MarketingModerato
Turizam

Istra i Kvarner traže izdvojeni tretman

ičići plaža
Foto: arhiva

Radi se naravno o izdvojenom tretmanu u borbi protiv koronavirusa kako bi spasili turističku sezonu. O svem utome progovorio je zamjenik župana Primorsko – goranske županije Marko Boras Mandić na svom Facebook profilu, a status prenosi portal Kult plave kamenice.

“Predlažemo da Istra i PGŽ upute zajedničku inicijativu Vladi o potrebi žurnog mapiranja područja unutar Hrvatske sukladno epidemiološkoj situaciji, te upoznavanju zemalja Europske Unije i trećih zemalja s tim mapiranjem, kako bi se u konačnici donosile pojedinačne i odvojene mjere za pojedina područja unutar Hrvatske,” zatražio je jučer načelnik Stožera Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić.

Boras Mandić smatra da Kvarner i Istra trebaju imati drugačiji tretman od ostatka zemlje jer se zaraza ondje nije proširila. On zahtijeva da Vlada Republike Hrvatske hitno djeluje i da u inozemstvu jasno komunicira da su Kvarner i Istra sigurne regije.  “Tražit ćemo,” nastavlja Boras Mandić, “da Vlada drukčije tretira Istru i Kvarner baš kao što smo mi sami svojedobno drukčije tretirali pojedine austrijske, njemačke i talijanske regije.”

“Od iznimnog je značaja da se poduzmu sve raspoložive mjere kako bi se zaštitio turizam na Kvarneru i u Istri, vodeći pritom računa a o zdravlju naših građana i njihovih gostiju. Trenutno pogoršanje epidemiološke situacije u unutrašnjosti Hrvatske dovelo je do toga da nas pojedine susjedne države tretiraju kao rizičnu zemlju. Samim tim stvara se opasnost da se ograniči i onemogući dolazak stranih gostiju u Hrvatsku,”piše šef kvarnerskog Stožera na svom Facebook profilu, “Kako bi se to izbjeglo, neophodno je žurno upoznati članice EU i treće zemlje s poduzimanjem selektivnih mjera u Hrvatskoj, s obzirom na epidemiološku situaciju.”

Poruka ove inicijative sasvim je jasna. Šef Stožera PGŽ-a koji je o inicijativi razgovarao s kolegama iz Istre, opravdano pretpostavlja da se bi sadašnji val zaraze u Hrvatskoj mogao rastjerati strane turiste ili natjerati njihove Vlade da zabrane dolazak u Hrvatsku. Budući da je kvarnerskom i istarskom turizmu krenulo razmjerno dobro s obzirom na objektivne okolnosti, logično je da se Kvarner i Istra žele zaštiti od imidža Hrvatske kao visoko zaražene zemlje.

MarketingModerato

Utoliko je sasvim razumno da Kvarner i Istra zatraže selektivne mjere za različite dijelove Hrvatske, kao i kontinuiranu političku i PR operaciju kojom bi se u inozemstvu naglašavalo da su Istra i Kvarner sigurni.

U krajnjoj liniji, zaista ne vidimo razloga da se pojedina područja u unutrašnjosti zemlje ne stave u karantenu ili da se u njima ne zabrane javna okupljanja. Time bi se pokazalo da se Hrvatska kani boriti i protiv drugog vala korone, dok bi se istodobno svugdje moralo naglašavati kako u Istri, Kvarneru i drugdje na obali nema epidemije.

55555
MarketingZlatko Komadina

Zadnje novosti

To Top