MarketingMariner keramika
Nekategorizirano

Danas je Antonja!

maškare
foto: smiljan prpić

Svake godine nakon božićnih i novogodišnjih blagdana, prije korizme u kojoj se odričemo svojih sitnih užitaka traje tzv. peto godišnje doba.

Ono nije determinirano visokim ili niskim temperaturama, količinom padalina i jačinom vjetra već nekim posve drugim ne-meteorološkim pokazateljima. Grad se pretvara u oazu šarenila gdje neobični ljudi oblače još neobičnije kostime i stavljaju maske na lice pretvarajući se da su netko drugi.
Maškare, poklade ili (meso) pust započinju na različitim mjestima u različito vrijeme.

Na riječkom području počinju nakon blagdana Sveta tri kralja. Tako je na primjer u Žejanama vladavina maškara ove godine počela u ponoć između 6. i 7. siječnja dok se na zapadu Rijeke javljaju za blagdan Svetog Antona ili popularno na Antonju. Početak maškara se obilježava puhanjem u rog i vješanjem pusta, lutke koju pritom svi prisutni izvrijeđaju. Svršetak im je predviđen na Pepelnicu ili Veliku srijedu kada započinje korizma tako da se onaj isti jadni pust javno spali na lomači uz povike: “Ti vrah mater na tanac pejal” i slične.

Zanimljivo je da tradicija nalaže da se pust nazove imenom koje asocira na trenutne probleme pa se tako godinama redaju imena povezana sa političkim ili mjesnim problemima.

Danas, 17. siječnja započinje vladavina maškara na Opatijskom području. Tako se danas diže pust u gotovo svim mjestima u okolici, od Kastva, Rukavca, Bregi, do Opatije, Ičića, Lovrana, Mošćeničke Drage. U Kastvu imaju i Mićega pusta a u Dragi se pak spaljivanje pusta tradicionalno odradi na način da on odleti na mjesec.

U većim mjestima ključeve grada preuzimaju Pusni gradonačelnici. U Opatiji će uz prigodan program ključeve grada preuzeti Pusni gradonačelnik te ih vratiti tek na Pepelnicu do kada će trajati maškare.

Podizanje pusta ne ide bez muzike i maškara, bez fritula i vina pa ako volite sve ovo, dođite na dizanje pusta na pal. Evo gdje sve možete pridružiti dizanju pusta na pal uz muziku:

MarketingMNK Gorovo

Opatija,

Lovran,

Zvoneća,

Kastav,

Ičići.

55555

Zadnje novosti

To Top