MarketingMariner keramika
Matulji

In memoriam- Danica Juračić

New Project (1)

Napustila nas je Danica Juračić (rođ.1938.) rođena Kastavka, a gotovo cijeli život mještanka Matulja, velika humanitarka i volonterka

Po zvanju i svojoj osobnosti prava učiteljica – nastavnica, koja je odgajala i učila, nakon završene Učiteljske škole 1958. i kasnije uz rad završene Pedagoške akademije, mnoge generacije matuljske djece, nastojeći iz svakoga izvući ono najbolje i osposobit ga i ohrabriti za siguran i uspješan hod kroz život.

Davala je cijelu sebe za druge, na poslu – koji je bio njen život, ali još više u volontiranju, pomaganju potrebitima – bolesnima, siromašnima, i svima onima koje je sudbina učinila osobama s posebnim potrebama. Borila se svim srcem da ostvare svoja prava i da im se osiguraju dostojni uvjeti za život. 62 godine radila je – volontirala u Crvenom križu. Još 1950. završila je u Zagrebu tečaj Crvenog križa, a od 1958. aktivno je sudjelovala u svim aktivnostima Crvenog križa.

Od 1973. pa sve do 2008. vodila je Aktiv crvenog križa Matulji – njegovo najaktivnije razdoblje rada s najvećim brojem aktivista po svim selima Općine. Bila je i delegat Županijskog Crvenog križa.

Nebrojene akcije solidarnosti, posjete starijima, akcije darivanja krvi, tečajevi prve pomoći i natjecanja u Osnovnoj školi te na nivou Županije, susreti i suradnja s Crvenim križem iz pobratimljene Ilirske Bistrice, borba za dobivanje prostora Aktiva Crvenog križa Matulji, uređivanje prostora (angažirala i muževe aktivistica u izradi polica), brojne aktivnosti i nebrojeni sati rada u doba domovinskog rata i brojnih izbjeglica… sati i sati dobrovoljnog rada za dobrobit drugih, najčešće nepoznatih ljudi u potrebi.

MarketingMariner keramika

Za svoj rad u Crvenom križu duži od 50 godina , dobila je status počasnog člana Hrvatskog Crvenog križa, a kao humanista, dobročinitelj i nadasve dobar čovjek i brojna priznanja, među kojima i Plaketu za za 50 godina humanitarnog rada u Crvenom križu Hrvatske.
Bila je vrlo aktivna članica Socijalnog vijeća općine Matulji u više mandata. Za svoj rad u razvoju socijalne skrbi dobila je i Nagradu Općine Matulji (2011. godine).
Posebno je vodila računa o svakom domaćinstvu u Munama i Žejanama (njeno prvo učiteljsko mjesto, a i rodno mjesto njenog supruga) i njihovim potrebama i problemima i pratila ih od rođenja do potreba u starosti.
Nije bila samo volonterka već i dobročinitelj za mnoge obitelji, koje je pratila kroz godine u njihovim potrebama i životnim nedaćama.
I neka se, njoj u spomen, čim prije osigura mjesto u Brašćinama za Dalibora, za kojeg se borila i mišlju i „noktima i zubima”, a on je tek jedan od mnogih , koji su osjetili njezinu nesebičnu ljubav i brigu za bližnjega. Nije priznavala „ne” , „nije moguće” i nedjelovanje i na sve načine pokušavala je pomoći najugroženijima i najslabijima u našem društvu, podmećući i doslovno svoja leđa i tjerajući druge (na svim nivoima vlasti i organiziranosti) da obave svoj dio posla.

Uporna, uvijek vedra i pozitivna, nadahnuće je svima nama mlađima, da nastavimo njen rad! I nakon toliko dobroga što je učinila mnogim znanima i neznanima u našem društvu, neka sad mirno spava među najsjajnijim zvijezdama na našem nebu!
Za Aktiv Crvenog križa Matulji i Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, volonterka Vesna Matetić

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top