MarketingVISIT OPATIJA
Opatija

Imovinska kartica Fernanda Kirigina pod povećalom

002 Fernando Kirigin 07.05.2021. (1)

Prema pisanju današnjeg Novog lista  opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin u vlasništvu je više nekretnina te vodi privatni biznis što ga čini jednim od bogatijih gradonačelnika te je njegova imovinska kartica samim time postala predmet interesa opatijske oporbe.

Nedavni istup opatijske oporbe u kojem je Fernando Kirigin prozvan najbogatijim gradonačelnikom u Hrvatskoj, pod povećalo je stavio imovinsku karticu aktualnog šefa opatijske gradske uprave.

Po vrijednosti osobne imovine Opatijci su, čini se, dobili al pari nasljednika Ivi Dujmiću kojeg su mediji svrstavali u sam vrh ljestvice najbogatijih lokalnih dužnosnika.

I prije nego što je zagazio u politiku, tamo krajem dvijetisućitih, Dujmić je već stvorio reputaciju u privatnom biznisu i znalo se da je bogat čovjek, a sada se pokazalo da mu nekadašnji bliski suradnik, ali kasnije i ljuti politički neprijatelj, može parirati, barem kada su u pitanju nakupljene nekretnine i ušteđevina, koje su prilično impozantnih razmjera.

Lijepa svota

Osim brojnih nekretnina u Opatiji, Rijeci i Kastvu, dionica i udjela u fondovima, novi opatijski gradonačelnik može se pohvaliti i osobnom ušteđevinom od oko 3,6 milijuna kuna, a pridoda li se tome i ušteđevina njegove supruge, kunski i devizni računi obitelji Kirigin podebljani su za još dodatnih milijun kuna.

Ugrubo, Kirigin je u nekretninama i štednji »težak« više od 16 milijuna kuna, uz još nekih šestotinjak tisuća kuna koliko on i supruga »broje« na račun dionica, udjela u mirovinskim i investicijskim fondovima te životnim osiguranjima.

Od obaveza Kirigin ima jedan kredit u iznosu od 78.000 eura, koji je uzeo 2018. na rok od 10 godina i s mjesečnim anuitetom od 5.100 kuna.

Čini li ovo Fernanda Kirigina najbogatijim ili »samo« jednim od bogatijih gradonačelnika, ne znamo, ali bi se po porijeklu njegove nekretninske lepeze moglo reći da je najsretniji gradonačelnik u Hrvatskoj, s obzirom na to da je glavninu stekao ili darovanjem ili nasljedstvom.

Upravo taj čitav niz darovanih nekretnina, za koje dužnosnici u svojim imovinskim karticama ne moraju precizirati od koga i zašto, ponukao nas je da detaljnije analiziramo Kiriginove imovinske kartice koje je počeo podnositi od 2013. godine, kada se njegov uspon u SDP-ovoj hijerarhiji odrazio time da je s mjesta voditelja sportskih objekata u gradskoj tvrtki »Opatija 21« postao zamjenik gradonačelnika.

Reagirajući na prozivke oporbenih vijećnika, Kirigin je, između ostalog, ustvrdio kako je njegova imovinska kartica maksimalno transparentna, bez tajni, pa ipak mi i dan-danas, dobrih deset dana nakon što smo to pisanim putem zatražili, čekamo da stignu Kiriginova pojašnjenja oko otvorenih pitanja.

Tajanstveno zemljište

Suvlasništvo nad stanom u Opatiji, površine 129 četvorna metra, prema imovinskoj kartici Kirigina njegov je najvredniji nekretninski kapital, stečen naslijeđem. Međutim, ne zaostaje puno ni građevinsko zemljište u Spinčićima, u Kastvu, površine 5.600 četvornih metara, za koje je Kirigin u svojoj imovinskoj kartici procijenio da vrijedi blizu 3,4 milijuna kuna i čije porijeklo izvire iz darovnog ugovora. To veliko građevinsko zemljište tek se sada, prvi put, pojavljuje u imovinskoj kartici opatijskoga gradonačelnika, premda smo istraživanjem došli do podataka da je Kirgin zadnjih osam godina bio suvlasnik nad predmetnom parcelom, u omjeru 53/100, odnosno nad oko 2.900 četvornih metara, da bi 2019. godine za 85.000 eura od druge suvlasnice otkupio njezin dio i tako se upisao kao 1/1 vlasnik ove građevinske parcele od ukupno 5.621 četvorni metar.

Rast vrijednosti

Upravo su u Kastvu, u Spinčićima, locirane najbrojnije nekretnine Fernanda Kirigina. Ugrubo, riječ je o 11.000 četvornih metara zemljišta, s dvije kuće i pratećim gospodarskim objektima.

Uvidom u zemljišne knjige i Geoportal, uočili smo da se u naravi radi o 3.000 kvadrata šume, dok je preostalo zemljište locirano tako da otprilike čini dva zaokružena kompleksa, jedan površine 800 četvornih metara i drugi, daleko veći, od oko 6.700 četvornih metara zemljišta u građevinskom području s pripadajućom kućom.

Sve su te nekretnine bile vlasništvo pokojne Milice Baćić iz Spinčića i predmetom darovnog ugovora koji je između pokojnice i Ferninanda Kirigina potpisan 2005. godine.

Tome je prethodio Ugovor o doživotnom uzdržavanju koji je još 1997. godine Baćić potpisala s tada 26-godišnjim Kiriginom, a kojim mu u nasljedstvo, nakon njezine smrti, ostavlja sve predmetne nekretnine i drugu imovinu.

Međutim, još za života Milice Baćić potpisan je novi, ovog puta ugovor o darovanju, s kojim je Kirigin ishodio uknjižbu prava vlasništva.

U tom se ugovoru, između ostalog, konstatira kako »ugovorne strane sporazumno utvrđuju da se daroprimatelj već nalazi u posjedu darovanih mu nekretnina i da cijelo vrijeme snaša sve troškove vezane uz vlasništvo, posjed i korištenje istih, a što će po potpisu ovog ugovora i dalje činiti«.

Na potpisu ugovora u jednom opatijskom odvjetničkom uredu konstatirano je i kako se Fernando Kirigin još od 1996. godine »svakodnevno, na svaki način brine o darovateljici«, a za darovane nekretnine ugovorom je deklarirano da vrijede ukupno 300.000 kuna dok danas, prema Kiriginovoj imovinskoj kartici, vrijede nešto više od četiri milijuna kuna, bez da smo uračunali suvlasništvo, a potom i 1/1 vlasništvo nad više od 3 milijuna kuna vrijednom građevinskom parcelom od 5.600 kvadrata.

U Spinčiće je, koncem 2017. godine, Kirigin preselio i sjedište svoje tvrtke, Vidax diplon, koja je dotad stolovala u Opatiji.

Stan u Rijeci

MarketingKarneval Opatija

No, to nije kraj darovanim nekretninama Fernanda Kirigina koji, ako već nije najbogatiji, u tom pogledu svakako je najsretniji gradonačelnik u Hrvatskoj. Uz jedan stan u Rijeci, od 55 četvornih metara, za koji navodi da ga je kupio od primitaka od nesamostalnog rada, odnosno plaće, Kirigin se koncem 2013. godine, opet temeljem darovnog ugovora, knjižio kao vlasnik još jednog stana u Rijeci od 47 kvadrata.

U paketu sa stanom je i grobno mjesto na Kozali, no u recentnoj imovinskoj kartici opatijskoga gradonačelnika ostao je samo stan, dok se grobno mjesto više ne navodi.

I dok smo, zahvaljujući adresi Kiriginove tvrtke počeli raspetljavati priču oko darovanih kastavskih nekretnina, sa stanom u Rijeci to nismo uspjeli.

Tražili smo od Kirigina da nam pojasni ono što u cijeloj ovoj priči o darovanim nekretninama nedostaje, a to je kako je uopće došlo do toga da Milica Baćić sklopi s njim takav ugovor, kao i tko je bio vlasnik ili vlasnica darovanog stana u Rijeci. Pojašnjenje, međutim, nismo dobili.

Prema onom što smo uspjeli saznati, pokojna Milica Baćić kod potpisa ugovora o doživotnom uzdržavanju bila je sama, bez uže obitelji. Ni od članova njezine bliže rodbine nismo uspjeli saznati pozadinu priče, jedan naš sugovornik ustvrdio nam je da je to i za njih bila i ostala enigma.

Kako uštedjeti milijun

I više nego respektabilnu štednju od 140.000 eura, 110.000 američkih dolara i 33.000 švicarskih franaka Kirigin je već imao na računima kada je prije osam godina postao zamjenik Dujmiću. Tada nije naveo da ih je stekao nasljedstvom, barem se to iz njegove kartice ne iščitava, da bi u imovinskoj kartici koju je podnio 2017. godine štednju u tim valutama, u iznosu od 200.000 eura i 120.000 američkih dolara, proglasio da su stečene nasljedstvom. Prema toj imovinskoj kartici otprije četiri godine, štednja bračnog druga nije postojala. S obzirom na to da je Kiriginova kunska štednja sa 700.000 kuna iz 2017. godine, nedugo prije nego što je postao ravnatelj tamošnje Županijske lučke uprave, u međuvremenu narasla na 1,3 milijuna, a i supruga je otad uspjela uštedjeti 380.000 kuna, opatijskog smo gradonačelnika priupitali za recept kako se u četiri godine uspije uštedjeti milijun kuna keša.

Zanimalo nas je i da nam pojasni koji su to drugi izvori dohotka i kapitala kojima, uz plaću, pravda tu kunsku štednju.

Tim više što je za druge prihode Kirigin u svojoj imovinskoj kartici naveo da ne postoje, kao i da dvije tvrtke u kojima se Fernando Kirigin vodi kao osnivač, Vidax diplon i K.I.R. Line, zadnjih pet godina ostvaruju gotovo pa zanemarivu dobit, čak i gubitak. Komparacijom kartica iz 2017. i ove danas, vidljivo je da jedan stan od 58 četvornih metara u Rijeci više nije zaveden, pa je moguće došlo do njegove prodaje, no u porijeklu štednje Kiriginovih nigdje se ne iščitava da je riječ o sredstvima od prodaje imovine. Inače, za uštedjeti milijun kuna u četiri godine slikovito bi značilo da se svaki mjesec može ostaviti gotovo 21.000 kuna sa strane.

Kiriginova plaća tijekom proteklih osam godina kretala se oko 12 do 13. tisuća kuna neto, dok na gradonačelničkoj funkciji prima zadnjih nekoliko mjeseci oko 15.700 kuna. Plaća supruge rasla je od 9.000 kuna prema današnjih 11.700 kuna neto.

Procjena vrijednosti nekretnine

Reagirajući na prozivke oporbenih gradskih vijećnika, vidljivo je da je Kirigin u svojem priopćenju nastojao minorizirati vrijednost svojih nekretnina, pozivajući se na to da »zakon propisuje procjenu vrijednosti nekretnina u imovinskim karticama po zadanim vrijednostima koje u puno slučajeva baš i nemaju veze s cijenama koje se mogu postići na tržištu«. Dodao je i kako se to posebno odnosi na male negrađevinske parcele, kakvih je više u njegovoj kartici, a koje su praktički bezvrijedne jer ih je nemoguće prodati, ustvrdio je.

Prema smjernicama i uputama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz lipnja prošle godine, ovi Kiriginovi navodi ne drže vodu s obzirom na to da se u tom dokumentu objašnjava kako su kod procjene vrijednosti nekretnine dužnosnici dužni navesti vrijednost nekretnine procijenjenu na temelju usporedbe s cijenama koje bi slične nekretnine s približno istog područja mogle postići u trenutku podnošenja izvješća.

– Dakle, radi se o procjeni samog dužnosnika, koja nije egzaktna, ali mora biti sukladna s podacima dostupnim s tržišta nekretnina.

Dužnosnik je pritom slobodan u izboru načina na koji će te podatke pribaviti – procjena stručnjaka, agencija, pregled oglasnika, Godišnja izvješća o tržištu nekretnina jedinica područne (regionalne) samouprave ili drugo, ali ih je dužan pribaviti te na temelju njih napraviti procjenu za Izvješće, zaključuje se u tom dokumentu. Dodajmo i to da male, negrađevinske parcele, koje spominje Kirigin, uistinu može biti teško i nikako prodati, pogotovo ako je riječ o parcelama od nekoliko desetaka četvornih metara ili kojih stotinjak kvadrata koje su raštrkane.

Takvih parcela uistinu ima veći broj u Kiriginovoj imovinskoj kartici, no našim uvidom u zemljišne knjige, a potom i Geoportal, primijetili smo da se sve te »sitne« čestice u Spinčićima vežu jedna na drugu, čineći tako cjelinu.

Tvrtka poslovala s gubitkom

Prema podacima Poslovna.hr, Kiriginove tvrtke Vidax diplon i K.I.R. Line u posljednjih pet godina posluju s minimalnom dobiti. Vidax diplon, koji se vodi na adresi u Spinčićima, osnovan je 2005. i od 2016. godine, koliko se mogu pratiti podaci na Poslovna.hr, prihodi kontinuirano padaju, od 1,9 milijuna kuna ostvarenih 2016. do 1,5 milijuna u 2019. godini, a prošla godina zaključena je sa 704.000 kuna prihoda i gubitkom od blizu 385.000 kuna. Najviša dobit ostvarena svih tih godina iznosila je 7.100 kuna. K.I.R. Line je, pak, tvrtka koja u ovom trenutku nema aktivnih žiroračuna, nema zaposlenih, a prošlu godinu prihod joj je iznosio svega 4.400 kuna.

Izvor: Orjana Antešić (Novi list)

 

55555
MarketingMarinerGMB OPATIJA

Zadnje novosti

To Top