MarketingMNK Gorovo
Kultura

Izložba Vedrana Ružića u Kastvu

IMG_6892

Poznati vološćanski, opatijski i matuljski umjetnik Vedran Ružić ponovno privlači pozornost. Ovoga puta riječ je o njegovom likovnom stvaralaštvu. Od 09. – 27. kolovoza u Galeriji svete Trojice u Kastvu, u sklopu manifestacije Kastafsko kulturno leto posjetitelji mogu pogledati zajedničku izložbu Ružića i njegovog mentora profesora Marijana Pongraca pod egzotičnim nazivom “Kromatske partiture” i “Bikromije”.

Svojim likovnim stvaranjem Ružić na jedan izrazito zanimljiv način spaja svoje dvije strasti, glazbu u slikanje. Povjesničarka umjetnosti Lidija Strika u najavi izložbe između ostalog  piše: “Kromatske partiture naziv je recentnog Ružićevog opusa. Karakteriziraju ga elementi improvizacije, spontanosti te utjecaja filozofske i psihološke podloge Kandinskog u povezivanju glazbene i slikarske umjetnosti. Spontani potezi u kojima se naziru elementi lirske apstrakcije su osnova umjetničkog stvaralaštva Vedrana Ružića. Vođen spomenutim konceptima i kreativnim procesima Vedran,  kao i u jazzu, rješenje vidi u osluškivanju i instinktivnoj reakciji, a improvizaciju kao okosnicu svoje  slikarske i glazbene prirode”.

Vedran atelje crop

 

MarketingMariner keramika

Vedran Ružić rođen je 26.08.1986. godine. Slikarstvo ga zanima već od ranih dana, kada započinje svirati i bas gitaru. Tijekom studija na Hotelijersko-turističkom fakultetu raste kao glazbenik na jazz i pop sceni te jednu godinu provodi na konzervatoriju u Klagenfurtu (AU), smjer jazz kontrabas. Godine 2013. upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, studirajući i stvarajući u slikarskom i glazbenom području, s težnjom povezivanja ove dvije umjetnosti. Dobitnik je brojnih glazbenih nagrada među kojima valja istaknuti Porin za najbolji hrvatski jazz album 2017. Diplomirao je 2018. na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi prof. Marijana Pongraca sa temom „Povezivanje glazbe i slikarstva“.  Svoje radove je tijekom godina izlagao na samostalnim izložbama u Hrvatskoj (Gradska galerija Crikvenica, Paviljon Juraj Šporer Opatija, Zavičajni muzej Buzet, galerija Sv. Krševan Šibenik…) te u inozemstvu  (Beč, Bad Ischl, Gleisdorf, Salzburg). Živi i stvara u Voloskom.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top