MarketingMNK Gorovo
Vremeplov

General koji je spriječio rat u Primorsko – goranskoj županiji

čad
Foto: www.demokracija.si

Riječ je o generalu Marijanu Čadu, Slovencu koji  je prije tjedan dana preminuo u 88. godini života

Dana 13.04.2020.g. u 88. godini života u Ljubljani umro je general potpukovnik JNA i posljednji zapovjednik 13. riječkog korpusa JNA. Radi se o osobi koja je mirno predala kasarne u Dragi, Studenoj, Katarini, Klani i Trsatu te je tako izbjegnut rat u primorsko-goranskoj regiji. No, kako je do toga došlo? Zapovijed iz Beograda od strane načelnika generalštaba JNA generala pukovnika Blagoja Adžića bila je jasna: “Reka mora pasti!“

Govorio je tako prije desetak godina Čad kada su ga pitali o famoznoj naredbi generala Adžića.Evo naredbe ovdje, u originalu: tražio je od mene da uništim i porušim sve čime sam raspolagao, cjelokupnu tehniku i naoružanje, da dignem u zrak sva skladišta naoružanja i municije, zapalim vojne objekte… Naredio je i uništenje svih vitalnih gradskih objekata – raketnim sredstvima trebalo je gađati rafinerije, termoelektranu, Krčki most, 3. maj, luku… U slučaju bilo kakvog otpora, naredio je i, kako je naveo, odmazdu nad izdajnicima. Kraće, naređeno mi je da raketiram i granatiram što i koga stignem. Kad je stigla depeša, moj se sekretar doslovno tresao od straha. Dobio sam rok od dva dana da izvršim naređenje, točku po točku.”

General Marijan Čad bio je karijerni oficir koji je u sustav Jugoslavenske narodne armije stupio odmah nakon završetka rata. Vrhunac karijere bio mu je generalski čin i dolazak na mjesto zapovjednika korpusa. Našao se tako Čad u središtu zbivanja u Rijeci početkom Domovinskog rata kada je zahvaljujući suradnji Kriznog stožera Grada Rijeke, hrvatske policije i njega kao zapovjednika korpusa Rijeka sačuvana od nepotrebnog razaranja.

Hrvatsko vodstvo na razne načine pokušalo je doći u kontakt s generalom, a uspjeli su to posredstvom njegove obitelji. Kontakt je ostvaren te su u rujnu 1991. Predsjednik Skupštine općine Rijeka Željko Lužavec i predsjednik Izvršnoga vijeća Skupštine općine Rijeka Slavko Linić počeli pregovore s generalom Čadom kojima je u ime Vlade RH prisustvovao potpredsjednik Zdravko Tomac. Prvi rezultati pregovora su bili predaja 600 kalašnjikova Kriznom stožeru u Rijeci. Konačno povlačenje JNA ostvareno je 10. prosinca 1991. brodom za Crnu Goru, a Hrvatskoj je ostalo 16000 komada oružja, što lakoga što teškoga.

Marketing

General Čad koji se u dogovoru s ministrom obrane SFRJ generalom armije Veljkom Kadijevićem umirovio u prosincu 1991. Živio je na relaciji Rijeka-Ljubljana do svoje smrti. Prema svjedočanstvima, u Rijeci je boravio svega nekoliko dana mjesečno te bi iskoristio svaku priliku da prošeće po Kantridi ili Opatiji. Ime generala Čada ostat će zapisano u riječkoj povijesti kao osoba koja je vrlo vjerojatno spasila regiju od nepotrebnog razaranja.

Autor: Jadranko Paškvan Stjepanović

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top