MarketingJadran
Vijesti

Internacionalni dan radiologije

Intervencijski radiolozi KBC-a Rijeka (3)

U ponedjeljak 8. 11., na dan Rontgenova povijesnog otkrića, obilježava se deseti Internacionalni dan radiologije, koji je ove godine posvećen važnoj ulozi intervencijske radiologije.

Intervencijska radiologija je subspecijalizacija kliničke radiologije, u sklopu koje se izvodi mnoštvo minimalno invazivnih zahvata na krvnim žilama ili drugim organima koristeći navođenje radiološkim uređajima. Osim intervencija na krvnim žilama (vaskularnim intervencijama), intervencijski radiolozi danas izvode i brojne nevaskularne intervencije – na jetri, bubrezima, probavnom sustavu, plućima ili dojci, bilo da je riječ o dijagnostici ili minimalno invazivnoj terapiji.
U KBC-u Rijeka u novije vrijeme uvedena je perkutana termoablacija, metoda koja podrazumijeva uvođenje sonde kroz kožu u tumor, najčešće jetre ili bubrega, i njegovo uništavanje toplinom. Brojni zahvati izvode se na krvožilnom sustavu, čime bolesnik izbjegne podvrgavanje klasičnom kirurškom zahvatu.

Intervencijski radiolozi KBC-a Rijeka (1)
Na godišnjoj se razini na Kliničkom zavodu za radiologiju KBC-a Rijeka izvodi preko 500 intervencijskih postupaka na krvnim žilama, kojima se smanjuje broj amputacija širenjem krvnih žila nogu, održava i spašava pristup krvotoku kod bolesnika na dijalizi, ili zaustavlja krvarenje ciljano zatvarajući (embolizirajući) krvnu žilu iz koje bolesnik krvari. Sličnim postupkom mogu se zatvoriti krvne žile koje hrane tumore ili u tumor direktno aplicirati citostatik, čime se ublažavaju neželjeni učinci sistemske primjene kemoterapije.
Riječki intervencijski radiolozi danas rade u sustavu pripravnosti, u sklopu kojeg su 24 sata na dan dostupni za liječenje bolesnika s akutnim moždanim udarima, pokrivajući Primorsko-goransku, Istarsku te dio Ličko-senjske i Karlovačke županije, provodeći revolucionarni zahvat uklanjanja ugruška iz krvne žile mozga, time vraćajući protok u dio mozga koji je bio bez krvi, čime je znatno poboljšan oporavak bolesnika.
Za liječenje bolesnika s akutnim moždanim udarom KBC Rijeka ove je godine primio zlatnu nagradu Europske organizacije za liječenje moždanog udara, kao potvrdu visoke stručnosti i organizacije u liječenju bolesnika s moždanim udarom.

MarketingMariner keramika

Intervencijski radiolozi KBC-a Rijeka (2)
Razvoj intervencijske radiologije započeo je svega godinu dana nakon što je Wilhelm Rontgen 1895. otkrio novi oblik elektromagnetskog zračenja, koji je nazvao x-zrake. Već 1896., iste godine kada je i u Rijeci Peter Salcher učinio prvi radiogram, Eduard Haschek i Otto Theodor Lindenthal u Beču su učinili prvu angiografiju (prikaz krvnih žila kontrastom) na venama amputirane ruke. Pravi uzlet intervencijskoj radiologiji daje švedski radiolog Sven Ivan Seldinger koji je 1953. razvio jednostavnu, sigurnu i minimalno invazivnu tehniku perkutanog pristupa krvnoj žili ili bilo kojem drugom prostoru u tijelu, koju danas zovemo Seldingerova tehnika. Ova tehnika omogućila je daljnji razvoj materijala i postupaka u intervencijskoj radiologiji, kao što je razvoj selektivnih dijagnostičkih katetera (Judkins 1958.), balon dilatacija sužene krvne žile (Dotter, 1963.), izum žilne potpornice – stenta (Palmaz 1980.) i brojne druge.

55555
MarketingMALONOGOMETNA IGRAONICA

Zadnje novosti

To Top