Marketing
Politika

Dujmić: Kome smeta prodaja okućnica vila na Voloskom?

Okućnica
Foto: www.opatija.hr

Gradonačelnik Ivo Dujmić održao je konferenciju za novinare na kojoj je pojasnio situaciju vezanu uz prodaju okućnica vila koje su danas višestambeni objekti.

Kao što je poznato, s dnevnog reda 32. sjednice Gradskog vijeća održane 29. travnja 2020. elektroničkim putem skinuta je točka o raspisivanju natječaja za prodaju okućnice Ville Marko u Voloskom. Riječ je o gradskom vlasništvu od 1180 m2, na adresi Andrije Štangera 63. Pješački pristup okućnici moguć je samo s južne strane sa šetališta Lungo mare, međutim, pristup je ograničen samo za stanare, obzirom na željezna vrata koja se zaključavaju. Tržišna je vrijednost nekretnine prema stručnoj procijeni 3.280.000,00 kn.

– Odgovorno tvrdim da se prodajom tih okućnica štiti interes Grada Opatije. U posljednjih 10 godina Grad je uprihodio 22 milijuna kuna od prodaje takvih okućnica i to je naša osmišljena strategija stavljanja prostora u funkciju. Grad Opatija je s Državnom geodetskom upravom potrošio 7,5 milijuna kuna za sređivanje vlasničkih knjiga i upis vlasništva. Tako je vraćeno približno 4 515 m2 okućnica u vlasništvo Grada Opatije. Ako uzmemo u obzir da je vrijednost nekretnina na području Opatije od 200 do 500 eur/m2, dolazimo do podatka da je u vlasništvo Grada vraćena vrijednost imovine od cca 903.000,00 – 2.257.500,00 eura, kazao je Dujmić.

Suvlasnici stanova u zgradama koristili su čitave okućnice, znajući da ih nisu kupili i da za korištenje nemaju pravne osnove. Ako neki mali poduzetnik koristi 2 kvadratna metra javne površine za prodaju neke robe on to naravno mora platiti, a ove silne kvadrate okućnica na iznimno kvalitetnoj poziciji, gradsku imovinu, dozvoljavamo da netko koristi besplatno. To nije logično. Kuća i okućnica čine jedinstvenu cjelinu i bilo bi logično da vlasnici nekretnina otkupe i okućnice u koje ionako nitko ne ulazi. Činjenica je i da su mnogi stanari svojedobno kupili nekretnine, stanove u vilama po izuzetno povoljnim cijenama prema Zakonu o prodaji stanova sa stanarskim pravom, a okućnice su ostale u vlasništvu grada te godinama nisu uređivane i bile su neprimjereno zapuštene. Održavanje okućnica Grad, a time i građane Opatije- porezne obveznike, nepotrebno dodatno opterećuje, a Grad Opatija već održava 145 000 m2  zelenih i parkovnih površina, rekao je gradonačelnik.

Marketing

Jasno želim reći, ako ima bilo kakvih nedoumica, da na prostoru okućnica, naravno nije dozvoljena nikakva neprimjerena gradnja, ako netko od nje strahuje. Dakle, nije nikako riječ o rasprodaji gradskog vlasništva, ili kako to neki vijećnici vole reći „obiteljskog srebra“, već o stavljanju prostora u funkciju i uređenju prostora primjereno Opatiji. Kao što možemo vidjeti na primjeru obližnjih vila danas kada su vlasnici stanova kupili okućnice svoje vlasništvo brižno njeguju. Neodržavani prostori su i opasnost za prolaznike šetnicom, a tko bi u slučaju nesreće bio kriv? – naravno grad, dok sada vlasnici paze na svoje jer vlasništvo obvezuje, kazao je Dujmić i dodao da sredstva od prodaje imovine prema Zakonu o proračunu mogu ići isključivo u investicije, odnosno stvaranje nove vrijednosti, a ne mogu ići u potrošnju.

Očekujem da će gradski vijećnici na idućoj sjednici Gradskog vijeća, za koju je predsjednik Gradskog vijeća rekao da će ovu točku staviti na dnevni red, pokazati razum, osobito u novonastaloj nezahvalnoj gospodarskoj situaciji i donijeti odluku o raspisivanju natječaja, u skladu s onim što su već usvojili kada su digli ruku za ovogodišnji proračun, zaključio je gradonačelnik Dujmić.

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top