MarketingModerato
Vijesti

Ivo Dujmić: “Zgrada toranj u Iki samo je rekonstruirana ruševna zgrada”

IVO DUJMIĆ 3 PRESS 1

Ivo Dujmić objavio je priopćenje povodom učestalog medijskog propitivkanja u izgradnji zgrade tzv. “tornja” u centru Ike. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

“Objava priopćenja važna je radi informiranja građana o navedenoj građevini, obzirom postoji javni interes sa učestalim propitkivanjem mogućnosti takve gradnje u centru Ike, kao i njezinom povezivanju sa funkcijom Gradonačelnika ili “betonizaciji” Opatije.”

Još dana 28.07.2020. Grad Opatija podnio je prigovor na građevinsku dozvolu za rekonstrukciju ove zgrade u Iki, ističući da se parcela nalazi unutar zone stambene namjene koja „obuhvaća područje dijela tradicijske jezgre naselja Ika, bez mogućnosti nove gradnje“, kao i da je “dopuštena samo rekonstrukcija stambenih građevina u postojećim gabaritima”. Našim prigovorom smatrali smo i da postojeći gabariti “ruševine” ne odgovaraju povijesnim gabaritima koji su prikazani u projektu rekonstrukcije ruševine, kao i da nije u skladu sa planom. Naš prigovor odbijen je u potpunosti od tijela koji izdaje građevinske dozvole – Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a! Oni su radi našeg prigovora dodatno provjerili sve zakonske akte i utvrdili da je moguće rekonstruirati ovu ruševinu nekadašnje zgrade, koja je postojala prije 1968. godine. Dostavili su nam povijesne slike navedene građevine, koja je i u to vrijeme doista bila ovako visoka! U postupku izdavanja dozvole za rekonstrukciju sudjelovali su čak i konzervatori. Zgrada je u pogledu gabarita, katnosti i oblikovanja projektirana upravo onako kako je nekada bila. Bez obzira na ovo odbacivanje našeg prigovora na građevinsku dozvolu, odlučili smo ići dalje i žaliti se na višu instancu. Ali i na toj višoj instanci naš je prigovor ponovno odbačen!  Dakle, zgrada koja niče u Iki “kao gljiva poslije kiše” samo je rekonstruirana ruševna zgrada koja je jednako takva bila i prije 1968.godine.

Zašto sve ovo pišem?

MarketingModerato

Za to vrijeme, dok sam kao Gradonačelnik radio svoj posao i pokušao onemogućiti takvu izgradnju u centru Ike, vijećnici ili članovi Odbora za prostorno uređenje Grada Opatije, kojima predvodi moj „pretendent” na funkciju gradonačelnika, nisu učinili ili se pitali upravo ništa – u slikovitom prijevodu = 0. Cilj im je uvijek isti, ovakve zahvate u prostoru pripisivati Gradonačelniku, koji je kriv za sve, pa i za to. Ponukale su me na ovu objavu upravo učestale prozivke i komentari proteklih dana, gdje se slika navedene zgrade u Iki povezuje uz moje ime ili moju fotografiju, pa i uz temu “betonizacije”. Ali takva zgrada nikla bi neovisno o bilo kome.

Da još jednom zaključim. Nikada nitko nije postavio meni, službama ili pročelniku bilo kakvo pitanje o toj zgradi! Ali ono šta jako dobro znaju je “lajati” uokolo ili po društvenim mrežama, jer ti „veliki zaštitnici Opatije“ imaju neki potpuno drugi fokus – dočepati se novih fotelja i ocrniti svoju “vječnu inspiraciju, Ivota”.
Ivo će dalje nastaviti odgovorno obavljati svoj posao.

55555
MarketingZlatko Komadina

Zadnje novosti

To Top