MarketingMariner keramika
Matulji

Diana i Rajko Črnjarić imaju veliko srce

obitelj01-nep-211120

Više od 20 godina pokušavali su dobiti vlastito dijete, no bez uspjeha. Promijenili su svoj životni cilj i postali udomitelji dvogodišnjaka, a sreća je htjela da ga, unatoč dugotrajnom procesu i zahtjevnoj administraciji, i zakonski posvoje- priča je to koju donosi 24 sata.

Diana i Rajko Črnjarić godinama su pokušavali postati roditelji, a nakon desetljeća čekanja odlučili su udomiti dijete. Nije bilo važno koliko je staro, je li muško ili žensko, koje je vjere ili nacionalnosti, važno je samo bilo da u njihov dom stigne dijete. Postupak nije bio jednostavan, no želja da u stanu trčkaraju nečije nogice bila je jača od svih pravnih procedura koje su ih na tom dugotrajnom putu čekale.

Silno su željeli djetetu darovati topli dom

Diana i Rajko u trenutku odluke da postanu udomitelji bili su u zrelim godinama – ona je imala 52 a on pet više. Prema zakonu, to je na samom kraju dobne granice za udomljavanje, no činjenica da bi to mogla biti eventualna prepreka nije ih spriječila da barem pokušaju.

– Za udomljavanje smo se zainteresirali preko novina. Privukao nam je pažnju članak pod naslovom ‘Udomiti dijete može svatko tko ima veliko srce’ . Tekst je ujedno bio poziv na tribinu koja je trebala biti tih dana u Lovranu. Muž mi je predložio da odemo vidjeti o čemu je zapravo riječ. Čuli smo mnogo korisnih informacija, od pravnih aspekata do promišljanja socijalnih radnika o koristi koje pružaju udomiteljske obitelji. Ono što nas se najviše dojmilo bilo je svjedočenje udomitelja.

Priče običnih ljudi koji su nesebično otvorili vrata svog doma i prigrlili one kojima je bila potrebna ljubav, dom, mama i tata, riskirajući da to dijete može u svakom trenutku otići k biološkim roditeljima, jer to zakon omogućuje, toliko su nas se dojmile da smo odlučili postati dio tog svijeta – kaže Diana.

Prvo su ponudili pomoć udomiteljima iz Udruge udomitelja Primorsko-goranske županije DAMDOM, ne očekujući ništa. Odlazili su redovito na sastanke udruge, uključili se u sva događanja, dijelili darove djeci, vodili ih na izlete i dežurali s udomiteljima na štandovima. S vremenom su se prijavili Centru za socijalnu skrb Rijeka sa željom da i oni postanu udomitelji. Nakon edukacije dobili su licenciju i nedostajao je još onaj najvažniji korak – dijete.

Prvi susret s Tomislavom

Mjeseci su prošli od dobivanja licencije do poziva iz Centra za socijalnu skrb. Nazvala ih je socijalna radnica i rekla da dvogodišnje dijete treba obitelj.
I dan danas, kad se sjetim tog trenutka, počnem plakati od sreće. Nismo mogli vjerovati da se to događa. Napokon, nakon dugotrajne procedure i još duljeg iščekivanja i nestrpljenja, došli smo na korak do toga da postanemo roditelji, makar zamjenski. U Dječji dom Opatija otišli smo sa psihologinjom. Tomislava je dovela odgojiteljica, bio je mali i lijepi dječak koji je posramljeno stajao. Izljubili smo ga, a na njemu se vidjelo da mu je neugodno. Nije znao tko smo, polako smo se sprijateljili i počeli se igrati. Družili smo se oko dva sata, a na rastanku me stisnuo jednom ručicom oko vrata, a drugu šaku čvrsto je ugurao u moju. Taj trenutak neću zaboraviti dok sam živa – ispričala je Diana.

Gradili smo svoj odnos sat po sat

Diana i Rajko u Dom za nezbrinutu djecu došli su i sljedeći dan. Tomislav je bio opušteniji, a odgojiteljica im je kazala kako je prethodnu večer plakao zbog rastanka s njima.

Igrali smo se opet u dvorištu, nosili smo mu igračke, razgovarali, smijali se, grlili… Prilagodba je trajala, a mi smo svoj odnos gradili sat po sat, dan po dan. Spajale su nas nove situacije, u kojima smo postajali sve više bliskiji. Nakon završetka zakonske procedure prilagodbe i upoznavanja, koja je za nas trajala cijelu vječnost, a zapravo zakonski samo tri mjeseca, došao je dan kad smo ga napokon doveli kući. Uletio je kroz vrata i počeo trčati. Sve mu je bilo nepoznato – kućanski aparati, zajednički ručak u obitelji, kupanje u velikoj kadi, svemu se čudio, sve je htio probati, trajalo je to dugo. Njegov je svijet bio toliko skučen da mu je i običan luster predstavljao atrakciju – prisjeća se Diana prvih dana zajedničkog života.obitelj09-nep-211120

Strpljenje i ljubav su ključni

MarketingMariner keramika

Nakon dolaska u dom udomitelja Tomislav se nije odmah snašao. Navečer se protivio spavati sam u svom krevetu, pa su spavali svi troje zajedno. Jedna od karakteristika razvojnog ciklusa dvogodišnjeg djeteta jest protestiranje, o čemu je dostupna mnoga stručna literatura. Kod Tomislava se ta faza poklopila s dolaskom u novo okruženje, a pokazivao ju je odbijajući hranu.

Nije htio jesti. Poslije smo to protumačili kao odraz njegova otpora prema promjenama. Trajalo je to podosta, imali smo velikih problema, no nakon dva mjeseca, kad je krenuo u jaslice, polako je počeo jesti. Mnogo smo razgovarali, uvjeravali i stvari su krenule. Svakim smo se danom sve više upoznavali i uvažavali, a postupno se stvorila privrženost i ljubav prema nama. Trudili smo se nadoknaditi sve što smo do tada propustili – i on i mi. Nije bilo lako, bilo je teških trenutaka, ali smo ih prevladali, a uspjeh je ono što ih čini lijepom uspomenom – prisjetila se Diana.

Susreti s biološkom majkom

Tomislav je u Dom za nezbrinutu djecu stigao odmah nakon rođenja. Prvih godinu dana s njim je boravila i biološka majka, kako propisuje zakon. Nakon toga majka je morala napustiti dom, a zbog okolnosti u kojima se nije mogla skrbiti za dijete Tomislav je ostao u domu. Biološki otac nikad ga nije priznao, a s majkom se viđa i čuje i danas. Majka je dala i pristanak za posvajanje.

Dvije godine nakon udomljavanja Dianu i Rajka kontaktirao je Centar za socijalnu skrb i pitao bi li Tomislava posvojili. Centar je tijekom statusa udomljavanja procijenio kako je u interesu djeteta daljnji korak posvajanje s obzirom na to da se majka nije mogla brinuti za njega.

obitelj03-nep-211120

Bili smo izvan sebe od sreće. Proces posvajanja zahtijeva ponovno prolaženje edukacija koje propisuje zakon i zadovoljavanja raznih uvjeta. Nama je bilo utoliko lakše jer je Tomislav već bio udomljen. Dali smo mu naše prezime i izvadili novi krsni list, na kojem smo muž i ja upisani kao roditelji. Nemamo kao prije, u statusu udomitelja, obvezu kontakta s biološkim roditeljem, ali trudimo se da to nikako ne zanemarimo – ni kontakte s majkom, kao ni i sa starijom sestrom i bratom. Dok je bio udomljen, svaki smo ga tjedan vodili na susret s biološkom majkom, danas Tomislav ima mobitel, pa se mogu i čuti – kaže Diana te dodaje kako Tomislav zna da ima dvije mame.

 

Sve što je proživio u životu, mislim da ga je osnažilo i dalo mu jak osjećaj za empatiju. On je normalno, veselo dijete, puno ljubavi, spreman je svakome pomoći. Ide u treći razred, vrijedan je, odličan učenik, društven i omiljen među vršnjacima. Vozi bicikl, trenira plivanje i obožava zabave koje mu tata priredi. Naš je dom prepun obaveza, događanja, veselja, zabave, druženja i svega što je potrebno jednoj sretnoj obitelji, a što smo mislili da nikad nećemo imati. Želja nam se nakon toliko godina ostvarila, a usrećili smo i ovo predivno dijete koje sad imamo – ispričala je Diana i dodala kako lijepe priče postoje, samo treba imati pozitivan stav i nikad ne gubiti nadu.obitelj07-nep-211120

Izvor teksta i fotografija: Jutarnji list

https://www.24sata.hr/native-sadrzaj/snaga-zelja-i-trud-tomislav-danas-ima-nase-prezime-ali-i-dalje-vida-biolosku-majku-730475?fbclid=IwAR1p7tHieCCKKmDchkFsEmcSe_jYpnDcD6Pe9QsP-76XO_w5iAWltePinZA

55555
MarketingCreative Weddings - videosnimanje i fotografiranje vjenčanja

Zadnje novosti

To Top