MarketingMariner keramika
Kastav

Izložba „Halubajske zvončarske užanci“

halubajski zvončari
foto: tz-viskovo.hr

U Guitar caffeu Kastav otvorenje izložbe fotografija pod nazivom „Halubajske zvončarske užanci“.

U petak, 25. siječnja u 18:00 sati dođite u Guitar caffe u Kastav na otvorenje izložbe fotografija pod nazivom „Halubajske zvončarske užanci“.

Najbogatije područje zvončarskim skupinama u Hrvatskoj je Kastavština i okolica Rijeke. Tijekom karnevalskog razdoblja zvončari prolaze kroz sela koja dotiču Kastavski kraj u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Odjeveni u ovčje kože, se s zvonima oko struka i maskama za glavu s rogovima grupe zvončara pohode sela . Zvončari u selima rade kolo pod vodstvom Komandanta kako piše Wikipedija.

Udruga halubajskih zvončara danas broji oko 420 članova, 300 odraslih i 120 djece koji vole i štuju ovu tradiciju. Puhanjem u rog na dan Sv. Antuna Pustinjaka zvončari obilježavaju početak poklada.

Upravo zbog svojih posebnosti i atraktivnosti godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva na UNESCO-vom je popisu nematerijalne kulturne baštine svijeta ustanovljenom Konvencijom o zaštiti nematerijalne kulturne baštine u 2003. godini. To je jedinstveni narodni običaj – zvončari, čije porijeklo seže u prapovijest. Ujedno su i najbolji čuvari folklornih tradicija, svog zavičajnog identiteta Halubja i Kastavštine. U 2007. godini od Ministarstva kulture proglašeni su kulturnim nematerijalnim dobrom od značaja za Republiku Hrvatsku te su upisani i u Registar kulturnih dobara Hrvatske.

MarketingMariner keramika

Izložba traje do 06. ožujka.

 

 

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top