Marketing
Kultura

Javno predavanje o toponimima

lokalpatrioti-rijeka.com
foto: lokalpatrioti-rijeka.com

Toponimi su usvojena imena naseljenih mjesta, brda, planina rijeka i ostalih geografskih pojmova

Svi zainteresirane za tu temu pozivaju se na javno predavanje s projekcijama pod naslovom: Bakarska toponimija, prof. Josip Luzer.

Predavanje u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Opatiji  za članove i građanstvo poslušajte u petak 15. studenoga 2018. godine s početkom u 18:00 sati u auditoriju Ville Antonio u Opatiji, u ulici Vladimira Nazora 2 (iza hotela Pariz).

Predavanje o temi bakarskoe toponimije i toponimiji uopće, temelji se na knjizi Josipa Luzera, “Bakarska toponimija”.

Podijeljeno je u dvije cjeline. Prvi dio je posvećen obrazloženju temeljnih pojmova onomastika, toponomastika i toponimija, odnosu toponomastike i drugih znanosti, te metodologiji toponomastičkih istraživanja. Nakon općeg dijela koji je u cijelosti prilagođen široj populaciji slušatelja bez specijalističkog jezičnog obrazovanja, slijedi i onaj posebni dio.

Marketing

Na odabranim primjerima toponima grada Bakra i Bakarskog zaljeva mogu se pratiti povijesni slojevi i jezične promjene imena rtova, uvala, ribarskih pošta, stijena, brda, kupališta, ulica, trgova, religijskih i religijski bliskih referenata. Veza nekog mjesta i njegova imena uvijek je intrigantna i zanimljiva svakom slušatelju.

Doznat će se tako, primjerice, zašto se brdo Klanac ili uvala Mešćica upravo tako zovu ili su se zvale, no jezične veze nekih toponima ipak ostaju omotane velom tajne i morat će pričekati neka druga vremena za njihovo razjašnjenje u potpunosti.

55555

Zadnje novosti

To Top