MarketingMariner keramika
Vijesti

Dnevna bolnica za djecu i adolescente ponovo počinje s radom

Klinika za psihijatriju (2)

Na Klinici za psihijatriju ponovo počinje s radom dnevna bolnica za djecu i adolescente nakon reorganizacije rada s COVID bolesnicima.

Jednoglasnom odlukom Kriznog stožera KBC-a Rijeka 22. rujna 2021., u interesu bolesnika je privremeno reorganiziran rad s COVID-psihijatrijskim bolesnicima. Prostor COVID odjela na Klinici za psihijatriju tako se vraća u izvornu funkciju te se od ponedjeljka, 27. rujna ponovno otvara dnevna bolnica za djecu i adolescente koja je određeno vrijeme bila izvan funkcije, a djeca i adolescenti su zbrinjavani kroz druge oblike hospitalne i ambulantne skrbi.

Prema riječima ravnatelja prof. dr. Alena Ružića s obzirom na to da su se tijekom prethodnih mjeseci interdisciplinarnom suradnjom i velikim trudom COVID-timova i psihijatara COVID pozitivni psihijatrijski bolesnici uspješno zbrinjavali i intenzivno nadzirali izvan prostora Klinike za psihijatriju, kao i da KBC Rijeka ima posljednjih tjedana stabilan broj ukupnih bolesnika hospitaliziranih zbog COVID-a s upadljivo visokim udjelom teških kliničkih slika koje zahtijevaju intenzivnu respiratornu terapiju u jedinici intenzivnog respiratornog liječenja, prihvaćen je prijedlog predstojnice Klinike za psihijatriju prof. dr. Ike Rončević Gržeta o zatvaranju COVID odjela na Klinici za psihijatriju.

„U skladu s optimalnom organizacijom unutar ustanove i osiguravanjem pružanja što dostupnije zdravstvene zaštite svim bolesnicima, a ne samo onima s COVID-infekcijom navedenu odluku prati detaljno razrađen plan postupanja s potencijalno COVID-pozitivnim psihijatrijskim bolesnicima za koje su osigurani drugi izolacijski prostori i trajna optimalna specijalistička skrb“ – poručuje ravnatelj Ružić.

Umjesto COVID odjela na Klinici za psihijatriju ponovo će početi s radom dnevna bolnica za djecu i adolescente. Povratak adolescenata u radno okruženje, uključivanje u obrazovne i srodne programe povećava potrebu za specifičnom skrbi za ovu populaciju.

„Zatvaranjem COVID jedinice vraćamo u funkciju dnevnu bolnicu i tri ambulante pri Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju. Pri tome je najvažniji prostor dnevne bolnice za djecu i adolescente, jer niti rezervni prostor na Poliklinici nije bilo moguće iskoristiti za tu namjenu, s obzirom na to da je bio neophodan Klinici za neurologiju“, ističe prof. Rončević Gržeta.

Djeca i adolescenti trebaju biti odvojeni od odraslih bolesnika, a s početkom školske godine potrebe za uslugama u dnevnim bolnicama dječje i adolescentne psihijatrije su u porastu te je jako važno da im KBC Rijeka te usluge može pružiti.

MarketingMariner keramika

Prof. Rončević dodaje i da se ovom promjenom otvara mogućnost za povećanjem krevetnih kapaciteta na Zavodu za psihološku medicinu te na Zavodu za kliničku psihijatriju, kao i povećanje kapaciteta dnevne bolnice pri Zavodu za psihološku medicinu. Sve navedeno poboljšat će skrb za naše bolesnike, kao i poslovanje Klinike za psihijatriju.

KBC Rijeka i ovom odlukom pokazuje da provodi dinamično prilagođavanje organizacije potrebama korisnika.

Navedena prostorna reorganizacija osigurava pokretanje punog kapaciteta zaštite mentalnog zdravlja, posebno u segmentu populacije djece i adolescenata. Ponovna aktivacija punog kapaciteta dnevne bolnice za adolescente predstavlja prilagodbu na povećane potrebe za zdravstvenim uslugama u ovom važnom segmentu.

 

55555
MarketingMariner

Zadnje novosti

To Top