MarketingMuzej turizma
Politika

Hoće li Dujmić u još jednu izbornu utrku?

ivo dujmić vera aničić emil priskić
Foto: Smiljan Prpić

Kako se primiče svibanj 2021. Godine tako se polako na opatijskoj političkoj sceni profiliraju potencijalni kandidati za gradonačelnika. O situaciji u SDP-u pisali smo već više puta, pa ovom prilikom razmatramo jedno drugo pitanje: Hoće li se Ivo Dujmić kandidirati za četvrti mandat na čelu Grada Opatije?

Ivo Dujmić trenutno odrađuje svoj treći mandat, ali prvi koji je izborio s pozicije nezavisnog kandidata. U politiku je došao iz realnog sektora, a glavni projekti kojima se može podičiti jesu građevinski pothvati (dvorana, Gervais, dječji vrtić, zgrada tržnice…) koji će ostati njegovo trajno nasljeđe. Jedan od najvažnijih aduta bit će mu zasigurno i jedan od najboljih socijalnih programa u hrvatskoj kao i mnogi poticaji za građane Opatije. Isto tako Dujmić je svojim neposrednim pristupom uspio održati paradigmu „čovjeka iz naroda“, koji dobro komunicira s običnim ljudima i razumije njihove probleme. Okupio je vlastitu političku opciju, NL Ive Dujmića koja je pojedinačno najbrojnija opcija u vijeću te njezini članovi i simpatizeri uživaju podršku znatnog djela građana što se moglo vidjeti na prošlogodišnjim izborima za mjesne odbore.

Ono što bi Dujmiću moglo predstavljati otegotnu okolnost je činjenica da je na čelu Grada već dvanaest godina i sve se češće propituju njegovi potezi te su sve glasniji kritičari njegova lika i djela. Posebice u Gradskoj vijećnici i na društvenim mrežama. U Opatiji još uvijek nije poznato hoće li se na predstojećim izborima pojaviti neko „veliko ime“ koje bi moglo biti ozbiljan konkurent Dujmiću. Što bi se dogodilo da u srazu s opatijskim gradonačelnikom bude ravnatelj Thalassotherapije Viktor Peršić o kojemu se već naveliko špekulira? Valja samo nagađati.

Međutim, izgleda da se Dujmić još premišlja o svojoj kandidaturi. Možda razmišlja o zasluženoj mirovini jer će idućeg ljeta navršiti 70 godina, ali s druge strane njegove aktivnosti ne jenjavaju. Ako samo pogledamo predsjedničke kandidate u SAD-u, godine zasigurno nisu presudne,  Donald Trump ima 74, dok favorit Biden ima čak 78 godina. No, ukoliko se Dujmić ne prihvati novih izazova,  tko bi umjesto njega ušao u izbornu bitku u ime nezavisnih?

Za očekivati je da bi u tom slučaju ispred nezavisne opcije kandidati bili njegovi zamjenici: Emil Priskić i Vera Aničić. Oboje su prisutni na brojnim društveno – političkim događanjima u gradu, a javnost ih sve češće percipira kao relevantne političke figure. Priskić je u gradu zadužen za EU fondove i društvene djelatnosti, dok je Aničić, premda zadužena za osjetljiva komunalna pitanja, u javnosti poznatija kao načelnica Stožera civilne zaštite. Niti jedno od njih nije bez izgleda.

Ambiciju za to sigurno ima Emil Priskić koji je u politici već veteran iako do sada nije obnašao funkcije u izvršnoj vlasti. U žrvanj ulazi pristupnicom SDP-u, a svoju je karijeru vezao uz Dujmića s kojim izlazi iz stranke i okuplja nezavisne. Izvrstan je organizator na terenu, doktor ekonomskih znanosti s poznanstvima širom zemlje. Međutim, u slučaju njegove kandidature očekuje se svojevrsni „crni labud“, kojega je prizvao HDZ-ov analitičar Robert Kopal. Priskiću bi u jurišu na gradonačelničku fotelju najveći problem mogla predstavljati percepcija dijela javnosti, ali i duga politička karijera u mnogim strankama.

MarketingModerato

Druga Dujmićeva zamjenica Vera Aničić u posljednje je vrijeme poradila upravo na toj „percepciji“. Kao načelnica Stožera civilne zaštite uspješno vodi borbu s epidemijom i koordinira društveno-gospodarske procese u Gradu. Ako iskaže pretenzije na gradonačelničku fotelju u svoju korist ima činjenicu da je najmanje opterećena i da je relativno novo lice na učmaloj opatijskoj političkoj sceni. Također, ima iskustva u realnom sektoru, karizme, a nije na odmet naglasiti da bi bila prva žena koja bi odigrala glavnu ulogu na opatijskoj političkoj sceni. Ono što Veri Aničić ne ide na ruku jest nedostatak iskustva u političkoj areni prilikom donošenja odluka. A politika zna biti nemilosrdna.

Ne možemo se oteti dojmu da Nezavisna lista Ive Dujmića ima moguća tri kandidata. Sada nam jedino preostaje čekati hoće li Dujmić ući u borbu za četvrti mandat na čelu Grada Opatije, ili koji će zamjenik, odnosno zamjenica u političku utrku 2021. krenuti s kapitalom kojega je izgradio Dujmić.
Nije za odbaciti tezu kako Dujmić „u rukavu ima nekog asa“, osobu poznatu u javnosti koja bi mogla biti kvalitetan kandidat. No, bio bi to težak posao s upitnim ishodom.

Na kraju ne treba zanemariti ni činjenicu da Vlada RH priprema novi Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi koji će ukidanjem mjesta zamjenika promijeniti mnogo toga. Posebno su važne promjene oko ukidanja zamjenika gradonačelnika i prenošenja ovlasti na gradske pročelnike. Ako se Dujmić odluči na novi mandat, onda iz igre u izvršnoj vlasti potpuno ispadaju i Priskić i Aničić.

55555

Zadnje novosti

To Top