MarketingModerato
Politika

Eni Šebalj: “O našem kraju moraju odlučivati naši ljudi”

ENI ŠEBALJ 2

Područje Liburnije ili Opatijske rivijere poprište je velikih političkih bitaka posljednjih godina. No, rijetko koji političar iz našeg kraja uspio je doći do saborskih klupa. Tek nekadašnji gradonačelnik Opatije, Axel Luttenberger kratko je vrijeme sredinom devedesetih bio zastupnik u Hrvatskom saboru kao zamjena. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Zamjenica načelnika Općine Matulji, Eni Šebalj nalazi se na devetom mjestu liste Restart koalicije u osmoj izbornoj jedinici. Ako je vjerovati anketama na nacionalnim televizijama, Restart-ovci bi u osmoj izbornoj jedinici mogli dobiti i do 10 mandata te bi Šebalj mogla postati prvom saborskom zastupnicom iz Matulja. O svemu tome razgovarali smo uoči izbora.

Nalazite se na devetom mjestu Restart koalicije u osmoj izbornoj jedinici, a predizborne ankete predviđaju čak 10 mandata Vašoj opciji. Hoćete li uspjeti izboriti mandat u saboru ili će Vas preskočiti kandidati poput Jovanovića, Grbina i Obersnela koji su već u borbi za preferencijalne glasove? 

Cilj Restart koalicije u osmoj izbornoj jedinici  je dobiti što više mandata. Prema nekim predviđanjima deset, a možda i jedanaest. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti jer imamo dobar tim ljudi. Iza svih stoji ozbiljan rad. Osobno radim najbolje što mogu. Ne kalkuliram, govorim ono što zaista mislim i za što se već godinama zalažem. Za iste ciljeve namjeravam se zalagati i u slučaju da uđem u Hrvatski sabor, a to je veći društveni standard naših građana, smanjenje poreza, decentralizaciju da novac zarađen u našem kraju u najvećoj mjeri ovdje i ostane te da o našem kraju moraju odlučivati naši ljudi.  Birači će procijeniti i dati ispravno preferencijalne glasove. Nalazim se na devetom mjestu liste Restart koalicije, a četvrta sam po redu ako gledamo samo SDP-ove kandidate na listi. Biti na listi za Hrvatski sabor je čast, priznanje za moj dosadašnji rad, ali i odgovornost prema biračima. Drago mi je da je prepoznat moj jedanaestogodišnji rad i rezultati na mjestu zamjenice načelnika Općine Matulji.

Jedna ste od rijetkih kandidata za zastupnika u Hrvatski sabor s područja Opatijske rivijere. Što mislite zašto već godinama niti jedan političar iz našeg kraja nije uspio izboriti mandat u sabor?

Možda se nismo dovoljno angažirali. Prilika je na biračima da to promijene.

 

Iako je SDP tvrdio da će na listama Restart koalicije biti 50 % žena, na listi za osmu izbornu jedinicu Restart koalicija nije ispunila niti kvotu od 40 %. Jesu li žene diskriminirane ili je to dio predizbornih koalicijskih kalkulacija?

Na listi kandidata SDP-a gotovo je poštivana ženska kvota s postotkom od 37,5 %. Od ukupno osam kandidata SDP-a, tu smo Mirela Ahmetović, Sanja Radolović i ja među prvih deset kandidata na listi. Nepoštivanje kvota nikad nije dobro. Zato pozivam sve žene neovisno o političkom usmjerenju da se jače angažiraju u politici, da zauzmu mjesta koja im pripadaju i promijene politiku nabolje. Također pozivam sve žene da podrže žene na listama kako bi se održala ženska kvota u saborskim klupama.

Koalicija SDP-IDS u Istarskoj županiji nije moguć scenarij zbog tinjajućeg sukoba lokalnih stranačkih organizacija. U Matuljima je pak druga priča. Kako funkcionira ta Vaša matuljska priča?

Politike SDP-a  i IDS- a zastupaju slične vrijednosti. Način kako će te vrijednosti zaživjeti u nekoj sredini ovisi o ljudima. Trenutno u Matuljima na mjestu zamjenika načelnika je član IDS-a. što potvrđuje dobre odnose. Svaka suradnja zahtjeva određene kompromise i dogovore. Važno je da postoji normalna razina komunikacije koja ide u smjeru dobrobiti građana.

MarketingModerato

Foto Luigi Opatija, Eni Šebalj jun2020

Što mislite o reformi lokalne samouprave i uspostavljanju jedinstvene Općine Opatija kakva je bila do 1993.? Podsjetimo, tu bi spadali M. Draga, Lovran, Opatija i Matulji.

Niti jedna reforma ne može se temeljiti na povijesnom kontekstu već se mora sagledati u kontekstu sadašnje realnosti. Liburnija je izrazito snažno i značajno područje. Čini ju Općina Matulji koja se posljednjih desetak godina razvila u izrazito jako gospodarsko središte s najvećim brojem gospodarstvenika među Općinama u Republici Hrvatskoj, Tu je Grad Opatija koji je oduvijek  jedan od najvećih turističkih centara. Tu su i Općine Lovran i Mošćenička Draga koji imaju stabilne proračune, provode niz projekata i programa od interesa za građane, samoodrživi su i rastu u skladu s interesima građana. Za razliku od niza gradova ili općina u Hrvatskoj koji nisu samoodrživi, liburnijski gradovi i općine su stabilni subjekti sa snažno rastućim gospodarstvom i društvenim standardom. Povezivanje u smislu rasterećenja onih proračunskih stavki odnosno izdataka koje mogu biti zajednički ili pak povezivanje na zajedničkim projektima i povlačenju sredstava poput aglomeracije gradova sigurno su dobar smjer. Ono što je važno je da povezivanje u bilo kojem obliku mora biti na ravnopravnim osnovama u kojima nema važnih i važnijih niti u pravima pa čak niti u nazivu samih udruženih cjelina. Svaka lokalna jedinica mora zadržati pravo odlučivanja o vlastitim prihodima i ulaganjima u svoje područje. Pravo odlučivanja o svim pitanjima koje su od interesa građana. Ovo je izuzetno osjetljivo pitanje u kojem stanovnici niti jednog područja ne smiju biti zakinuti. S druge pak strane ne možemo stvarati srednjovjekovne utvrde gradova; dijeliti se i stvarati barijere u glavama ljudi. Malo smo područje i mala smo zemlja te razvoj moramo temeljiti na suradnji i interesima ljudi. Najvažnije je u cijeloj priči oko suradnje ego ostaviti po strani.

Kakva je situacija s poslovno-industrijskom zonom Miklavija? Možete li iz saborskih klupa “pogurati” projekt?

Poslovna zona Miklavija priprema se punom parom. Ravnaju se platoi, grade prilazne ceste u čiji se trup ugrađuje sva potrebna infrastruktura. Prve hale za očekivati je već početkom iduće godine. Vode se razgovori sa Lučkom upravom oko osiguravanja 100 000 m2 za potrebe pozadinskog prostora za terminal na Zagrebačkoj obali. Postoji veliki interes gospodarstvenika za ulazak u ovu radnu zonu. Naravno da ću iz Saborskih klupa nastojati podržati sve zakone i mjere za razvoj gospodarstva Hrvatske, a posebno na našem području.

 Bliže se lokalni izbori 2021. Je li Vaša kandidaturama predstojećim izborima zapravo uvertira za neku novu političku utrku? Hoćete li biti SDP-ova kandidatkinja za načelnicu? 

Kandidatura sama po sebi  na lokalnim izborima biračima znači jako malo. Ljudima je prilikom biranja puno važnije što sam radila proteklih jedanaest godina na funkciji javne osobe kao zamjenica načelnika, jesam li ispunila njihova očekivanja i mogu li mi vjerovati. Političku utrku ne trčite nekoliko mjeseci prije izbora. Ona počinje s prvim danom nakon izbora i traje naredne četiri godine. Općina Matulji trenutno ima odličnog aktualnog načelnika Marija Ćikovića koji tek mora donijeti odluke i planove o svom budućem radu i angažmanu, a njegove odluke  uvijek poštujem. Trenutno sam fokusirana na predstojeće parlamentarne izbore i nastojat ću ih odraditi što je moguće bolje.

55555
MarketingZlatko Komadina

Zadnje novosti

To Top