MarketingMuzej turizma
Vijesti

Ivo Dujmić: Uspijeli smo sačuvati sva stečena prava naših sugrađana

ivo dujmić

Dragi naši čitatelji u nastavku teksta donosimo Vam osvrt Gradonačelnika Grada Opatije Ivo Dujmića na događanja u prethodnoj godini, preuzet sa službenih stranica Grada Opatije

Poštovane građanke i građani,

Drage Opatijke i Opatijci,

Ovoga prosinca po prvi puta u povijesti Opatije nismo bili u mogućnosti organizirati tradicionalno predblagdansko druženje i tom se prilikom osvrnuti na učinjeno u 2020 g., naravno zbog  pandemije Covida – 19 koja će, sasvim je sigurno, ostaviti značajne zdravstvene posljedice, kao i utjecati na cjelokupno svjetsko gospodarstvo.

Unatoč svim nepogodama koje je pandemija donijela sa sobom, u Gradu Opatiji uspjeli smo sačuvati sva stečena prava naših sugrađana, od poticaja za novorođenu djecu, besplatnog vrtića za drugo i svako iduće dijete u obitelji, stipendija za učenike i studente kojima nije ograničen broj, već ih dobivaju svi mladi ljudi koji zadovoljavaju uvjete, poticaja za zapošljavanje i poduzetništvo te pomoći za umirovljenike s mirovinama do 3 tisuće kuna. Možemo se slobodno pohvaliti da Opatija ima jedan od najboljih socijalnih programa u Hrvatskoj. Uslijed pandemije koja je privremeno zatvorila mnoge obrte i tvrtke, osobito je stradao turistički sektor, a Grad Opatija je pomogao oslobađanjem od plaćanja zakupnina, komunalne naknade i korištenja javnih površina.

Građani i gospodarstvenici su nam uvijek na prvom mjestu i tu nema kompromisa. Kompromis, s druge strane, treba biti u Gradskom vijeću gdje imamo kohabitaciju i unatoč  različitim  pogledima i mišljenjima uspjeli  smo tijekom godine donijeti niz odluka u korist građana i gospodarstva pa tako i usvojiti Proračun za 2021. godinu koji je i socijalan i razvojan.

Vrlo je važna činjenica da smo uspjeli uspostaviti dobru suradnju s novim vlasnicima Liburnija Riviera Hotela , unatoč brojnim kalkulacijama i nastojanjima pojedinaca da Grad Opatiju prikažu kao nekooperativnog partnera.

Uoči blagdana Opatija je osvanula u ruhu Najljepšeg Adventa uz more, zaista najljepšeg do sada, u kreaciji na kojoj zahvaljujem djelatnicima Turističke zajednice, Parkova i svima ostalima koji su dali svoj doprinos u stvaranju bajkovite opatijske razglednice.

Unatoč brojnim problemima koje je donijela pandemija u godini na izmaku uspjeli smo realizirali više investicija :

Završeno je uređenje plaže Črnikovica koja je uoči sezone kupanja predana kupačima, završeni su radovi na uređenju Sportsko rekreacijskog centra Dobreć, financirani iz europskog fonda za ruralni razvoj koji će uskoro biti pušten u funkciju. Uredili smo i asfaltirali ulicu Put za Plahuti. U izgradnji je novi Dječji vrtić Veprinac za koji smo dobili 5 milijuna i 430 tisuća kuna bespovratnih europskih sredstava.

Pred nama je nova godina, od koje svi očekujemo ponajprije završetak pandemije i dobro zdravlje, a u Opatiji u 2021. očekuje nas pravi investicijski ciklus, koji će se većim dijelom ostvariti upravo iz sredstava fondova Europske unije.

Skoro započinje temeljito uređenje Vile Angioline, nultog mjesta opatijske i hrvatske turističke povijesti. U neposrednoj blizini uslijedit će uređenje Vizitor centra u rasadniku Vile Angioline, kao i završno uređenje Amerikanskih vrtova kroz sredstva Urbane aglomeracije Rijeka. Očekuje nas i završetak uređenja Društvenog doma u Veprincu u kojem će svoje mjesto naći sve lokalne udruge. Očekujemo i europska sredstva za izgradnju novog, Opatiji vrlo potrebnog Vatrogasnog doma. Pred nama je i dodatno uređenje Interpretacijskog centra dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centra u Voloskom u kojem ćemo doživjeti interaktivne prikaze seizmoloških i geofizičkih istraživanja. U Vili Antonio bit će uređen moderni prostor u kojem će biti smješten Centar za inovacije u turizmu – HUBBAZIA. Kao božićna čestitka došla je i vijest o odobravanju 2,2 milijuna kuna za uređenje Opatijskog kutka za inkluziju za opatijsku Udrugu osoba s invaliditetom. Raspisujemo i urbanističko-arhitektonski međunarodni natječaj za uređenje Trga Slatina.

MarketingModerato

Vesele me i najave drugih investitora o projektima važnim za Opatiju. Iz Primorsko-goranske su županije najavili početak gradnje novog Doma zdravlja, počinje izgradnja hotelskog kompleksa u Ičićima, izgradnja opskrbnog i zabavnog centra Kuk. Hotelska kuća LRH d.d., uz Hotel Kvarner koji je već u obnovi, započinje obnavljati i druge hotelske kapacitete. Sve to daje nadu, optimizam i vjeru u bolje sutra u našem lijepom gradu. Stoga, zahvaljujem svima koji su dali i dalje daju svoj doprinos u razvoju Opatije.

Iduće nas godine očekuju lokalni izbori za novu gradsku vlast. Pozivam građane Opatije da se odazovu na izbore i izaberu gradsku vlast koja će na najbolji mogući način zastupati njihove interese i potvrditi dosadašnju poziciju grada Opatije kao jedne od najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave. Od 556 općina i gradova u Hrvatskoj, Opatija je prema indeksu razvijenosti u najvišoj 8 kategoriji i spada u Top 10 gradova.

Dragi sugrađani, Opatijke i Opatijci, s optimizmom trebamo gledati unaprijed, probleme moramo rješavati civilizirano, dogovorom, jer samo složni možemo graditi budućnost Opatije i siguran sam da tada rezultati neće izostati.

Želim vam puno zdravlja, osobnog i poslovnog uspjeha u 2021. godini.

Vaš gradonačelnik

Ivo Dujmić, ing.

 

 

 

55555

Zadnje novosti

To Top