MarketingMariner keramika
Kultura

Izložba pod naslovom „Gustav Mahler skladao je 4. simfoniju u Opatiji”

Gustav Mahler
Gustav Mahler

Hrvatski muzej turizma sa sjedištem u Opatiji pred publiku iznosi novu zanimljivu izložbu pod naslovom „Gustav Mahler skladao je 4. simfoniju u Opatiji” iz ciklusa „Slavni gosti u Opatiji”. Kao što se iz naslova može naslutiti riječ je o Gustavu Mahleru i njegovom boravku u Opatiji gdje je boravio iz zdravstvenih razloga, paralelno je i skladao svoju 4. simfoniju, veliko orkestralno djelo u četiri stavka. Kompletna simfonija odiše iskonskim mahlerovskim slogom, dok posljednji finalni stavak sadrži i nekoliko pjesama tj. Lieda za sopran.

Iako u današnje vrijeme nije toliko zastupljena na repertoarima kao neke druge simfonije Gustava Mahlera, ipak povremeno se pojavljuje na repertoarima svih najvećih svjetskih orkestara i dirigenata mahlerijanaca kao što su Claudio Abbado i Sir Simon Rattle. Kao najavu za izložbu poslužiti ćemo se fragmentima materijala koje su nam poslali iz Hrvatskog muzeja turizma. Autori citiranih tekstova su Gabrijela Krmpotić Kos i Jan Bernd – Urban.

„Gustav Mahler (Kalište, Češka Republika, 7. srpnja 1860. – Beč, Austrija 8. svibnja 1911.), austrijski skladatelj i dirigent češkog porijekla. Mahler je tijekom svoga života imao status najpoznatijeg i vodećeg orkestralnog i opernog dirigenta. Za života je priznat kao jedan od najznačajnijih skladatelja kasnog romantizma, iako njegova glazba u glazbenim krugovima nikada nije bila potpuno prihvaćena. Mahler je prvenstveno skladao simfonije i pjesme, no njegov pristup žanru često je zamagljivao granice između orkestralne pjesme (Lied), simfonije i simfonijske pjesme.”

„Slabo su poznate činjenice kako je slavni austrijski skladatelj i dirigent Gustav Mahler posjetio nekoliko puta Opatiju i bio inspiriran njezinom ljepotom, lječilištem, ugodnom klimom i vrhunskim smještajem. Prema različitim izvorima Mahler je navodno u Opatiji bio pet puta. Prvi puta se zadržao samo kratko, 1898. godine tijekom izleta brodom do Zadra, a prlazni karakter posjete zabilježen je i fotografijom poznatijom po nazivom „na brodu od Opatije do Zadra“.

Drugi puta se Mahler zadržao duže u Opatiji, od 7. do 15. travnja 1900. godine u društvu mlađe sestre Ernestine i zajedničke prijateljice, violinistice Natalie Bauer Lechner. Trojac je odsjeo u vili Jeanette. Vilujeponovnoposjetio godinu dana kasnije u vrijeme uskršnjih praznika, od 20. ožujka do 5. travnja 1901. godine. Iz tog razdoblja datira i fotografija Mahlera nastala ispred hotela Kvarner.”

MarketingMariner keramika

Izložba koja je realizirana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske,  Austrijskog kulturnog foruma i Grada Opatije, biti će otvorena u četvrtak, 4. listopada u 20 sati Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer”. Nakon toga moći će se razgledati svaki dan osim ponedjeljka u razdoblju od 10 do 18 sati. Izložba će biti otvorena do 18.11. 2018.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top