MarketingMariner keramika
Opatija

Grad Opatija potpuno ukida prireze

foto:grad opatija

Kako javlja portal Gradonačelnik.hr, Grad Opatija uskoro će, prihvati li Gradsko vijeće prijedlog gradonačelnika Ive Dujmića, postati osmi grad u zemlji koji je u ovome mandatu ukinuo prirez. Gradonačelnik Dujmić najavio je na svom FB-u kako će već na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća predložiti ‘jedinu i pravu mjeru pomoći građanima – potpuno ukidanje prireza od 7,5 posto, i to odmah od 1. svibnja’.

Grad Opatija od prireza prihoduje 3,7 milijuna kuna godišnje, pa će njegovo ukidanje predstavljati značajno rasterećenje građana i poduzetnika.  Ivo Dujmić i njegova gradska uprava u proteklim su godinama već etablirali Opatiju kao grad s jednim od najboljih socijalnih programa  u zemlji i mjerama kojima pomažu i prate građane od rođenja djeteta pa do najstarije dobi.

U vrhu su, tako, po iznosu naknada za bebe, jedini su grad (izuzev četiri koja imaju besplatne vrtiće za svu djecu) u kojemu se vrtić plaća samo za 1. dijete u obitelji, dok je za ostale besplatan, a roditeljijma s 4. i više djece novčane potpore od 1.500 do 3.000 kuna godišnje, 2.000 za srednjoškolce i po 5.000 za studente. U vrhu su i po iznosu stipendija koje dobivaju svi redovni studenti i učenici. Opatijski umirovljenici, pak, dobivaju po 500 kuna božićnice i uskrsnice, što je jedan od najviših iznosa u zemlji, a uz to i naknadu za dopunsko zdravstveno osiguranje od 840 kuna, za što je u proračunu za ovu godinu osigurano preko dva milijuna kuna.

Imaju u jak program poticanja zapošljavanja za kojega su ove godine osigurali 1,6 milijuna kuna, a kroz kojega je moguće ostvariti jednokratnu potporu od 10 tisuća kuna i 12 mjesečnih potpora u visini od 20 posto bruto plaće, do 2.500 kuna mjesečno. Novozaposlenima ispod 30 godina daje se jednokratni poticaj od 11.000,00 kuna i 12 poticaja mjesečno u visini 25 posto bruto plaće, a najviše do 3.000,00 kuna mjesečno, a novozaposlenim osobama s invaliditetom poticaj se penje na 15.000,00 kuna i 12 mjesečnih poticaja u visini od 30 posto bruto plaće, najviše do mjesečnih 4.000,00 kuna.

MarketingMariner keramika

Ove su godine uz to uveli i dodatne potpore za studiranje nosioca obrta i slobodnih zanimanja i članova uže obitelji, do 3.000 kuna za svaku godinu studija.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top