MarketingKarneval Opatija
Opatija

Dječji tjedan u Dječjem vrtiću Opatija

Foto Luigi Opatija, Grad Opatija, Otvorenje vrtića Veprinac may

Izložba Saše Jantoleka i promocija zbirki priča pomagalica

Danas je u Dječjem vrtiću Opatija otvorena izložba slika opatijskog umjetnika Saše Jantoleka i djece našeg vrtića. Slike našeg roditelja, suradnika i prijatelja Saše Jantoleka zapravo su ilustracije dviju zbirki priča koje su nastale iz mašte i pera odgojitelja i stručnih suradnika našeg vrtića.

Prva zbirka priča pod nazivom „Mala knjiga priča pomagalica“ objavljena je 2018. godine, a druga zbirka pod nazivom „Još jedna…Mala knjiga priča pomagalica“ u proljeće 2021. Zbirke sadrže priče od kojih su neke nastale tijekom edukacije “Priče koje razdanjuju noć: Ljekovita moć priče koju je u proljeće 2016. godine održala australska spisateljica terapeutskih priča Susan Perrow, zatim priče koje su nastale tijekom edukacije “Priča koja pomaže po Lessac metodi” koju su 2017. i 2018. godine u Dječjem vrtiću Opatija za odgojitelje i stručne suradnike održale doc. dr. sc. Sanja Skočić Mihić, mr. sc. Ana Barišić te Nadia Novak Ramić, mag. rehab. educ, dok su neke od priča napisali odgojitelji i stručni suradnici godinama nakon ovih edukacija, prepoznavši njihovu dobrobit u svakodnevnom radu s djecom.

Priče pomagalice pomažu djeci da se lakše nose s izazovima koje susreću u svom odrastanju. S obzirom da mala djeca teško mogu verbalno izraziti ono što im se događa i kako se osjećaju, odrasli imaju značajnu ulogu – biti taj glas koji će pričati umjesto djece, a to se najlakše čini putem metafora, likova iz mašte i čarolijom priče.

Ove zbirke priča također su i naš zajednički doprinos promicanju ideje o važnosti čitanja od najranije dobi s ciljem poticanja djetetova cjelokupnog socioemocionalnog razvoja. Ujedno su i kreativni alat koji se s lakoćom može koristiti u svakodnevnom radu s djecom.

Priče pomagalice su pisane za svu djecu (i odrasle) – za sve vesele, živahne, mirne, nemirne, povučene, radoznale, nasmijane, ljutite, zabrinute, svadljive, tvrdoglave, osamljene, društvene, nesigurne, prestrašene, povrijeđene, ali i one koji povrjeđuju… Priče pomagalice namijenjene su svima – jer se svi ponekad osjećamo drugačijima od drugih. Ove su priče dar djeci, njihovim roditeljima i svim prijateljima.

Na izložbi se pored radova Saše Jantoleka nalaze i dječji radovi koji su nastali nakon čitanja priča te uživanja u njihovim ilustracijama.

MarketingVISIT OPATIJA

Uz otvorenje izložbe, danas su ravnateljica, odgojitelji i stručni suradnici djeci čitali i pričali priče koje se nalaze u navedenim zbirkama, a posjetio nas je i sam umjetnik Saša Jantolek koji je djeci predstavio svoj rad te s njima održao likovnu radionicu.

Ove aktivnosti, samo su neke koje su tijekom ovog tjedna u Dječjem vrtiću organizirane za djecu i s djecom u sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna.

Prethodnih dana djeca su upoznala priču o Klokiću, dobrom šumskom duhu koju je prema staroj priči napisala i ilustrirala mlada magistra vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna Božica Bajčić, Priča se generacijama pričala u okolici Dobrinja na otoku Krku, no danas je gotovo zaboravljena. Zahvaljujući Božici i njezinoj majci koja joj je priču ispričala, o Klokiću smo imali priliku čuti i mi u našem vrtiću. Nadalje, djeca su sudjelovala i u STEM radionicama koje su vodili pedagog Mateo Brajek, voditelj kazališnih radionica na engleskom jeziku za djecu i mlade Pygmalion iz Voloskog  i voditelj STEM radionica robotike i programiranja te vrtićka psihologinja Gorana Mišćenić, a kroz koje su se upoznala s osnovama programiranja uz pomoć edukacijskog seta i robotića mTiny-a,

Sutra djecu u vrtiću očekuje sportska radionica koju će voditi naša odgojiteljica Agata Begić.

55555
MarketingRCK

Zadnje novosti

To Top