Ćakule

Brendiranje Opatije kao destinacije za mlade 9

par valentina

Ova grana turizma razvija se u više smjerova. Kao primjer onoga što on može biti mogu se uzeti destinacije poput Mallorce u Španjolskoj, Ibize ili Zrća, Mykonosa, grčkog otoka.

5 destinacija koji mladi jako vole, s 3 različita tipa turizma.
Mallorca kao najveći otok u Španjolskoj, a dio arhipelaga Balearskih otoka u Sredozemnom moru, već 60-ih godina prošlog stoljeća postala sinonim za moderan turizam i omiljeno europsko turističko središte. Ljetni mjeseci na Mallorci pretvaraju se u hedonistički raj okupljajući uglavnom u glavnom gradu Palma de Mallorca mlađu populaciju željnu provoda, a na ostalim dijelovima otoka odsjedaju turisti željni prekrasnog pogleda na morsku pučinu u čemu Mallorca obiluje.
Glavni grad, Palma de Mallorca, istodobno je i glavni grad autonomne pokrajine Balearski otoci, Mallorca je najveći od 11 Balearskih otoka. Kroz prošlost nizani su utjecaji Feničana, Rimljana i Maura pa se tako danas te kulture odražavaju na velikom broju povijesnih znamenitosti zbog kojih taj otok ima legitimitet odmicati od sebe stečenu titulu isključivo “otoka zabave”.
Ugodna mediteranska klima odlikuje se toplim ljetima i umjerenim, a na nekim područjima i hladnim zimama. Čak 40 % prirodnih ljepota tog otoka je zaštićeno, a brojne vrste ptica kojima je upravo tu stanište čini ga pravim draguljem Sredozemlja. Glavni grad Palma de Mallorca jedinstvena je kombinacija atraktivnih kulturno-povijesnih znamenitosti, bogate gastronomske ponude i ludog noćnog života. Istodobno je sveučilišno središte, grad u kojem živi gotovo polovica otočnog stanovništva i idealna destinacija za noćni provod. Grad je smješten u zaljevu ispod tvrđave Bellver koja je izgrađena na ruševinama muslimanske građevine i u kojoj je danas arheološki muzej. Milijuni turista dolaze ovdje zbog cjelodnevne i noćne zabave koja se nudi kroz kupanje i vodene sportove, a noću svoje obličje dobiva u nizu restorana i barova u kojima alkohol teče u potocima. Upitate li mlađeg britanskog ili njemačkog turista koje mu je omiljeno ljetno odredište najvjerojatnije će vam reći da je to Palma de Mallorca. Odličan provod koji se ovdje nudi kompenzirat će ogromnu gužvu i galamu i danju i noću. Milijunaške jahte usidrene u marini te brojne vile i luksuzni hoteli potvrda su i doprinos raskoši koje ovo mjesto nudi. Zapadno od grada Palme nalazi se Palmanova, odmaralište s predivnom pješčanom plažom i opet, bogatim sadržajem za noćnu zabavu. U blizini se nalaze Aquapark, Aqualand i Marieland. Još jedno “živahno” odmaralište s pješčanom plažom smješteno je na obali istoimenog zaljeva, a udaljeno je od glavnog grada dvadesetak kilometara. Zaljubljenici u golf doći će na svoje u Camp de Maru, na jugozapadnom dijelu otoka, gdje je uređeno šestigrališta za golfnajviše klase. Jedno od najpoznatijih je igralište “Golf de Andrtx”. Ta je lokacija, za razliku od većine na otoku, puno mirnija i stoga privlači drugačiji profil gostiju iako je noćni život također bogat, ali na jedan profinjeniji i umjereniji način. Za turiste koji od odmora ipak očekuju više, preporuka je malo ribarsko mjesto Porto Christo. U njegovoj se blizini nalazi Zmajeva spilja, atrakcija dugačka 2,5 kilometara koja uključuje i vožnju brodom podzemnim jezerom.
Britanski mediji španjolsko odmaralište Magaluf koje se nalazi upravo na ovome otoku često nazivaju europskom Sodomom i Gomorom jer je upravo to mjesto koje mladi Britanci i Nijemci već godinama odabiru za ludo partijanje. 2018. godine vlasti su odlučili uvesti promijene zbog sve većeg broja pijanih turista koji stvaraju lošu sliku o tom području, a pokazalo se da je zanimanje za Magaluf palo za čak 49 posto. Jedna od odluka je zabraniti sve all-inclusive ponude koje uključuju besplatan alkohol, i to u pokušaju da “očiste imidž”. No upravo su te ponude ono što je mlade privlačilo u Magaluf. Lokalno vijeće zaključilo je da je rješenje za ponovno privlačenje turista udarac na “turizam pijanstva” u kojem prednjače Britanci. Zbog toga je to vijeće, koje obuhvaća 18 turističkih zona na otoku, zabranilo hotelske i druge ponude koju uključuju besplatan alkohol. Magaluf je počeo privlačiti i sitne kriminalce upravo zbog imidža mjesta na kojem se ljudi masovno opijaju.
No britanske turističke agencije tvrde da su upravo takve ponude ključne za privlačenje turista. All inclusive ponude naj zanimljivije su upravo mladim ljudima i zato su takve ponude od ove destinacije napravili tako poznato mjesto. Na sličan način kao na Magalufu mladi Britanci se zabavljaju i na Hvaru. Hoće li ova odluka Magalufa potaknuti mlade Britance da se još više okrenu partijanju na Hvaru, vrijeme će pokazati.
Inače, prošle je godine hvarski gradonačelnik uveo rekordne kazne za ponašanja koja se smatraju nekulturnima. Turistima su postavljene obavijesti. Gradsko vijeće Hvara donijelo je odluku o komunalnom redu s propisanim kaznama. Kazna za neprimjereno ponašanje u Barceloni je i do 1500 eura. Ovakav tip turizma privlači mlade koji se često šetaju i goli. Komunalni redari imaju ovlasti naplaćivati kazne i regulirati situaciju, te na taj način potaknuti mlade da se ponašaju primjereno.

55555

Zadnje novosti

To Top