MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja
Kultura

Glazbeno – poetska večer „Sunca zlatni trak”

gervais

Glazbeno – poetska večer „Sunca zlatni trak” održana je u centru Gervais u Opatiji

Radi se o hommageu našem najvećem primorskom pjesniku Dragi Gervaisu, čije je ime zlatnim slovima upisano i u Corpus naše nacionalne književnosti. Drago Gervais rodio se 1904. u Opatiji a tragično preminuo u Sežani 1957. pod do danas nerazjašnjenim okolnostima.

Njegovi svevremenski stihovi „Pod Učkun kućice bele…” predstavljaju amblematsku odrednicu našeg primorskog identiteta. Glazbeno – poetska večer „Sunca zlatni trak” predstavlja dobro došlo osvježenje u reminiscenciji na Dragu Gervaisa koja kao da je malo zamrla u posljednje vrijeme, izuzev dvije svijetle točke: stručni rad dr.sc. Vjekoslave Jurdane i imenovanje novoizgrađenog kulturnog centra upravo prezimenom najvećeg poete ča Kvarner nam ga je dal.

Na početku večeri prožete emocijama Nadija Rubeša pročitala je kratki životopis Drage Gervaisa. Bili su tu i vrijedni školarci s područja Opatije, Ičića, Veprinca i Buzeta redom: Laura Krainer, Amelie Sušanj, Paola Janjetić, Pia Petričić Ferlin, Dea Tončinić i Tea Tončinić, Alan Buretić, Mateo Tancabel, Hana Albaneže i Vito Juričić.

Također mogli smo pogledati i dječji igrokaz „Tri nonice” ansambl igrokaza činili su: Matej Kinkela, Vanna Zdrinšćak, Izabel Zaletel, Nicole Brumnjak. Djecu su pripremile: Sanja Albaneže, Tatjana Bonazza Čekada i Marina Mavrinac Matulja.

Gervaisova braća po stihu – pjesnici koji su sudjelovali na večeri sve redom nama dobro poznata lica, Milica Tuševljak, Nadija Rubeša, Dino Đelmo, Luka Skorić i Dalibor Škrinjar.

MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

I za kraj predstavimo umjetnike ciciljanskog zanosa, glazbenike. Nastupio je Duško Jeličić osim njega mogli smo slušati i Davida Danijela, Tina Fledrovića na harmonici i Benjamina Klanjca na violi. Pjevački zborovi koji su odali počast bili su Zbor DVD-a Opatija, zborovođa Damir Smerdel i KUD Lovor Lovran. Učenici glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, Karla Pupis i Marko Grabar.

Pun centar Gervais s osobitom se radošću i emocijom prisjetio Drage Gervaisa, bilo bi poželjno kada bi ovakve večeri postale tradicija našeg grada i znak kvarnerskog zajedništva.

Fotogalerija

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top