MarketingMariner keramika
Opatija

Dujmić o proračunu: Građani zaslužuju znati istinu

222229774_10221856036163582_6553610035898513784_n

Ovu smo press konferenciju sazvali kao osvrt na nedavno održanu “bombastičnu” konferenciju za medije gradonačelnika Kirigina, koji tvrdi da je zatekao ogroman minus na računu, da ga je od najavljenih projekata dočekalo tek par ilustracija I još puno negativnih I zlobnih komentara na rad prethodne izvršne vlasti, koje širi putem medija i društvenih mreža.

Građani zaslužuju znati istinu, a ja kao dugogodišnji gradonačelnik nikad nisam lagao, pa tako ni kod primopredaje dužnosti u primopredajnom zapisniku niti u mojim izjavama u kakvom stanju ostavljam grad.

Unatoč tome što je prošla godina bila pogođena epidemijom COVID 19 I spašavalo se gospodarstvo, redovno su isplaćeni svi poticaji I podmirena sva potraživanja te je godina završila pozitivno – sa viškom Prihoda.

Istina se ne može izokrenuti kako Kiriginu odgovara i nesporno je da je proračun grada Opatije za 2020. ostvario pozitivnu razliku odnosno višak prihoda I primitaka u odnosu na rashode I izdatke u iznosu od 23,4 mil kuna, a od toga je 9,7 mil kuna viška ostvarenih nenamjenski, pa se mogu odmah raspodijeliti po želji nove vlasti.

Ostatak do 23,4 mil kn su rezervirana sredstva za investicije koje nisu završene u prošloj godini, pa se prenose u 2021.godinu i mogu se samo nenamjenski koristiti.

Važno je spomenuti da je u trenutku primopredaje na računu grada ostavljeno 10,6 mil kn i isto tako bitno u ovom četverogodišnjem mandatu se grad nije kreditno zadužio niti jednu kunu.

DAKLE PRORAČUN ZA 2020. JE POZITIVAN

PITAMO SE ZBOG ČEGA GRADONAČELNIK KIRIGIN IZNOSI TAKVE NEISTINE NA RAČUN PRETHODNE IZVRŠNE VLASTI !?

OČITO JE PREVIŠE TOGA OBEĆAO I TRAŽI IZGOVOR ZA TO ŠTO NEĆE MOĆI ISPUNITI I ZATO ĆE NAS STALNO PROZIVATI, NO TREBA ZNATI DA GRAD NIJE BANKA, A PRIHODE I RASHODE TREBA STALNO PRATITI

MarketingMariner keramika

Iznos manjka kojeg fer gradonačelnik spominje nastao je u 2019. Godini , to nije nova vijest , vidi se u proračunu za 2019.  Taj je manjak nastao upravo zahvaljujući njemu I “predstavničkoj većini” koja je ugrozila stabilnost prethodno usvojenog proračuna svojom odlukom o ne prodaji gradske imovine. Tako je  nastao manjak od 18,4 mil kn. Također, odlukom koja je usvojena na GV isti se mora pokriti kroz 3 proračunske godine: u 2020 g. sa 5,4 mil kuna (1 mil kuna je preneseno u 2021.), u 2021.g. 6,0 mil kuna i u 2022.g. 6,0 mil. Postupak je zakonom propisan I uobičajen način pokrivanja proračunskog manjka.

Dr.sc. Emil Priskić: O projektima sufinanciranim kroz EU fondove

Prema riječima fer gradonačelnika “nije nađeno ništa od projekata za realizaciju”, a  uveliko se hvali s projektima koji se trenutno izvode HUBBAZIA i Opatijski kutak za inkluziju. Prava istina oko stanja s projektima Grada Opatije koji se sufinanciraju kroz EU fondove je sljedeća: ugovoreno je i u fazi provedbe 6 projekata, uz dva spomenuta tu su još i UREĐENJE ITERPRETACIJSKOG POVIJESNOG ŠKVERA U IKI, INTERPRETACIJA 300 LET ŠKVERA VA IKE, Revitalizacija Amerikanskih vrtova i Rasadnika u Perivoju Angiolina te revitalizacija Ville Angioline ukupne vrijednosti veće od 32 mil kn. U mandatu 2017-21. na EU fondove je prijavljeno 23 projekta, završeno je i ugovoreno 19 projekata vrijednih 52 mil kn, 4 projekta su prijavljena i fazi evaluacije vrijedna 4,6 mil kn, a u fazi pripremljenosti su još 3 projekta vrijednosti 88 mil kn.

Fer gradonačelnik priča da “nijedan projekt nema plan upravljanja”, a ne zna da je to nužni preduvjet kod same prijave na EU fondove, znači ukoliko nema plana upravljanja i korištenja nema ni sredstava iz EU fondova.

Stoga ovaj igrokaz oko Izvješća o izvršenju proračuna 2020 i stanja projekata nije ništa drugo nego alibi za skoru budućnost i potencijalni neuspjeh kada će trebati dokazati znanje u upravljanju gradom i projektima.

Vera Aničić: O projektu SRC Poljane

Za projekt SRC Poljane fer gradonačelnik rekao je “nije nađeno ništa već par ilustracija i kompjuterskih simulacija”, ističem da je napravljena dokumentacija u razini projektnog rješenja i odrađena komunikacija s MO Poljane koji su trebali dati završno mišljenje oko projekta. Rok prijave ovog projekta na EU fond je 30. rujna 2021.

Prenosimo u cijelosti priopćenje koje je na adresu naše redakcije došlo putem maila. 

 

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top