Marketing
Opatija

Izaslanstvo Nice u Opatiji

20191015_101130-(800×600)
izvor: www.opatija.hr

Početak suradnje među gradovima koji imaju mnogo dodirnih točaka

Izaslanstvo francuskog grada Nice boravi u dvodnevnom posjetu Opatiji. Na službenom prijemu u Gradu Opatiji primili su ih gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednik Gradskoga vijeća Fernando Kirigin, gradski vijećnik i predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju Grada Opatije Vedran Kružić u svojstvu ravnatelja Regionalne razvojne agencije PGŽ-a koja je ovaj susret i organizirala te ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.

U francuskom izaslanstvu su bili visoki državni službenik Ministarstva kulture Republike Francuske François Laquièze, šef misije “Svjetska baština Nice” te glavni kustos za nacionalnu baštinu Olivier-Henri Sambucchi, u pratnji službenice francuskog veleposlanstva u RH Delphine Dufoix.

– Opatija i Nica na očigled imaju mnogo toga zajedničkog, od povijesti svoga nastanka kao zimovališta europske aristokracije do geografskog položaja te je suradnja među gradovima potpuno logičan korak kojem se iznimno radujemo, istaknuo je gradonačelnik Dujmić na primanju za izaslanstvo Nice te je ukratko predstavio povijest i sadašnjost Opatije.

– Već nam je odavno želja bila doći u Opatiju te sada kada smo u procesu kandidiranja Nice za upis u Svjetsku baštinu UNESCO-a napokon nam se pružila prilika da vas posjetimo i izmjenimo iskustva. I mi imamo šetnice uz more, baš kao Opatija, no vaša je iznimno dobro sačuvana te nas upravo zanima kako u tome tako dobro uspijevate. Isto tako zanima nas arhitektura Opatije, rekao je Olivier-Henri Sambucchi.

Nica je nastala kao zimovalište engleske aristokracije još krajem 18. stoljeća, zahvaljujući klimatskim posebnostima. Iz vremena kada se gradila Opatija postoje povijesni izvori u kojima austrougarski graditelji spominju da grade „novu Nicu“, a i ruski se Krim kitio naslovom „Krasnaja Nica“, čulo se na primanju. Nica je danas veliki grad, broji 400 tisuća stanovnika i urbanizacija ostavlja tragove te je pred velikim izazovima kako sačuvati baštinu i održivi turizam.

MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

– Nica i Opatija imaju tri dodirne točke suradnje: očuvanje kulturne i povijesne baštine, prilagodba novim, modernim oblicima turizma i razvoj gradskih sredina u okvirima održivosti, zaključio je François Laquièze.

Vedran Kružić je naglasio kako Opatija i PGŽ žele učiti na primjeru Nice kako u gradskoj sredini stvoriti kvalitetan obrazovni i tehnički centar, a prva je suradnja već dogovorena na razini Regionalne razvojne agencije PGŽ-a, suradnja vrhunske srednje škole za turističke i ugostiteljske kadrove s opatijskim školama.20191015_101143-(800×600)

– Ime Nice izaziva ozbiljan osjećaj poštovanja na svjetskoj razini kada govorimo o turizmu te vašu ruku suradnje kao predsjednik Gradskog vijeća Opatije objeručke prihvaćam u interesu obostranog razvoja gradova i njihovih turističkih budućnosti, istaknuo je Fernando Kirigin.

Francuski gosti su tijekom boravka razgledali Opatiju u pratnji stručnih službi TZ grada Opatija, susreli se s dekanicom FMTU-a Dorom Smolčić Jurdanom, prezentirati kandidaturu Nice za Svjetsku baštinu UNESCO-a u Centru Gervais, a opatijski domaćini će im predstaviti projekt razvoja Kreativnog turizma – Hubbazia.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top