Marketing
Politika

Igre prijestolja u Opatiji

Dujmić, Kirigin, Kurelić

Najavljena 20. sjednica Gradskog vijeća koja će se održati idućeg četvrtka uzburkala je duhove društveno – političkog života u Opatiji

Ostavka predsjednika opatijskog parlamenta, Roberta Kurelića glasno je odjeknula u javnosti. Premda, za one koji su pratili situaciju od samog početka, ostavka nije iznenađenje. Prema koalicijskom sporazumu sklopljenom između dva kruga izbora za čelno mjesto grada, prve dvije godine mandatnog razdoblja predsjednika vijeća daje Akcija mladih, a druge dvije godine na veliku scenu stupa predstavnik SDP-a. Kurelićeve dvije godine prošle su u hipu te je došlo vrijeme za najavljenu promjenu. Kako bi stari Latini rekli pacta sunt servanda (prev. Ugovore treba poštivati).

Robert Kurelić važan je čimbenik u opatijskoj politici već dugi niz godina. Točno deset godina prošlo je od njegova prvog pojavljivanja pod reflektorima javnosti kada se po prvi puta kandidirao za mjesto opatijskog gradonačelnika. Sve je ostalo samo na pokušaju. Ivo Dujmić tada je (ne)očekivano odnio pobjedu u prvom krugu, a u drugom pobijedio dotadašnjeg gradonačelnika Amira Muzura i započeo svoj prvi mandat. Međutim, Kurelićev rezultat nije bio loš. Štoviše, čak 420 Opatijaca ili 7.44 % zaokružilo je ime do tada malo poznatog političara. Četiri godine kasnije, okupila se opatijska oporba iza glasnog Nikice Pažina koji je biračima  kao jednog od svojih zamjenika ponudio upravo Kurelića. Dujmić je ovog puta premoćno u prvom krugu pobijedio udruženu oporbu ostavivši im samo 18 % glasova. Raskol u SDP-u i bipolarizaciju opatijske političke scene Kurelić je pokušao iskoristiti prije dvije godine i profitirati kao treća opcija pored Ive Dujmića i Fernanda Kirigina koji su do kraja vodili tijesnu utrku za čelno mjesto grada. Ishod je već svima dobro poznat, a Kurelić je na tim izborima osvojio tek četvrtu poziciju što je zasigurno bilo veliko razočarenje za njega i Akciju mladih.

GoT-season-8

Ostavka Kurelića ipak jest svojevrsno iznenađenje jer je, usprkos negativnom statističkom trendu njegovog političkog habitusa, u javnosti slovio kao legitimni kandidat za gradonačelnika Opatije nakon Dujmićeve ere. Još uvijek relativno mlad (42 godine) s bogatim političkim iskustvom stečenim u gradskoj vijećnici i u brojnim izbornim ciklusima, bez mrlje u karijeri, obrazovan (doktor znanosti i docent na Katedri za srednjovjekovnu povijest Filozofskog fakulteta u Puli), blagog diskursa i odmjerenog javnog nastupa, Kurelić je kolokvijalnim rječnikom bio favorit iz sjene. Bio je poprilično aktivan na društvenim mrežama i vrlo često skupljao poene sudjelujući u brojnim raspravama na FaceBooku. Kalkuliralo se o tome da će Kurelić nastojati zadržati fotelju predsjednika vijeća kako bi u kampanju krenuo s boljom startnom pozicijom. Svojom ostavkom dušobrižnicima je «začepio usta». Ostavku je obrazložio priopćenjem koje su prenijeli svi lokalni mediji, a u njoj navodi da su razlozi osobne i obiteljske naravi. U kuloarima se nedavno pojavila priča da se Kurelić seli iz Opatije te da je pitanje vremena kada će mu mandat prestati po sili zakona. Da u «čaršijskim naklapanjima» ima istine, dao je Kurelić naslutiti najavivši da će njegovo mjesto u vijećničkim klupama preuzeti netko iz Akcije mladih.

Nakon Kurelića pomlađivanje ili pernarizacija Akcije mladih

MarketingMariner keramika

Što nakon Kurelića? Pitanje je koje će mnogi postaviti. Prije svega, izvjesno je da će ga na mjestu predsjednika Gradskog vijeća Grada Opatije zamijeniti SDP-ov Fernando Kirigin koji je 2017. za dlaku izgubio od sadašnjeg gradonačelnika Opatije. Pod uvjetom da se koalicijski sporazum bude poštivao. Ideološki heterogena skupina brojnih stranaka okupljena u tzv. vijećničku većinu ima mnogo razlika, ali jednu snažnu poveznicu – antagonizam prema Ivi Dujmiću te će izbor predsjednika vijeća sasvim sigurno poradi toga za čelnika vijeća izabrati Dujmićeva «ljutog» protivnika na proteklim izborima. Ljubavi i sloge između SDP-a i ostalih stranaka za pravo nema. Poštivanje sporazuma kao razlog Kiriginova izbora bit će samo predstava za javnost. Međutim, valja podsjetiti kako je Kirigin izgubio izbore za svega nekoliko desetaka glasova te je njegov izbor svojevrsno poštivanje volje biračkog tijela.

Što s Akcijom mladih? Ova antirežimska stranka već dulje vrijeme boluje od, ironije li, nedostatka mlađih kadrova. Gradski vijećnici Robert Kurelić i Igor Puž bliži su zrelim nego li mladenačkim godinama. Protagonisti Akcije mladih u susjednim gradovima i općinama bi također u sportskim klubovima popunjavali praznine u veteranskim momčadima umjesto da tek započinju svoje sportske karijere. Živi zid kao koalicijski partner i veliki brat Akcije mladih na nacionalnoj razini bilježi veliki pad popularnosti. Budućnost stranke je pod velikim upitnikom. Pomlađivanje stranke je jedini lijek, međutim negativni prirodni prirast i brojne emigracije mladih i obrazovanih ogroman su uteg za Akciju mladih. Usprkos tome u Opatiji je pomlađivanje stranke realna opcija. Kurelića će u vijećničkim klupama zamijeniti netko iz stranačkih redova, a prema redoslijedu na kandidacijskoj listi za izbore 2017. to bi trebala biti Elena Bonas. Međutim, stranka može odrediti da će to mjesto pripasti nekome drugome. Tu su dva mlada lava Stjepan Šprajc i Dino Žigulić koji bi sasvim sigurno stranci i vijeću udahnuli mladenački duh, ali obojica se trenutno nalaze na studiju u Zagrebu te je teško za očekivati da se prihvate te odgovorne dužnosti. Nije nevjerojatno da će Kurelića naslijediti njegova odana suradnica i kolegica s pulskog sveučilišta Neva Slani koja svojim osebujnim stilom komunikacije i političkim manifestima na društvenim mrežama uvelike podsjeća na saborskog showmana Ivana Pernara.

Robert Kurelić je za opatijsku politiku već prošlo svršeno vrijeme. Odlazi sa stilom, nakon točno deset godina aktivnog političkog djelovanja. Odlazi časno, poštujući koalicijski dogovor i bez prevelike pompe. Pamtit ćemo ga kao političara koji je uspješno prebrodio boljke kohabitacije i dao svoj obol razvoju Opatije. Njegov odlazak iz opatijske arene vjerojatno nije kraj njegove političke karijere. Prateći njegov dosadašnji rad, nameće se zaključak kako je Kureliću vrijeme za neke nove izazove.  Opatijska politička scena izgubila je važnog vinovnika, međutim to ne znači da će od sada vladati učmala atmosfera. Planetarno popularni serijal Igre prijestolja dolazi do samog kraja i brojni pratitelji željno iščekuju kraj serije. Opatijski gledatelji ne moraju biti tužni što će serija završiti jer nas za dvije godine čekaju još jedni lokalni izbori. Igre prijestolja tek počinju.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top