MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja
Vjetrenjača

Kako komuniciraju čelnici gradova i općina na Rivijeri?

Krizna komunikacija
Foto: ilustracija

Epidemija koronavirusa zahtjeva vrsne krizne komunikatore

Postoji nešto pozitivno u čitavoj situaciji oko epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Medijskim su prostorom suvereno ovladali stručnjaci. Simpatije javnosti osvojili su načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Mirnoća, stručnost, transparentnost, iznošenje istine, ma kakva ona bila i pravovremeno izvještavanje o svim relevantnim činjenicama vezanih uz borbu protiv najveće epidemije u posljednjih stotinu godina odlika su svih njihovih javnih nastupa.

Posebno se to odnosi na trenutno najpopularnijeg stanovnika Hrvatske, ministra zdravstva Vilija Beroša. Iako je u visoku politiku ušao na mala vrata, u nepunih dva mjeseca mandata učinio je više nego mnogi njegovi prethodnici. Na samom početku našao se u “nebranom grožđu” suočivši se s najvećom krizom nakon Domovinskog rata. O njegovom radu neće govoriti ekonomski čimbenici u hrvatskom zdravstvu, neće govoriti podizanje plaće zdravstvenim djelatnicima, nabavka nove opreme ili revolucionarno medicinsko otkriće. O njegovom radu najviše govori način na koji komunicira prilikom krize. Strah i paniku koji su polako ulazili u sve pore ovog društva, ovaj pedesetšestogodišnji sveučilišni profesor i specijalist neurokirurgije iz bolnice “Sestre milosrdnice” , uspio je neutralizirati vještinama krizne komunikacije kakvih se ne bi postidjeli niti vrsni komunikacijski stručnjaci.

“Svaka kriza jest svojevrsna prilika”, prva je lekcija za svakog tko se odluči baviti ovom vrstom komunikacijskih vještina. Političari će svakako nastojati zaraditi koji politički poen u svakoj kriznoj situaciji. Međutim, osim pokojeg deplasiranog medijskog istupa nezrelog politikanta, u ovoj krizi dominiraju stručnjaci ili čelnici kriznih stožera na svim razinama. Zanimljiv je to presedan koji bi mogao postati pravilo kada čitava ova situacija bude povijesna lekcija iz koje smo štošta naučili.

Zanimljivo, ali čelnici gradova i općina na Opatijskoj rivijeri ne zaostaju mnogo za svojim kolegama na nacionalnoj razini. Analizirali smo naši političari kao čelnici kriznih stožera komuniciraju za vrijeme krize. Kao kriteriji za procjenu poslužili su nam: kanali komunikacije, brzina, otvorenost, konzistentnost, osobni angažman i prijenos informacija stanovnicima.

Prije svega valja naglasiti kako Primorsko – goranska županija odrađuje izvrstan posao prilikom krizne komunikacije. Načelnik stožera civilne zaštite i zamjenik župana Marko Boras Mandić i župan Zlatko Komadina gotovo svakodnevno putem priopćenja komuniciraju s medijima o stanju oboljelih i postupcima u borbi protiv koronavirusa. Valja istaknuti kako ključnu ulogu u svemu tome ima jedna od najvećih komunikacijskih stručnjakinja u Hrvatskoj, Voditeljica ureda župana Ermina Duraj.

Zlatko Komadina i Sonja Šišić

Najugodnije iznenađenje svakako je načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj. U općini koja broji svega nešto više od 1000 stanovnika i gdje svatko svakoga zna, Staraj ništa ne prepušta slučaju. Svakodnevno putem svog osobnog Facebook profila komunicira sa svojim građanima obavještavajući ih o svakom koraku kojeg poduzima općinska vlast. Prvi je u javnost iznio vijest da dvoje stanovnika boluje od bolesti Covid 19 koju uzrokuje koronavirus, te da su njihovi kontakti upućeni na testiranje i samoizolaciju. Odmah je pokrenuo dezinfekciju javnih površina, nabavio je maske i rukavice koje će se dijeliti građanima. Svoj broj, broj telefona zamjenice načelnika i dežurnog epidemiologa dao je svima te je u ovoj situaciji postupio odgovorno kako i priliči jednom općinskom načelniku.

Riccardo Staraj

Riccardo Staraj: izvrstan 5 +

“Zahvalan sam što imam tako odgovorne sugrađane. Ulice i trgovi su prazni, ljudi se pridržavaju mjera. Idemo svi skupa pobijediti taj prokleti virus!!”, napisao je na svom Facebook profilu načelnik Lovrana Bojan Simonič. Baš poput svojih sugrađana, odgovorni su i Simonič i njegov zamjenik Toni Družeta koji obnaša dužnost načelnika Stožera civilne zaštite Općine Lovran. Obojica su i više nego angažirani u borbi protiv koronavirusa te su svakodnevno na raspolaganju sugrađanima i medijima za sva pitanja. Općina Lovran doduše još uvijek nema evidentirane zaražene na svom području, ali ako će Lovranci ostati ovako odgovorni, razloga za paniku uistinu nema. Valja nadodati kako je Lovran naručio online sustav za izdavanje propusnica za svoje stanovnike čime su njegovi čelnici zaslužili odličnu ocjenu za krizno komuniciranje.

Simonič i Družeta

Bojan Simonić i Toni Družeta: odličan 5

MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Još jedan izvrstan komunikator je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić. On je još 11. ožujka predložio preventivne mjere, odgodu manifestacija i obustavu treninga u sportskim dvoranama u Opatiji. Mnogi tada još uvijek nisu ozbiljno shvaćali situaciju s koronavirusom. Grad Opatija prednjačio je i u ostalim preventivnim mjerama, odgodama svih aktivnosti koje nisu nužne i odlukama o uravnoteženju gradskog proračuna. Zbog očekivane ekonomske krize koja će svakako ostaviti traga na gradskom proračunu, sebi i suradnicima smanjio je plaće za 30 %. Dujmić se nije libio donositi nepopularne odluke. Dapače, sve mjere zaštite prolongirao je do 4. svibnja naglasivši da ova kriza neće tako brzo završiti. Zahvaljujući kontaktima u Narodnoj republici Kini, Grad Opatija očekuje vrijednu donaciju zaštitnih maski koje će se rasporediti prema prioritetima. Svakodnevno komunicira s medijima i građanima putem službene stranice Grada i svoje službene Facebook stranice. Nešto sporija reakcija gradskih službi u vezi izdavanja propusnica ne može umanjiti izvrsnu ocjenu u kriznom komuniciranju.

ivo dujmić kina

Ivo Dujmić: odličan 5

Najmlađi gradonačelnik u regiji, kastavski gradonačelnik Matej Mostarac pak odaje dojam puno iskusnijeg rukovoditelja i komunikacijskog stručnjaka. Jednako sveprisutan, otvoren, brz, konzistentan i odmjeren u komunikaciji kao i njegovi stariji kolege na Opatijskoj rivijeri. Umjesto analize njegova učinka, prenosimo njegov Facebook status od petka 20. ožujka 2020. “Ovo je zaista čudan osjećaj. Petak, a kao da nije. Vikend, a kao da nije. Bilo je teških dana i teških odluka. Bilo je situacija u kojima imaš osjećaj da je sve izvan kontrole, no život na koji nas je prisilio koronavirus je nešto na što sigurno nitko od nas nije računao. Prilagođavamo se i to ne iz dana u dan, već sve više iz sata u sat. Nimalo jednostavno i zato se moram zahvaliti svojim suradnicima, zaposlenicima gradske uprave, stožeru civilne zaštite koji su također skupa sa mnom preko noći uletjeli u nove zadatke i nove izazove. Pokazuju svojim pristupom da kad je najpotrebnije građani se imaju na koga osloniti. Svi su oni bezrezervno prihvatili nove obveze i poslove koje dosada nikad nisu radili i rade na tome bez radnog vremena. Paralelno radimo na odlukama koje se tiču „danas“, ali i promišljamo o svemu onome što nas čeka „sutra“. Život nije stao. Vodimo započete projekte, izvještavamo, provodimo odluke stožera, organiziramo dežurstva, volontiranje, pripremamo se na sve scenarije. Sada moramo biti korak ispred. U svemu tome bit će i krivih koraka, no siguran sam da zajedno s vama možemo prebroditi ovu situaciju. Zbog tih ljudi, zbog volontera i zbog neumornih zdravstvenih djelatnika poslušajte savjete i ostanite doma. Ostanite i zbog svog i zbog našeg zdravlja.” 

Capture

Matej Mostarac: odličan 5

Ćiković umjesto u borbu protiv koronavirusa otišao na skijanje u Francusku?

Da ne bi bilo sve tako savršeno, pobrinuo se načelnik Općine Matulji Mario Ćiković. Prošlog tjedna na stranicama Općine Matulji osvanula je obavijest u kojoj da je načelnik Ćiković nakon povratka s godišnjeg odmora “kao svaki drugi odgovoran građanin ove zemlje, odmah s graničnog prijelaza otišao je u samoizolaciju u trajanju od 14 dana”. Osim činjenice da je načelnik na početku krize s pandemijom otišao na godišnji odmor, zabrinjava to da s javnošću nije podijelio nikakve detalje vezane uz svoj godišnji odmor. Doduše, na to nije zakonski obvezan. Pravi lider, političar i komunikator bi zasigurno to znao iskoristiti. Ono što najviše zabrinjava jest da je, prema upućenim izvorima , Ćiković otišao na skijanje u Francusku koja je uskoro postala žarište pandemije. Ako je vjerovati izvorima, Ćiković ne samo da zaslužuje negativnu ocjenu iz krizne komunikacije već negativnu ocjenu iz društveno odgovornog ponašanja. Općini Matulji smo putem službene adrese elektroničke pošte 18. ožujka 2020. u 08:48 poslali upit koji je sadržavao pitanje: “Je li istina da je trenutno ili je u nedavnoj prošlosti boravio na skijanju?” Do danas nismo dobili odgovor na naš upit.

Mario Ćiković: nedovoljan 1

Kriza u kojoj se nalazimo ostavit će dalekosežne posljedice na naše društvo. Važno je pratiti upute Stožera civilne zaštite, liječnika epidemiologa, infektologa, pulmologa i ostalih stručnjaka koji se nalaze na prvoj crti bojišnice protiv koronavirusa. Najveći protivnik u ovoj situaciji ipak nije virus jer virus možemo pobijediti. Glavni neprijatelj je panika, nerazboritost, iracionalnost, nepridržavanje uputa i mjera. Glavni neprijatelj čovječanstvu jesmo mi sami, kao i nebrojeno mnogo puta do sada.

Fotografije korištene u ovom tekstu preuzete su iz naše arhive ili s Facebook profila osoba koje su spomenute u članku. U slučaju da netko na iste polaže autorska prava, uklonit ćemo ih. Zahvaljujemo na razumijevanju.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top