MarketingMNK Gorovo
Opatija

Hotel Ikador traži da se dio njihove ulice u Iki preimenuje u Ulicu sv. Nikole

ikador

Gradsko vijeće Grada Opatije 26. svibnja održat će svoju 33. po redu sjednicu, prvu nakon početka epidemije koronavirusa koja neće biti u elektronskom obliku, već će se ona održati u velikoj dvorani Centra Gervais uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Jedna od točki na dnevnom redu je i prijedlog o preimenovanju dijela Ulice Viktora Cara Emina u Iki u Ulicu svetog Nikole.

Prijedlog je uslijedio na inicijativu trgovačkog društva Aauto Zubak d.o.o. Zabreb, koji je vlasnik novootvorenog hotela IKADOR u Iki, a radi izbjegavanja problema koji im se pojavljuje u poslovanju radi činjenice da istoimena ulica postoji i u naselju Opatija, što im izaziva probleme u dostavi pošte.

“U skladu s člankom 8. Zakona o naseljima, ulice i trgovi mogu imati imena po geografskim i drugim pojmovima te po imenima i datumima koji su vezani za povijesne događaje ili osobe koje su dale značajan doprinos društvenom, kulturnom i znanstvenom razvoju.

Ime ulice ili trga određuje Gradsko vijeće uz prethodno pribavljeno mišljenje mjesnog odbora na čijem se području ulica ili trg nalazi.

Komisija za imenovanje i preimenovanje ulica na sjednici održanoj 27. travnja 2020. godine, uz izjašnjavanje putem elektroničke pošte razmatrala je i prihvatila prijedlog Mjesnog odbora Ika te predlaže da Gradsko vijeće raspravi i donese odluku kojom se dio ulice Viktora Cara Emina koji u naravi predstavlja kč. 721/1 k.o. Ika- Oprić preimenuje u ulicu Svetog Nikole.

MarketingMNK Gorovo

Kao što to proizlazi i iz obrazloženja Mjesnog odbora, ulica se nalazi na dijelu naselja Ika na kojemu je u povijesti bilo više toponima vezanih uz Svetog Nikolu (Sveti Mikula), pa se tako i danas naziva mala crkva Sv. Nikole koja se nalazi u neposrednoj blizini, na granici s naseljem Lovran. Iako se administrativno, crkvica nalazi na području naselja Lovran, ona se oduvijek smatra Ikarskom crkvicom i kapelom, te se i u popisu crkava Riječke nadbiskupije i danas vodi kao kapela u Iki. Ika je staro mjesto ribara i pomoraca, te je bilo prirodno da se njihova mala crkvica posveti upravo zaštitniku pomoraca i ribara, Svetom Nikoli.

Pored toga, cijelo područje od crkvice do mora nosilo je naziv Pod Svetega Mikulu, a mala uvala na moru – uvala San Nicolo. Također je i Vila Magnolia, na mjestu čijih depandansi je niknuo hotel Ikador, nekada nosila naziv San Nicolo, a rt neposredno ispod hotela Ikador naziv Punta San Nicolo”, navodi se u službenim materijalima za sjednicu Gradskog vijeća.

Via Fiuman.

55555

Zadnje novosti

To Top