MarketingMNK Gorovo
Đir

Gastro đir po Voloskom

DSC_1202
Foto: Smiljan Prpić

Volosko je svugdje opisano kao malo ribarsko naselje, ali ono što karakterizira ovo šarmantno primorsko mjesto je i umjetnost te gastronomija. Osim ateljea, manifestacije Mandrać, i mnogih drugih poznatih umjetnika kao što je Claudio Frank, ovdje je dom pronašla i mlada talentirana ekipa tattoo majstora.

No kojim redom krenuti kada pričamo o gastronomiji? Možda upravo najslađom vološćanskom pričom pod naslovom KaoKakao. Vlasnica, Anja Žulić prava je inspiracija kada se priča o ženskom poduzetništvu. Rođena je u Švedskoj gdje je živjela do svoje devete godine, a nakon toga se s obitelji preselila u Volosko zbog majčine čežnje za ozračjem u kojem vlada nešto drugačiji, mediteranski duh. U svojim četrdesetima ova se ekonomistica odlučila na prekvalifikaciju za slastičarku te je nakon toga, uz potporu obitelji krenula u svoju inspirativnu poduzetničku priču. Nakon što je svoju strast prema slasticama pretvorila u profesiju, napravila je poslovni plan te je od HBOR-a dobila kredit za žene poduzetnice. Idući korak bio je pronalazak adekvatnog prostora. Već nakon 15 dana rada na vološćanskoj adresi svi su shvatili da će Kao Kakao ispisati najslađu priču regionalne slastičarske povijesti.
U ovoj simpatičnoj slastičarni može se pronaći, kao jedan od best sellera, kolač koji nosi ime Kao kakao, no ne bi zanemarili ni millefoglie, cheesecake, lemontart, kolač od karamele s cvijetom soli, prhka štrudla od jabuka ali i iznimno cijenjeni sladoled.

Upravo je ovaj zadnji poveznica s još jednom gastronomskom pričom ovoga mjesta, a to je Valle Losca, šarmantna konoba za koju portal Kult plave kamenice kaže kako bi se mnoge konobe mogle ugledati upravo na nju. Utemeljena je 1969. godine u Štangerovoj ulici. Jedan od razloga zbog kojih je na prvom mjestu Tripadvisora je i stalna, visoka kvaliteta koju se trude održavati. Osim što posjetitelji hvale vlasnike i ističu njihovu ljubaznost, iz ponude izdvajaju domaće tjestenine, meso boškarina, te hvale riblju ponudu. Kako je sladoled povezna točka ova dva uspješna lokala? U Valle Losci kao desert možete naručiti sladoled isti onaj kao u KaoKakau. Naime ovaj restoran sladoled proizvodi i za njih ali je ponuda prilagođena. Pistaciju koju nalazite u njihovim kolačima, naći ćete i u njihovom sladoledu. Zbog iznimne kvalitete sirovine upravo je ovaj okus mnogima favorit. Simpatičan i uspješan spoj dva prepoznatljiva vološćanska mjesta.

Zanimljivu ponudu sladoleda ima i lanac restorana specijaliziranih u gourmet burgerima. Naravno radi se o Submarineu koji u vološćanskoj lučici nudi burgere, krumpiriće, rebarca i salate od prirodnih i domaćih namirnica ima i domaći sladoled od vanilije koji dolazi u kombinacijama s Oreo keksima, Toblerone čokoladom ili omiljenom Nutellom.
No Submarine je ipak najpoznatiji po svojim burgerima i krumpirićima. Original burger, Smokehouse, Italian ili neobični French burger koji se sastoji od njihovog poznatog peciva, kvalitetnog mesa, briea i domaćeg umaka s tartufima samo su neki od njihovih znakova prepoznatljivosti. O umacima s kojima dolaze njihovi krumpirići stižu iznimno pohvalni komentari. Velika pohvala ide i na iznimno dog friendly politiku koja je na lokaciji, blizu naše poznate šetnice itekako pametna odluka. Na žalost za kušanje njihove ponude na vološćanskoj lokaciji morat ćete pričekati koji mjesec jer zimi zatvaraju vrata i otvaraju ih ponovo na proljeće.

No, pored njih je i već poznata i hvaljena pizzerija Moho koja radi cijele godine. Iz ove pizzerije izlaze i poznate Vološćanske rolice. Miks kozica, umaka i varijacije pizze ovo jelo čini jedno od naj poznatijih ovoga lokala. Pizze iz krušne peći jedan su od razloga iznimno visoke ocijene na Tripadviseoru. Osim što je terasa na prekrasnoj lokaciji pa tako pizzu, paštu ili neku drugu deliciju možete jesti u romantičnoj vološćanskoj lučici i unutarnji ambijent iznimno je ugodan. Simpatična priča stoji i iza stolica sa terase. Ako ste se pitali od kuda su vam poznate, vjerojatno ste na njima, pred koju godinu sjedili za vrijeme neke predstave ili kino projekcije na opatijskoj Ljetnoj pozornici. U njihovo je renoviranje uloženo čak 4000 vida i puno truda.

Vološćanski Mandrać dom je i na daleko poznatom Plavom podrumu. Što reći o njima, a da se još ne zna? I ove su godine stručnjaci s portala Kult plave kamenice ovaj restoran spominjali više puta. Nominiran je za restoran godine 2017., ali i za naj pet friendly restoran. Njihova su jaja na oko s bijelim tartufom proglašena i jednim od 10 najslasnijih jela koje je ekipa tog portala kušala. Plavi podrum jedini je hrvatski restoran koji je u uglednom izboru za The S.Pellegrino Best Restaurant in the World dva puta ušao među 100 najboljih restorana na svijetu. Daniela Kramarić vlasnica Plavog podruma od 1997.godine, još je jedna uspješna žena vološćanske gastronomske priče. Članica je Hrvatskog sommelier kluba od osnutka, a osim toga je i dvostruka prvakinja države te prvakinja Srednje i Istočne Europe. Više je puta predstavljala Hrvatsku na Svjetskim prvenstvima sommeliera. Danas, osim što je zaštitno lice Plavog podruma njene tekstove o somelijerstvu i gastronomiji možemo čitati i na naj poznatijim portalima, blogovima i listovima.

MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Još je jedno poznato ime hrvatske gastronomije proslavilo jednu vološćansku konobu. Tramerka je postala poznata prije mnogo godina kad je ondje kuhao Andrej Barbieri. Tada je izazivao čuđenje neobičnim kombinacijama namirnica, a sada je ova konoba ipak nešto konvencionalnija. Ono u čemu je ova konoba najpoznatija je riblja ponuda. Domaći i sviježi sastojci tvore jednostavna ali originalna jela. Možda vani i nemaju puno stolova, zapravo imaju ih samo tri, ali unutrašnjost ovog šarmantnog lokala vas neće razočarati. I oni na Tripadvisoru imaju iznimno visoku ocjenu. Oko 430 posjetitelja ocijenilo ih je sa 4.7 od 5 što je i više nego dobro. Skoro i odlično.

Klasik u Voloskom je i restoran Mili. Već je tri generacije u obiteljskom vlasništvu. Njihova je terasa najbliža moru, a i unutrašnjost je uređena u tipičnom, primorskom stilu. U ponudi imaju ribu, tjesteninu i meso. Posjetitelji često hvale odnos kvalitete i cijene. Na Tripadvisoru posjetitelji često izražavaju oduševljenje pogledom na more, ali i iznimno ljubaznim osobljem. Obiteljske poduzetničke price znaju biti stvarno posebne i davati veću pažnju na sitnice. Tako u ovom romantičnom restoranu u hladnijim danima i večerima imat ćete na raspolaganju i dekicu kojom se pokriti kako bi užitak bio još i veći.

Jedna od institucija na Voloskom bila je i oštarija Ivka. Iako se vlasnik nedavno promijenio recenzije su odlične. Njihova je terasa malo povišena i nalazi se ispod verande po kojoj i sam lokal nosi ime Veranda. Iako je tek otvorena, ova se oštarija već nameće na vološćanskoj gastro sceni kao jedno novo, kvalitetno mjesto čiju riblju ponudu gosti jako hvale. Zbog ove bogate i šarolike gastronomske ponude Volosko definitivno može nositi naziv gastro perle Opatijske rivijere.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top