Marketing
Vremeplov

Kako su stanovnici Kastva i Opatijske rivijere glasali prije 30 godina?

kastav
Foto: arhiva

Prije točno trideset godina, 30. svibnja 1990. konstituiran je prvi višestranački Sabor u hrvatskoj povijesti izabran općim, jednakim i tajnim glasovanjem 07.05.1990.g. u drugom krugu parlamentarnih izbora. Hrvatska je tada još bila u sastavu SFRJ. Na izborima je pobijedio HDZ s 42% dobivenih glasova, slijedio ga je SKH-SDP s 26% glasova, Koalicija narodnoga sporazuma s 15% glasova i zbog većinskoga sustava u Sabor je ušao još SDS i neki nezavisni zastupnici. Zbog većinskog izbornoga sustava HDZ je dobio apsolutnu većinu glasova, tako da je formirao Vladu na čelu sa Stjepanom Mesićem, Predsjedništvo SRH na čelu s dr. Franjom Tuđmanom te Predsjedništvo Sabora SRH na čelu sa Žarkom Domljanom.

Usprkos nacionalnoj euforiji i želji za promjenama u cijeloj državi na području današnje Opatijske rivijere HDZ nije trijumfirao. U Kastvu, koji je tada bio mjesna zajednica općine Rijeka, pobijedio je SKH-SDP. Baš kao i na području čitave Općine. Rijeka što ne čudi s obzirom na etničku i kulturnu specifičnost Rijeke u ondašnjoj državi. Na području Općine Opatija koju su tada činili Matulji, Opatija, Lovran i Mošćenička Draga želje za promjenama u državi bile su nešto snažnije, ali većinu glasova nije dobio HDZ već Koalicija narodnoga sporazuma kojoj su na nacionalnoj razini na čelu bili karizmatični vođe Hrvatskoga proljeća, dr.sc. Savka Dabčević-Kučar i Ante Miko Tripalo.

Niti nakon trideset godina, navike birača na području Opatijske rivijere i Kastavštine nisu se mijenjale. Na svim razinama pobjeđivale su lijeve i liberalne opcije, a HDZ je pobijedio jedino u Mošćeničkoj Dragi kada je mandat osvojio Ratko Salamon. Razloge uspjeha takvih opcija i neuspjehe stranaka desnice možemo tražiti multietničnosti, antifašističkoj tradiciji te povijesno gledano dugogodišnjeg utjecaja austrougarskoga i talijanskoga kulturnoga kruga koji podrazumijeva liberalizam i toleranciju prema drugačijima na ovome području.

100744541_2621810178043707_2110139985398071296_n

Marketing

Autor: Jadranko Paškvan Stjepanović

55555

Zadnje novosti

To Top