MarketingMNK Gorovo
Ćakule

Brendiranje Opatije kao destinacije za mlade 10

par valentina

U lipnju kada se održava Hideout festival dolazi čak 10 tisuća Britanaca

Dok domaćini na destinacijama poput Magalufa ili Hvara Britance uglavnom pamte kao goste koji dolaze samo zbog divljeg partyjanja i zbog alkohola, postavlja se pitanje kako bi na turizam na tim mjestima utjecalo da takvi turisti prestanu dolaziti.
Nešto slično se, osim na Hvaru počelo događati i na Zrću. Mjesto koje često uspoređuju s Ibizom.

Zrće je dugačka šljunčana plaža blizu Novalje na otoku Pagu. Plaža se proslavila pod imenom hrvatska Ibiza nakon što je na njoj izgrađeno 5 diskoteka. Prije desetak godina Novalja je bila skromni ribarsko-stočarski gradić koji je privlačio oko 500 tisuća gostiju po sezoni. Danas, deset godina poslije, Novalja bilježi stopostotni rast turističkih noćenja, tijekom sezone zadnjih godine je zabilježeno i 1,100.000 noćenja, grad samo od turističke boravišne pristojbe i koncesija godišnje uprihodi pet i pol milijuna kuna bruto.

Od zabačene, relativno neatraktivne plaže entuzijasti koje je podržao grad stvorili su turističku priču, poslovni raj koji privlači turiste iz 80 zemalja svijeta. U lipnju kada se održava Hideout festival dolazi čak 10 tisuća Britanaca. Kapaciteti u Novalji za to razdoblje su popunjeni! Danas jedna od najpopularnijih destinacija za mlade u svijetu, nekada je bila tek pusta plaža s jednim beach barom. Uz postojeći Kalypso, otvorili su se klubovi Papaya i Aquarius, a organizatori programa u klubovima trudili su se napraviti nešto drugačije, nešto što se ne može vidjeti ni osjetiti drugdje na Jadranu.

Osim entuzijasta i poduzetnika koji su oživili ovo područje za to je bila potrebna i suglasnost vlasti tj njihova podrška. Valorizacija ovakvog mjesta donijela je puno ovome otoku, no nisu svi iznajmljivači i domaći stanovnici zadovoljni s profilom turista koji stiže na Pag. i tu je, kao i u Magalufu, iako nema all inclusive ponuda, problem što se mladi pod utjecajem alkohola ponašaju divlje pa često uništavaju apartmanske prostore, ali i šetaju mjestom nedolično odjeveni.

No i u ovom se slučaju postavlja pitanje što bi se desilo tj koja bi popunjenost smještajnih kapaciteta bila na ovome otoku da nema Zrća? Vlasti su i ovdje komunalnim redarima dale ovlasti da kažnjavaju one koji se ne ponašaju u skladu sa željama mještana. Ibiza, otok koji je najpoznatiji po ljetnim klupskim zabavama koje privlače veliki broj mladih turista, no otok u posljednje vrijeme teži odbaciti svoju reputaciju isključive destinacije za zabavljanje mladih.

Značajni klubovi su: Space, Pacha, Privilege (ex Ku), Amnesia, DC10, Eden, i Es Paradis, dok je najpoznatiji na toku, Café del Mar. Iako je najpoznatiji po svojim zabavama, veliki dijelovi otoka su na UNESCO-vom popisu svjetske baštine pod nazivom “Bioraznolikost i kultura Ibize”.

MarketingMNK Gorovo

I tu zbog čestih usporedbi Ibize i Zrča treba podvući crtu i objasniti razliku. Klubovi koji se nalaze na Ibizi pravi su brendovi za sebe koji su od Ibize napravili jedan još veći brend koji je postao sinonim za party destinaciju.

Zrće je povećalo brojke i poboljšalo gospodarsku sliku Paga, ali te brojke nisu ni približne onima s Ibize. Jedna od sličnosti Ibize i Zrća je ta što obje destinacije vode bitku s lokalnim vlastima tj stanovništvom. I Ibiza i Zrće imaju svake godine veći rast posjetitelja. Jedan od dokaza tome su i dolasci sve većih i poznatijih zvijezda elektroničke glazbe i nastajanje sve jačih festivala. Zrće je postao dom festivala poput Hideout – a, Croatia Rocks, Barrakud – a, Fresh Island – a i Sonus – a koji su prekretnica ljeta na Pagu.

S velikim imenima DJeva ove destinacije privlače sve veći broj posjetitelja. Što su veća i bolja imena, to je više posjetitelja. Iako broj domaćih gostiju na Zrću pada, sve je veći broj mladih ljudi koji iz cijele Europe pa i svijeta stižu na ove festivale. Osim toga, zajedničko im je i da se nalaze na Mediteranu. Čisto more, prirodna atraktivnost plaža i ostale prirodne karakteristike sigurno pomažu destinaciji.

Još je jedna stvar koju Ibiza i Zrće dijele su veće količine alkohola, ali i droga i seks. To su neki od razloga koje mlade privlače na party destinacije. To im je zajedničko i s prije spominjanim Magalufom. Te su pojave ono protiv čega se lokalno stanovništvo najviše bori.

55555
MarketingMNK Gorovo

Zadnje novosti

To Top