvenog križa koji su nesebičnim intervencijama i radom pokazali da imamo razloga nazivati ih ponosom grada.

Kao što je Opatija pronašla financijske snage pomoći Banovini s jednim od najvećih iznosa od hrvatskih gradova, sada moramo pronaći sredstava za pomoć našim građanima, poduzetnicima, obrtnicima, kreativcima i sportskim djelatnicima koji osjećaju posljedice korona-krize.

Zato gradonačelniku Ivi Dujmiću predlažem da u siječnju nastavimo s potporama gospodarstvu, odnosno da produžimo razdoblje tijekom kojeg su obrtnici, ugostitelji i drugi privrednici u 100%-totnom iznosu oslobođeni plaćanja najamnine i komunalne naknade. Također predlažem gradonačelniku da kao predstavnik vlasnika gradskog dijela dionica LRH-a u razgovoru s Upravom LRH-a pokuša pronaći rješenje i za najmoprimce poslovnih prostora u vlasništvu našeg najvećeg hotelijera na način da ih se bar kratkoročno oslobodi ili ako ništa drugo da im se bar umanji plaćanje najamnine u sljedećim mjesecima. Izvjesno je da se mjere neće uskoro ukinuti, stoga moramo omogućiti našim gospodarstvenicima da izdrže sljedeće razdoblje kako bismo spremni dočekali završetak pandemije i početak nove turističke sezone u kojem će napokon moći privređivati za sebe, ali i svojim poreznim davanjima „puniti“ gradski proračun.

Ne smijemo zaboraviti niti na umjetnike, glazbenike i druge predstavnike kreativne industrije kao i sportske djelatnike koji su tijekom proteklih godinu dana praktički ostali bez prihoda. Upravo su oni bili prvi koji su se odazivali na humanitarne akcije, donatorske koncerte i odricali se svojih prihoda za pomoć drugima. Sada su se našli u teškoj situaciji, stoga smatram našom dužnošću pomoći im da prebrode „crne dane“ kako bi mogli nastaviti raditi ono u čemu su najbolji.

Naravno, isto vrijedi i za naše građane. Socijalni program Opatije među najboljima je u Hrvatskoj, uz izdašne potpore za umirovljenike, roditelje djece vrtićke dobi, učenike i studente. Međutim, moguće je da je sadašnja kriza, koja je trajala gotovo čitavu proteklu godinu, brojne građane ostavila bez dovoljno prihoda za normalni život. Zato predlažem gradonačelniku da uz pomoć gradskih stručnih službi ispita potrebe i pronađe najbolji model te socijalni program nadopuni jednokratnom pomoći za sve građane koji su se našli u nezavidnom položaju  te ako je potrebno što prije uputi prijedlog Gradskom vijeću na izglasavanje.

Opatija je grad koji ima izdašan proračun. Naše financijske mogućnosti iskoristili smo za pomoć sunarodnjacima kojima je ona bila najpotrebnija. No, jednako tako, ne smijemo zaboraviti niti na potrebe naših sugrađana.

Sisak, Petrinja, Glina i druga potresom pogođena mjesta tijekom narednih mjeseci trebat će i dodatnu pomoć. Jednako tako, morat ćemo omogućiti Opatijcima i opatijskom gospodarstvu da izdrže do normalizacije uvjeta života i rada. Ako se ujedinimo i uložimo maksimalne napore da prebrodimo sadašnje teške dane, siguran sam da ćemo uspjeti u ostvarenju ovih ciljeva.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top