Marketing
Opatija

Eurochild konferencija u Opatiji

Eurochild Smiljan Prpić
foto: Smiljan Prpić

Opatija će od 29. do 31. listopada biti europsko središte dječjih prava i dječje participacije

Opatija će od 29. do 31. listopada biti domaćin međunarodnoj konferenciji „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ u organizaciji mrežne organizacije Eurochild. Domaćini konferencije su Društvo „Naša djeca“ Opatija i Grad Opatija – Grad prijatelj djece.

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te će okupiti vodeće europske stručnjake iz područja dječjih prava i dječje participacije. Potvrđen je dolazak 320 sudionika iz 39 zemalja, među kojima i 100 djece iz 31 države.

Tema konferencije, doznajemo sa stranica Grada Opatije je aktivno sudjelovanje djece u donošenju javnih politika na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Moto konferencije su osmislila djeca, a glasi: „Računamo na vas, a vi na nas?“

Na svečanom otvaranju 29. listopada u 15 sati u Centru Gervais sudionicima i gostima obratit će se predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, nizozemska princeza Laurentien, zamjenica predsjednice Eurochilda Hanna Heinonen, predstojnica ureda UNICEF-a Hrvatska Valentina Otmačić, dječja gradonačelnica Grada Opatije Petra Deranja, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, župan PGŽ-a Zlatko Komadina, tajnica Društva „Naša djeca“ Opatija Sanja Škorić te mladi zagovaratelji dječjih prava nominiranih za međunarodnu nagradu Children’s Peace Prize Fahima i Tymon.

Podršku u organizaciji konferencije pružio je Programsko savjetodavni odbor kojeg čine dječja pravobraniteljica RH Helenca Pirnat Dragičević, predstavnica UNICEF-a RH Marijana Šalinović, predsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, savjetnica dječje pravobraniteljice RH Danijela Žagar, dekanica Učiteljskog fakulteta u Rijeci prof.dr.sc. Lidija Vujičić, dr.sc. Ivana Jeđud Borić s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, doc.dr.sc. Ivana Milas Klarić s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Sanja Škorić iz opatijskog Društva „Naša djeca“.

Na konferenciji će se predstaviti rezultati istraživanja provedenih u suradnji s UNICEF-om, kao i bogata iskustva 130 članica Eurochilda koje djeluju u 33 zemlje Europe. Konferencija će biti poduprta zbirkom istraživačkih dokaza o tome zašto je sudjelovanje djece važno i kako djeluje u praksi. Organizirat će se radionice na kojima će praktičari, kreatori politike, istraživači i djeca moći sama razmijeniti svoja iskustva, kao i studijski posjeti u gradu domaćinu i okolici. Eurochild je osnovao i Savjetodavnu grupu mladih koja uključuje 10 mladih savjetnika iz 9 europskih zemalja koji su se u srpnju susreli u Opatiji kako bi razradili konačne detalje konferencije.

MarketingMNK Gorovo

Posebnost ove konferencije ogleda se i u tome što će se istovremeno u Opatiji odvijati i 14. susreti Dječjih vijeća Hrvatske u organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade pod pokroviteljstvom Primorsko–goranske županije, a pod motom „Participirajmo – uključivanje dječjih vijeća u procese donošenja odluka na EU razinama“. Očekuje se dolazak više od 20 Dječjih vijeća iz cijele Hrvatske

U sklopu studijskih posjeta za vrijeme konferencije sudionici iz Europe posjetit će Društvo Naša djeca Opatija, 14. Susrete Dječjih vijeća, Grad Opatija prijatelj djece – Dječje gradsko vijeće i Savjet mladih Grada Opatije, Općinu Lovran prijatelj djece, Učiteljski fakultet u Rijeci, Dječji dom Ivana Brlić Mažuranić Lovran, Područnu školu Veprinac OŠ R. K. Jeretov Opatija, Područna škola M. Draga OŠ V. C. Emina Lovran, udrugu Tera i Udrugu za mišićnu distrofiju PGŽ.

Vijećnici Dječjeg gradskog vijeće Grada Opatije ukrasit će glavnu opatijsku prometnicu igračkama i obilježjima zemalja sudionica kako bi predstavljala „Europu u malom“ te organizirati potragu za blagom kroz koju će sudionici upoznati kulturnu baštinu i znamenitosti grada. U suradnji s UNICEF-om u Centru Gervais će se prikazivati filmovi o dječjim pravima, a za sve mlade sudionike u Clubu Gervais održat će se disco party uz DJ-a.

EUROCHILD je europska mreža organizacija usmjerena na poboljšanje kvalitete života djece i mladih sa sjedištem u Bruxellesu, svoje aktivnosti zasniva na UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, a Društvo „Naša djeca“ Opatija je od 2010. godine punopravni član organizacije.

Grad Opatija ponosno nosi titulu Grada prijatelja djece od 2005. godine, što znači da kontinuirano ulaže sredstva i radi na podizanju kvalitete života svojih najmlađih sugrađana. Dječja participacija u Opatiji ima dugu tradiciju, a rad Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća prepoznat je ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi i u svijetu, čemu svjedoči i dobivanje domaćinstva ove velike konferencije. Konferencije Eurochild održavaju se svake dvije godine, a prošla je održana u Bruxellesu pod pokroviteljstvom Njezinog veličanstva kraljice Mathilde od Belgije.foto: eurochild.org

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top