Marketing
Opatija

INTERVJU POVODOM IZBORA ZA VMO: KRISTIAN TONČIĆ (SDP)

kristian tončić

Kristian Tončić istaknuti je predstavnik nove struje u opatijskoj politici koja je već duže vrijeme zagušena starim i isluženim kadrovima

Ovaj  homo universalis kvarnerske politike nalazi se na tri funkcije u raponu od županijske do gradske razine, on je: potpredsjednik Županijskog savjeta mladih Primorsko – goranske županije, potpredsjednik Savjeta mladih Grada Opatije i tajnik Gradske organizacije SDP-a Opatije. Isto tako aktivan je na sportskom planu te djeluje kao referent organizacije u Vaterpolo klubu Primorje Erste Bank.  Pred nama su izbori za mjesne odbore pa je to primarna tema o kojoj razgovaramo s Kristianom, ali isto tako i o njegovom viđenju aktualne političke situacije . Nije na odmet čuti komentar političke situacije s aspekta jedne mlade osobe, posebno s obzirom na svuda prisutnu percepciju o tome kako su mladi danas pasivni i  nezainteresirani za politiku.

 Na koji način mobilizirati birače da ove nedjelje izađu na izbore?

Da bi se mobiliziralo birače potrebno je s njima uspostaviti kontakt i komunikaciju. Izbore za Vijeća mjesnih odbora se smatra manje važnima. Ni politika, a ni mediji ne poklanjaju dovoljno pažnje ovim izborima pa je rezultat nezainteresiranost i slab odaziv birača. Dakle, smatram da je potrebna bolja komunikacija s biračima kako bi ih se informiralo o radu mjesnih odbora i njihovoj važnosti za lokalnu zajednicu. Onaj tko je uspostavio bolju komunikaciju s biračima u nedjelju će imati bolji rezultat. 

Što za tebe znače izbori za VMO?

Izbori za VMO u mom slučaju, kao mladoj osobi, znače jedan oblik početka u političkom životu. U razgovoru sa dosadašnjim predsjednikom VMO Vasanska g. Žigulićem sam otkrio da postoji nekoliko lopata koje je grad namijenio vijećnicima mjesnog odbora kako bi sudjelovali u čišćenju snijega. Ima sedam lopata, a ja ću svoju “z gušton” uzet i odraditi sve što treba građanima Vasanske. Od čišćenja snijega pa do vrlo važne komunikacije s Gradom kako bi se lakše riješili lokalni problemi građana.

 Koje su najznačajnije stavke SDP-ovog programa za Vasansku?

SDP-ov program u ovom mjesnom odboru u koaliciji s Hrvatskom strankom umirovljenika u prvom redu želi ponuditi ljude za naš mjesni odbor koji imaju želje i volje da svoje slobodno vrijeme poklone zajednici radeći za opće dobro bez naknade. Prvo treba uspostaviti bolju komunikaciju između birača i Grada Opatije. Upravo je mjesni odbor ta spona koja bi trebala probleme koji tište građane u njihovo ime i rješavati. Zato je nužna dobra komunikacija s Gradonačelnikom i Gradskim vijećem koja je do sada nedostajala, a ja ću ju svakako nastojati ostvariti. Lista se sastoji od mladih i nešto iskusnijih pa vjerujem da će sinergija odigrati svoje. Četiri godine je pred nama, nadam se što boljem rezultatu jer za vijeće mjesnog odbora je u prvom pogledu potrebno da osoba ima vremena za aktivan rad i volje, pa se i ideje i solucije brže i bolje razvijaju, a smatram da moja lista to ima.

 Izašli ste na izbore u svim izbornim jedinicama, kakve rezultate očekujte?

Za SDP nije ništa čudno da je izašao na izbore u svim mjesnim odborima. Tako je to bilo i u prijašnjim mandatima. Izašli smo na izbore s koalicijskim partnerima kako smo to i činili u prethodnim mandatima iako na ovim izborima od 94 kandidata na svim listama je 80 SDP-ovih. Samostalno smo izašli u 7 od 14 mjesnih odbora. Koalicijski potencijal koji imamo na ovim listama i u Gradskom vijeću za nas je bogatstvo i znači da se sa ljudima koji vode SDP može surađivati, a s nekima drugima baš i ne želi i ne može. Spremali smo se i očekujemo dobar rezultat.

 Ovi izbori su biti ili ne biti za SDP

Pa, ne bih se baš složio s tom konstatacijom. I u mandatu kad je SDP imao gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća i pet vijećnika nije bio jači od IDS-a u mjesnim odborima koji na izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće SDP-u nije mogao ništa. Kao što sam i na početku napisao ovi izbori su specifični zbog slabe izlaznosti velikog broja nezavisnih listi i rezultat može biti svakakav.
SDP je jaka stranka koja je odlukom prijašnjeg vodstva na zadnje lokalne izbore izašla u velikoj koaliciji na samo jednoj listi. Da je kojim slučajem pala odluka da se na izbore izađe na dvije liste uvjeren sam da bi SDP danas u Gradskom vijeću imao 4 – 5 vijećnika, a zajedno s sadašnjim koalicijskim partnerima bi tvorio veliku predstavničku većinu. Na kraju krajeva smo kao stranka na Europarlamentarnim izborima pokazali snagu na nacionalnom, a posebno u Opatiji na lokalnom nivou. Dakle, svaki izbori su važni, a ipak puno važniji izbori za nas su izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće.

MarketingMNK Gorovo

 U slučaju slabog izbornog rezultata, hoćete li snositi odgovornost?

Svaki loš izborni rezultat za sobom povlači i neku vrst odgovornosti. Po tome bi svaki nositelj liste trebao snositi odgovornost za svoju listu, a vodstvo stranke za ukupni rezultat. Kao što sam i prije objasnio radi se o specifičnim izborima iako su strogo lokalni, na kraju se mjeri rezultat na nivou Grada Opatije. Već sama činjenica da smo izašli u svim mjesnim odborima, da imamo ekipu u svim dijelovima našeg Grada, predstavlja uspjeh.

 Je li Fernando Kirigin stranci već najavio svoju kandidaturu za gradonačelničko mjesto?

Nisu još završili ni izbori za mjesne odbore, a Vi ste već u 2021. godini u izborima za izvršnu i predstavničku vlast. Mi smo velika stranka koja se natječe za vlast na nacionalnom nivou i poslije ovih izbora se ozbiljno pripremamo za predsjedničke pa 2020. godine za parlamentarne izbore. Tako da prije odluke o SDP-ovom kandidatu na lokalnim izborima 2021. godine za našu stranku još predstoji dosta ozbiljnog posla. Sve će se saznati na vrijeme.

 Kako komentiraš pojavu ovako velikog broja nezavisnih lista?

Po meni pojava velikog broja nezavisnih listi je rezultat nezadovoljstva s radom gradonačelnika i njegove ekipe koji interesantno nisu stranka nego također nezavisna lista grupe birača. Ljudi uzimaju stvar u svoje ruke, okupi se sedam osoba koje skupe deset potpisa i to im je najkraći put za političko djelovanje ili kako to neki vole nazivati građansku participaciju u društvu. Put preko stranaka im je puno kompliciraniji i sporiji jer stranke imaju svoje statute, svoje članstvo, svoja legalno izabrana vodstva i u kojima se vrednuje minuli rad što znači da mjesto na listi za mjesni odbor, gradsko vijeće, mjesto kandidata za gradonačelnika… na neki način treba odraditi i zaslužiti, a za to je potrebno vrijeme. Od osnutka lokalne samouprave Grad Opatiju su vodile dvije nezavisne liste o njihovoj nezavisnosti odnosno zavisnosti o određenim političkim strankama imam svoje osobno mišljenje, a dijele ga sa mnom i mnogi naši građani.

 Bio si predsjednik Savjeta mladih, što misliš koji su najveći problemi s kojima se mladi stanovnik Opatije susreće u svakodnevnom životu?

Točno sada sam potpredsjednik Savjeta, mislim da je najveći problem mladih ta rezigniranost prema činjenici da trenutno stanje nije dobro i da treba pokrenuti se iz mrtve točke. Ništa neće pasti s neba, pa tako ni noćni život koji svi tako kronično navode. Također mislim da je ozračje negativnosti veliki problem i za sve je odgovor otići ću iz države, no ipak ja smatram da se pravi karakter i aktivizam i želja za bolje vidi u tome da mlada osoba ostane u RH u Gradu Opatiji i nastoji biti pokretač nečeg novog – promjene. Uvijek se govori kako je nekada bilo u Opatiji, ja iskreno to više ni ne mogu slušati. Situacija je trenutno loša, ali smatram da jedan aktivan mladi čovjek za drugim i možda se nešto pokrene – sada smo kao ona pjesma od Leta 3 – Dijete u vremenu, samo mi stojimo.

 Što može jedan mladi političar u izbornoj utrci protiv prekaljenih političara poput Mladena Žigulića, Emila Jeletića i Marka Ćorića?

Navedena trojica su doajeni opatijske politike, a raspolažu sa velikim znanjem i iskustvom. Iznimno mi je drago da su uz mene nositelji lista ovako značajna imena jer mi je još veći gušt pokušati ostvariti što bolji rezultat. Ukoliko svi uđemo u sastav vijeća mjesnog odbora i počnemo aktivno raditi vjerujem da ćemo sigurno biti jedan od pokretača razvoja Opatije i ujedno biti – jednostavno bolja Vasanska.Kristian Tončić

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top