MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja
Na kafe

Intervju povodom izbora za VMO: Marin Žepina (HDZ)

Žepina naslovnica

«Čitave se godine trudim nešto učiniti za svoj MO, ne samo prije izbora.»

Izbori za Vijeća mjesnih odbora Grada Opatije su pred nama, a na listićima će se u nedjelju naći mnogo zanimljivih kandidata. Jedan od njih svakako je Marin Žepina. Neumorni i beskompromisni kritičar svake vlasti koji će svima i svakome u lice «reći što ga ide». Ovoga puta odlučio je aktivno se uključiti u izbornu utrku i na čelu HDZ-ove liste pokušat će osvojiti vlast u mjesnom odboru Centar 2.

Žepina je atipičan političar. Po zanimanju je ribar, što u svakoj prilici voli istaknuti. Ono što često prešuti jest da je diplomirao ekonomiju na FHTM-u te da je pred diplomom na kineziološkom fakultetu. Odmah nakon završenog fakulteta otvorio je vlastiti obrt za ribarstvo i turizam, bez ikakvih poticaja s vlastitom ušteđevinom. Vlasnik je broda za prijevoz putnika i brodice za obavljanje gospodarskog ribolova. Njegov hobi je sport, a strast odbojka zbog koje je krenuo na kineziologiju. Dvanaest godina igrao je odbojku za OK Opatija, a već trinaest godina radi kao tajnik i trener u OK Matulji čiji je osnivač. Oženjen je i otac dvoje djece te živi na Vrutkima u obiteljskoj kući. Potomak je jedne od najstarijih opatijskih obitelji, a politika mu je očito u genima. Razgovor započinjemo pričom iz obiteljske povijesti…

«Anton Pošćić bio je moj pradjed i prvi gradonačelnik Opatije nakon Drugog svjetskog rata. Uvjereni antifašist i borac protiv talijanske okupacije. Malo je poznato da su Antonu nudili mjesto ravnatelja banke u Opatiji pod uvjetom da uđe u fašističku stranku što je on odbio. Naravno da je ostao bez posla te je sreću morao potražiti kao knjigovođa u Kastvu koji je tada bio u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Tu njegovim nevoljama nije kraj. Nakon rata bio je  zatvorenik Golog otoka zbog optužbi da surađuje s Rusima. No, vrlo brzo je pušten jer se ispostavilo da nije kriv. Sve u svemu Anton je živio u turbulentnim vremenima gdje je trebalo biti oprezan i preživjeti.»

Ta su vremena daleko iza nas, a Vi kao njegov praunuk sada slobodno možete prokomentirati aktualnu političko-gospodarsku situaciju u Gradu Opatiji iz perspektive jednog poduzetnika?

«Gospodarska slika grada je blago rečeno užasna. Stječe se dojam da je poduzetnik u Opatiji građanin drugog reda. Dobar dio poslovnih prostora u vlasništvu grada zjapi prazan. Nameti i obveze koje se nameću poduzetnicima su ogromni, tako da je obrtnicima i vlasnicima privatnih tvrtki teško opstati. Teško je oteti se dojmu da gradska vlast pogoduje određenim strukturama. Mišljenja sam da je mali poduzetnik nositelj razvoja i prosperiteta grada, a politika se stalno okreće krupnom kapitalu. Politička slika grada je ogledalo gospodarske slike, te je bez nekih novih lica teško očekivati bilo kakve promjene.»

Već ste dugo aktivni član HDZ-a, nositelj ste stranačke liste na izborima za VMO, kakav rezultat očekujete?

«Postao sam član HDZ-a iz osobnih uvjerenja, ali i zbog želje za nužnim promjenama.  Od osamostaljenja države na vlasti u gradu su lijevo orijentirane političke opcije i vidimo do kuda je to dovelo. Nepotizam i nerad su glavne karakteristike ljevice, u njihovoj naravi nije da stvaraju nego da guše, vrijeme je da se to promjeni. Na izborima očekujem pobjedu, u protivnom se ne bih ni kandidirao.»

Od čega se sastoji Vaš izborni program? Što nudite svojim biračima?

«Puno je otvorenih pitanja u našem mjesnom odboru, nažalost malo je toga na što mjesni odbori mogu utjecati. Naši zahtjevi bit će upućeni prema gradskim vlastima i tvrtkama u smislu poboljšanja uvjeta života, redovitijeg odvoza otpada, pokušat ćemo s gradom dogovoriti bolje uvjete parkiranja na području mjesnog odbora. Osobno bih se založio da se na području naselja Zora otvori trgovina mješovite robe da naši stariji sugrađani ne moraju za svaku sitnicu ići u grad. Povezanost sa City busom bi također trebalo poboljšati. Ima mnogo stvari za poboljšanje uvjeta života o kojima treba voditi brigu, ne samo u izbornoj kampanji za MO već čitave godine. Baš zato sam odlučio ići u ovu izbornu borbu, jer se ja čitave godine trudim nešto učiniti za svoj MO.»

MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

HDZ je jedina stranka koja na čak 13 izbornih mjesta izlazi pred birače, samostalno, bez koalicije. Može li polučiti nekakav značajniji rezultat?

«Upravo iz samog vašeg pitanja proizlazi i odgovor. Dovoljno smo jaki da sami izlazimo na 13 mjesta i to bez koalicije. Sigurno ćemo polučiti značajan rezultat. Uvjeren sam u pobjedu.»

Izlaznost na izbore za VMO je obično jako mala. Što je po Vašem mišljenju uzrok za nezainteresiranost građana?

«Uzrok tome što su građani nezainteresirani između ostalog proizlazi iz toga što, istine radi, mjesni odbori na malo stvari mogu utjecati. Međutim, građani moraju znati da se stvari počinju mijenjati upravo iz vlastitog dvorišta i vlastite ulice pa prema višim razinama. Baš su zato ovi izbori važni, da izaberemo ljude koji će znati detektirati problem i reagirati na odgovarajući način. Probleme svog MO živim svakodnevno i uvjeren sam da znam kako iste rješavati.»

Koliko su VMO zapravo značajni za svakodnevni život građana?

«Svaki izbori u demokratskom društvu su važni, pa tako i ovi za VMO. Ovi izbori mogu uvelike pomoći kvaliteti života ako se izaberu pravi predstavnici. Upravo preko VMO mora se čuti glas i želje građana.»

Zašto po Vašem mišljenju građani u našem kraju negativno percipiraju HDZ? Može li se nekako preokrenuti ta negativna percepcija?

«Ne bih se složio s vama da se HDZ negativno percipira. Velik broj građana podržava HDZ, naša stajališta i programe. Budućnost našeg grada je sigurno u rukama HDZ-a.»

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top