MarketingMariner keramika
Politika

Dječji vrtić Opatija postaje taoc SDP-ove politike

download (2)

Nezavisne gradske vijećnice u opatijskom gradskom vijeću Vera Aničić i Zorica Sergo obratile su se javnosti povodom poništenja izbora ravnateljice Dječjeg vrtića Opatija

Neugodno smo iznenađeni relativiziranjem problema oko Dječjeg vrtića Opatija od strane Grada Opatije i Upravnog vijeća vrtića. Još jednom ističemo kako se radi o grubom kršenju zakona te bezobraznom ignoriranju nas koji ukazujemo na probleme. Jedini razlog za takvo ponašanje je pokušaj da se zaštite SDP-ova ravnateljica Biljana Šuša i SDP-ova predsjednica upravnog vijeća Alessandra Selak“, istaknula je Zorica Sergo.

Prilikom glasovanja o prijedlogu Upravnog vijeća vrtića na sjednici Gradskog vijeća od 13. prosinca 2021. nezavisna vijećnica Vera Aničić upozorila je gradonačelnika da je prekršen Zakon o ustanovama. Konkretno, prekršen je čl. 41. stavak 3. u kojem stoji da natječajni postupak mora završiti u roku od 45 dana. Upravno vijeće ostale kandidate nije u roku obavijestilo o rezultatima natječaja, pa je Vera Aničić podnijela prijavu prosvjetnoj inspekciji. Prosvjetna inspekcija donijela je Rješenje kojim se poništava odluka o imenovanju ravnateljice.

„Budući da gradonačelnik i SDP-ovci još uvijek pravno analiziraju situaciju, mi ćemo im ukazati na rješenje problema. Dakle, Upravno vijeće mora postupiti sukladno čl. 44. Zakona o ustanovama i razriješiti ravnatelja zbog rješenja prosvjetne inspekcije. Isto tako, po Zakonu  o predškolskom odgoju i obrazovanju u slučaju spriječenosti ravnatelja zamjenjuje osoba koju imenuje odgojiteljsko vijeće. Dječji vrtić definitivno neće ostati bez čelne osobe. Kada sam upozoravala Kirigina, Slani i stručne službe da će im se ovo dogoditi bila sam ignorirana. Gradonačelnik je mogao sukladno svojim ovlastima u roku od 8 dana obustaviti nezakonitu odluku vijeća. Imao je 8 dana za provjeriti moje tvrdnje, ali to nije učinio već je svjesno podržao nezakonitu odluku. Zašto? Pa svima je jasno. Da se izabere njegova stranačka kolegica Biljana Šuša. Upozoravala sam javnost i medije da je njezin izbor za ravnateljicu bio pomno planiran. Bez ikakvog razloga daje ostavku na mjesto članice Gradskog vijeća nakon što je poništen natječaj za ravnatelja Dječjeg vrtića Opatija na kojemu je izabrana bivša ravnateljica. Ne ulazim u reference Biljane Šuše kao odgojiteljice, ali osim SDP-ove stranačke iskaznice ne vidim niti jedan razlog zbog kojega je ona mogla biti izabrana za čelnicu važne ustanove kao što je dječji vrtić.“, pojasnila je Vera Aničić.

Aktualnoj ravnateljici Biljani Šuši, gradonačelniku Fernandu Kiriginu i SDP-u nije u interesu ponoviti natječaj zbog promjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Zakon ovoga puta navodi visoku stručnu spremu kao uvjet kojega potencijalni kandidat valja ispuniti. Prema dostupnim informacijama, Biljana Šuša nema visoku stručnu spremu. Nezavisni ističu sumnje u njezine kompetencije rukovođenja.

MarketingMariner keramika

„Ne treba ovdje zanemariti i nedavni problemi u provedbi EU projekta u vrtiću. Krivim tumačenjem i provođenjem projekta vrtić će ostati bez EU novaca. Odgovornost za to isključivo je u rukama ravnateljice Šuše koja je još jednom pokazala da nije sposobna za ravnanje ustanovom. Njezini i Kiriginovi pokušaji prebacivanja odgovornosti već su nam svima dosadili. Trebaju svi skupa preuzeti odgovornost i reći da ovako dalje ne može.“, nastavila je Aničić.

Nezavisne vijećnice Sergo i Aničić pozivaju gradonačelnika da smijeni čitavo Upravno vijeće vrtića jer je ovo treći put u godinu dana da se poništavaju natječaji u toj ustanovi.

„Ovo s vrtićem je već žalosno. Članovi upravnog vijeća bave se isključivo sami sobom umjesto ustanovom kojom bi trebali upravljati. Jedan član Upravnog vijeća sam je dao ostavku jer ne želi sudjelovati u svemu tome, a jednu članicu je novoizabrana ravnateljica zaposlila u vrtiću. Ako to nije primjer klijentelizma i uhljebljivanja ne znam što jest. Predsjednica Upravnog vijeća, SDP-ovka Alessandra Selak pokazala je da jednostavno nije sposobna za poslove koje joj se povjeravaju. K tome, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa ona uopće ne bi smjela biti članicom Upravnog vijeća jer obavlja poslove ravnateljice lučke uprave, a uredno vodi vijeće i prima naknadu za to. To ćemo svakako prijaviti Povjerenstvu. Na sjednici vijeća tražit ćemo gradonačelnika da smijeni čitavo Upravno vijeće i da se ponovi natječaj sukladno zakonskim propisima. Ono najvažnije što moramo istaknuti jest kako želimo da se za mjesto ravnatelja Dječjeg vrtića Opatija prijavi što više kvalitetnih kandidata i da se izabere uistinu najbolja osoba za taj posao. “, zaključila je Sergo.

55555
MarketingMALONOGOMETNA IGRAONICA

Zadnje novosti

To Top