Ćakule

Brendiranje Opatije kao destinacije za mlade 6

par valentina

Što vrijeme više prolazi, veće su i promijene u društvu i društvenim navikama.

Kako bi istraživanje bilo što realnije kao referencu se zato u ovom istraživanju uzimaju godine koje idu od sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Osamdesetih godina se u Opatiji izlazilo u disco clubove u kojima se većinom puštala strana glazba sa DJevima koji su tad bili lokalne zvijezde. Na tim se mjestima prije svega plesalo.
Danas su ulogu disco clubova preuzeli kafići u kojima se tijekom dana pije kava, a navečer pušta glasna glazba, dok sve manje ljudi pleše.
Promijenio se i termin izlazaka. Osamdesetih su mladi izlazili oko 21h, dok se u današnje vrijeme izlazi oko pola noći.

To je jedan od razloga zbog kojih je noćni život u Opatiji počeo biti sve veći problem za lokalno stanovništvo ali i za starije goste hotela u blizini lokacija na kojima su bili kafići na kojima se izlazilo.
Jedan od razloga zbog kojih je glazba u kafićima sve bučnija je taj što su mnoga istraživanja, poput onoga Nicolasa Guéguena, dokazala kako je glasna glazba jedan od načina na koji stimulirati gosta lokala na više konzumacija. Ista se konzumacija zbog toga što je komunikacija uz glasnu glazbu iznimno otežana događa u puno kraćem roku nego što bi se desila da su gosti lokala imali olakšan način međusobne komunikacije.

Njegovo se istraživanje baziralo na konzumaciji alkoholnih pića.

Kad se gledaju statistike konzumacije alkohola kod mladih može se vidjeti veliko povećanje u konzumaciji nego osamdesetih godina. Na to utječe i vrsta muzike, ne samo glasnoća iste.Glasna je glazba, i generalno buka koje je nastajala iz lokala razlog zbog kojeg je gradska uprava skratila radno vrijeme lokalima.

Broj mladih u gradu Opatiji sve je manji. To pokazuju i podaci iz zadnjeg popisa stanovništva.
Grad Opatija radi na tome da vrati mlade na svoje područje te je u posljednjih nekoliko godina mladima namijenio poticaje raznih vrsta.

Novim poticajem od 1. siječnja 2019. mlade oslobađamo komunalnog doprinose za gradnju ili renoviranje stambenih objekata, i to samcima do 100 m2, dok se za svakog dodatnog člana obitelji oslobođenje povećava za 20 m2. Osim stipendija koje dijeli srednjoškolcima i studentima, grad Opatija nudi i poticaje pri zapošljavanju osoba sa područja Opatije.

Za mlade za svaku novozaposlenu osobu (sa navršenih 30. godina) jednokratni poticaj u iznosu od 5.000,00 kuna i 12 mjesečnih poticaja u visini od 20% bruto plaće, a najviše do 1.500,00 kuna mjesečno. Osim toga potiče se i otvaranje novih registriranih djelatnosti i to: u šest godina provođenja programa dodijeljeno je ukupno 104 poticaja.

1. za otvaranje obrta i slobodnih zanimanja
a. jednokratni poticaj u iznosu od 5.000,00 kuna
b. 12 mjesečnih poticaja u iznosu od 1.000,00 kuna
2. Za otvaranje OPG-a (obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva)
a. jednokratni poticaj u iznosu od 3.000,00 kuna
b. 12 mjesečnih poticaja u iznosu od 500,00 kuna pod uvjetom da je podnositelj zahtjeva
upisan u registar obveznika poreza na dohodak

Dodatni je poticaj i pronatalitetna politika. Od 2017. povećala se jednokratna novčana pomoć za novorođenu djecu , sada ona iznosi:
• za 1. dijete 10.000,00 kn,
• za 2. dijete 15.000,00 kn,
• za 3. dijete 20.000,00 kn,
• za svako sljedeće dijete iznos se povećava za 5.000,00 kn

Roditeljima koji imaju četvero i više djece Grad Opatija osigurava i dodatne oblike novčanih pomoći:
* za svako dijete koje pohađa dječji vrtić : 1.500 kuna godišnje (ako je dijete u poludnevnom programu) ili 3.000 kuna godišnje (ako je dijete u cjelodnevnom programu),
* za svako dijete osnovnoškolskog uzrasta 1.500 kuna godišnje, a ako dijete pohađa produženi boravak 3.000 kuna godišnje,
* za svako dijete srednjoškolskog uzrasta 2.000 kuna godišnje,
* za svako dijete koje je redovan student na visokoškolskim ustanovama u RH, a nije korisnik stipendije po drugoj osnovi 5.000 kuna godišnje.

55555

Zadnje novosti

To Top