Marketing
Politika

Glasanje o proračunu raskrinkalo opatijske političare

vijeće

Gradsko vijeće Grada Opatije izglasalo je temeljni financijski akt za 2021. godinu. Proračun Grada Opatije za iduću godinu iznosi gotovo 205 milijuna kuna, a podržalo ga je devetoro vijećnika dok je njih troje bilo protiv, a jedan suzdržani. Zanimljivo, za proračun glasalo je šestero vijećnika s Nezavisne liste Ive Dujmića, dvojica vijećnika HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća, SDP-ovac Fernando Kirigin.

Predloženi proračun je kvalitetan, socijalan i razvojan. U godinama koje dolaze očekujemo velike privatne investicije koje će potaknuti razvoj cjelokupnog gospodarstva, istaknuo je gradonačelnik Ivo Dujmić prilikom donošenja Proračuna.

Ukupna kapitalna ulaganja i ulaganja u komunalnu infrastrukturu u 2021. planiraju se u iznosu od 54 milijuna kuna. Više od 50% ulaganja planira se financirati od pomoći iz EU i nacionalnih fondova. Najveća planirana investicija u 2021. godini odnosi se na izgradnju Vatrogasnog doma za potrebe JVP Grada Opatije. Ostali projekti koji se financiraju iz EU fondova su:  Start up inkubator – HUBBAZIA, uređenje povijesnog škvera u Iki, uređenje prostora za Udrugu invalida, III. faza uređenja MOHO centra, uređenje Vile Angioline, Amerikanskih vrtova i rasadnika Angiolina. Posebno se ističe početak izgradnje dijela treće ceste Kuk- Kosovo koja će se nastaviti u idućim godinama. U proračunu su uglavljena i sva dosadašnja socijalna prava građanima poput pomoći za novorođenu djecu, besplatan vrtić, pomoć umirovljenicima i poduzetnicima i dr.

Međutim, temeljni gradski financijski akt za 2021. donesen je u jedno veoma turbulentno vrijeme. Dok se čitav svijet bori s epidemijom bolesti Covid 19 i dok se brojni politički faktori spremaju na predstojeće lokalne izbore. U skladu s tim, izglasavanje proračuna prošlo je s uobičajenim politikantskim folklorom u kojemu su neki pokazali zavidnu razinu političke neodgovornosti.

Čelnici gradova i općina kao izvršno tijelo predlažu proračune svojih jedinica lokalne samouprave, a predstavnička tijela ih donose. Težina odluke je na gradskim/općinskim parlamentima koji svojim amandmanima mogu „prekrojiti“ prijedlog čelnika svoje jedinice. Sasvim je legitimno od strane gradonačelnika predložiti ambiciozan proračun koji u sebi sadrži plan financiranja kapitalnih projekata za razvoj grada ili pak populistički predizborni proračun pun tzv. socijalnih davanja. Baš kao što je legitimno od strane oporbe ne podržati takav proračun odnosno glasati protiv proračuna. No, tu se postavlja pitanje odgovornosti.

Razjedinjena većina u Gradskom vijeću nije predložila niti jedan amandman

Marketing

Gradonačelnik je zakonski odgovoran za izvršenje proračuna, ali i politički. Pogotovo u izbornoj godini- Građani će u svibnju 2021. moći reći sve što misle o Dujmićevom načinju vođenja Grada, pa i u vezi ovog proračuna. Koja je pak odgovornost predstavničkog tijela? Prije svega, članovi predstavničkog tijela izabrani su da predstavljaju volju građana Grada Opatije, stoga i odgovorni za svoj rad. Njihov će se rad vrednovati uspjesima u gradskoj vijećnici, pokrenutim projektima i programima značajnima za razvoj Opatije. Međutim, opatijski su gradski vijećnici „zapeli“ prilikom donošenja temeljnog fiskalnog akta – proračuna. Naime, na sam proračun nije podnesen niti jedan jedini amandman. To bi prema svim političkim načelima trebalo značiti da su svi suglasni s istim. No, nije bilo tako.

Gradski proračun po Zakonu mora biti donesen većinom glasova svih članova Vijeća. Podsjetimo, većinu u Gradskom vijeću čine gradski vijećnici kojima je malo toga zajedničko što se sve češće može vidjeti na samim sjednicama vijeća. Anti-Dujmićevu koaliciju čine predstavnici SDP-a, HSU-a, Unije Kvarnera, bivših članova IDS-a, a priču koordinira dvojac iz Akcije mladih. Prilikom glasovanja o proračunu čak je troje vijećnika bilo protiv, a jedan suzdržan iako nitko od njih nije bio konstruktivan i podnio amandman. U poziciji su svakako bili jer mogu osigurati većinu u vijeću. Čast konstruktivnosti pokušao je obraniti Vedran Kružić, često najlucidniji u redovima predstavničke većine, no to nije bilo dovoljno. Na samoj sjednici prilikom glasovanja nije bilo čak četvero predstavnika većine, a četvero je odlučilo ne podržati gradonačelnikov prijedlog proračuna bez da su dali ikakav konkretan prijedlog za poboljšanje istoga. Predsjednik vijeća, SDP-ov Fernando Kirigin sukladno najavama podržao je prijedlog proračuna kojega je ipak nazvao „predizbornim“ i zahvaljujući njegovom presudnom glasu Opatija je ipak šest mjeseci pred izbore osigurala normalno funkcioniranje.

Opatijski političari pokazali neodgovornost i nezrelost

Što bi se dogodilo da prijedlog proračuna nije prošao? Zakon o proračunu predviđa privremeno financiranje odnosno financiranje samo najnužnijih poslova. Čitav opatijski socijalni program zaustavio bi se tako na neko vrijeme, a zaustavilo bi poticaje poduzetnicima i sva sportska događanja i treninge u Opatiji. Odgovorno? Nipošto. U političkoj teoriji ovaj bi potez mogli nazvati: sužavanjem manevra gradonačelnika kojim bi predstavnička većina gradonačelniku oduzela izvrstan adut pred izbore – izvršenje socijalnog programa. To bi zasigurno bilo legitimno kada bi to činili na konstruktivan način – predlaganjem amandmana, izmjena i dopuna raznih stavaka proračuna. Opatijski su pak političari pokazali neodgovornost, nezrelost za funkcije koje obavljaju i ono što nas posebno plaši – nedostatak konstruktivnosti koja Opatiji nasušno nedostaje. Iako je gradonačelnik Dujmić na svom Facebook profilu izrazio ogorčenje, ljutnju i tugu zbog situacije oko proračuna ovdje valja istaknuti jednu njegovu izjavu iz 2017. „…ovakav sastav Gradskog vijeća bit će upamćen kao jedan od najboljih u povijesti…“ U posljednjih šest mjeseci mandata tog sastava vijeća možemo samo reći kako je u velikoj mjeri bio u krivu.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top